БХРА: Донор сме на квалифицирани кадри за Западна Европа

Проблемите са натрупвани в продължение на три десетилетия
12 яну 2022 09:40, Ния Христова
66
 
Ресторантьорският бранш обмисля възможността да започне да внася кадри от съседна Турция, Египет и азиатски страни. 
 
"Причините са много дълбоки. Те са натрупвани в продължение на вече три десетилетия. Последните десетина години вкарвахме хора за запълване на т. нар. дупки в пазара на труда от Украйна, от рускоговорящите републики, Казахстан. Проблемът е изключително сериозен. Той се натрупва от гледна точка на демографията", заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той добави, че присъединявайки се към ЕС, ние сме с много нисък икономически статус на развитие, а трудовите възнаграждения не са реципрочни спрямо такива в развитите икономически държави в Евросъюза. 
 
"Несигурността, която предизвика Ковид пандемията допълнително утежни нещата, тъй като хората изпитват изключително голяма несигурност в нашия сектор. Нашият сектор е една игра на шах - един ход преди мат. Просто ще спрат да функционират поредица от обекти за хранене, за развлечение, в хотелиерството, ако не се вземат спешни мерки. Ние разделяме нещата на две - краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните мерки са насочени главно към създаване сигурност на хората в сектора и към привличане на чуждестранни кадри от чужбина", коментира Димитров. 
 
"Има недостиг на хора, а не на трудово възнаграждение. Трудовото възнаграждение в момента не е основната причина да няма хора. Има липса на хора и същевременно несигурност в сектора. Ако искаме крайно да се решат проблемите, трябва да се насочим категорично към политика по отношение на демографията и симулиране на раждаемостта", изтъкна зам.-председателят на БХРА. 
 
Димитров съобщи, че 40-50% от обектите са на загуба, 30-40% са в контролиран фалит. Той е категоричен, че България е донор на квалифицирани кадри за Западна Европа.
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Имам предвид всеки от нашите ще се провали, а не никой. Не бива да омаловажавате ниското заплащане, никой никому не е роб. Че и иска робът да се размножавал.
54
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До до 52... да, но това съвсем не отменяя факта, че искат да им се работи за минимум пари. Иначе по вашата логика навън никой от нашите, от мияч до професор, ще се провали, но това не е така. От километър се вижда. че трябва да се увеличи заплащането.
53
1
 
6
 
! Отговори
бивш преди 2 години
поздрави от Deutschland , бъдете живи и здрави .
52
7
 
2
 
! Отговори
До 52-Тия преди 2 години
Тези с многото пари ,са почнали с малко пари пубере! Всичко е в твоите ръце в днешно време! Успелите си поставят планове и цели следват ги с цената на всичко и просперират!Неуспелите като теб нямат цели.Как ще успееш катоне знаеш към какво се стремиш?? Чакаш ,,някой" ? да дойде да те оцени колко си велик??,,Аз съм умен и способен,но няма кой да ме оцени ?!".....Еееех неудачнико с претенции,така ще си останеш кисел и недоволен на дъното -неук,необразован ,непотребен !!!
51
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не вярно, точно причината е в заплащането. А дори и неквалифицирани да бягат, пак е на загуба, защото нали ги отглеждаме тук, а после за нас какво? р аботят и раждат за други държави!
50
0
 
9
 
! Отговори
БГ Работодател преди 2 години
Липсват ни роби, но робските страни са много далеч. От къде да си вземем нови роби?
49
1
 
19
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Като работил в сектора тази новина ме радва. Безбожно алчните и нагли хотелиери и ресторантьори, за които заплата 750 лв е ужасно висока и едва ли не трябва да си благодарен до гроб, че си роб и бачкаш 14 часови смени. Фалит и бой трябва!
48
0
 
12
 
! Отговори
Тия преди 2 години
Търсят работници без пари.Да си търсят.Не ни занимавайте с тия.
47
4
 
6
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Когато отвориха границите през 90те за нула време над милион и половина ,,излетяха " за САЩ,Канада и западна Европа с еднопосочен билет.Много от тях се устроиха и живеят вече повече от20 години там. В момента не е проблем да отидеш където и да е да си търсиш късмета ,но който тук е мияч и копач и там ще е същият.Без език,местен опит,образование,професия,препоръки,какъв ще си ? На света не му пука за вашето самочуствие,той очаква да постигнете нещо и тогава ще ви оцени-и тук и там!
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те щото Украинци,Казахи,АфганциСирийци и прочие люде тъкмо се канят да стегнат куфарите и да дойдат тук!Крайно Време е да вденете Единствената Истина-ПАРАТА ПРАВИ БОРБАТА!!!
45
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го духат бахра, сами са си виновни защпто даваха мизерни заплати а изискваха куртовски труд. Да фалират малко им е.
44
0
 
8
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Да бе,да!Ще внесете пръст за тухли!
43
0
 
14
 
! Отговори
българия преди 2 години
преди няколко години бях в малък хотел ресторант в центъра на ла коруня и ми направи впечатление че сервираха хора на по 50 и повече години. оказаха се собствениците на хотела. взаимствайте от примера на испанците господа псевдобизнесмени като не искате да плащате нормални заплати. или пък фалирайте. ние не ви вярваме.
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори не искам и да коментирам тези гнусни лъжи и простащини изказани от този другар в това интервю !! Да ми заявяваш че не проблема е било заплащането а липсата на хора е най малкото нагло и цинично
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сети ла се"Мара да се побара"повече от 30 години вие държахте людете на хляб и вода,и чак сега ви увряха празните кратуни че нямало кой да работи.
40
0
 
22
 
! Отговори
Възмутена преди 2 години
Този номер с вноса на работници от Украйна и др. държави сме го гледали вече, ама не ви се получи. Проблема на българския работодател го знаем отлично и той не е в липса на кадри, а в ниските заплати, които плащат. Работила съм при такъв работодател, караха скъпи коли, ходеха на почивки в скъпи курорти, екскурзии до Дубай и прочее екстри. В същото време твърдяха, че няма пари за по-високи заплати. Квалифицираните служители ги караха да вършат неквалифицирана работа. Е как да им работиш тогава?!
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом и Сомалийците и Афганистанците бягат от тук като дявол от тамян,много ми е интересно как и какво ще успеете да привлечете някого тук!
38
0
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ниското трудово възнаграждение е основната причина да няма хора.Правителството не трябва да разрешава внос на персонал от държави извън ЕС.Като вдигне заплатите и започне да плаща реални осигуровки,ресторантьорският бранш ще си намери хора.Алчните "бизнесмени" изгониха над 800 000 българи от Родината им за последните 10год.
37
5
 
5
 
! Отговори
Въпрос? преди 2 години
Радев нали щеше да връща българите от чужбина, къде са те?
36
0
 
7
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Нищо чудно, че повечето хора предпочитат европейските ценности, наричани в САЩ дплари, а тук, в Европа евро.Цивилизационен избор.И комшийката го предпочита.