България е с положителен механичен прираст от външна миграция през 2020 г.

Финансовите стимули не благоприятстват за нарастване на населението
20 яну 2022 17:22, Анисия Иванова
15

"По примери и на други държави виждаме, че финансовите стимули за преодоляване на демографската криза не благоприятстват за нарастването на населението. В повечето случаи те имат много краткотраен ефект, след което тенденциите продължават в негативна посока. В Белгия се води политика към осигуряване на една майка на повече свободно време", посочи доц. Надежда Илиева от секция "Икономическа и социална география" към БАН в студиото на "България сутрин".

Според последното преброяване за последните 10 години населението на страната се е стопило с 850 000 души.

Доцент Илиева отбеляза, че броят на населението на национално ниво се формира от два процеса - естественото възпроизводство и механичното движение.

Още по темата

"Ако разглеждаме тези процеси в регионален процес, се вземат предвид и вътрешните миграции. През последните 10 г. много по-голямо влияние оказва външната миграция", заяви тя.

"Ако съдим по официалните данни на НСИ, 2020 г. е годината, в която за първи път България има положителен механичен прираст в резултат от външна миграция. Действителната цифра много трудно може да се покаже, тъй като в европейската статистика има различни дефиниции за външен мигрант", коментира Илиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че в момента живеем в една европейска общност, в която граници на практика не съществуват и не е ясно дали хората, които са заминали за чужбина, ще останат там или ще се върнат.

"Една от положителните тенденции от Ковид-19 се наблюдава при дигиталните номади. Ковид-19 доказа, че работа може да се върши от разстояние. Това, което липсва на българите в чужбина, са изградените мрежи със семейството, приятелите. Наблюдава се, че те запазват работата си и високия статут и в същото време живеят в България", подчерта гостът в студиото.

Илиева обясни, че още преди ВСВ и първото преброяване след нея, около 60% от населените места в България са достигнали максималния си брой. И добави, че след това за тях започва процес на обезлюдяване.

"Последните години се наблюдава тенденция за връщане към субурбанизацията - изселване на населението от града към селото. Но тези процеси са свързани с териториите, които се намират около големите градове. Наблюдава се това около София, Пловдив и черноморското крайбрежие", завърши събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Момчето преди 2 години
Защо постоянно се пише по тази тема аз не мога да разбера?Ерген съм на 41г.,имам познати по-големи и по-малки на възраст от мене и те са ергени.Вече е късно, особено за мене.Причините не искам да изброявам.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9 Да, във Франция много добре действат, само където от тези мерки се възползват милионите африканци.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой са тия примери, във Франция и Унгария, финансовите стимули работят. Тая държава се опитва да се самоунищожи и ако продължаваме така ще успее.
7
2
 
13
 
! Отговори
Механика преди 2 години
Механичен прираст - положителен може би, но не от способни българи, а от близкоизточни субекти без лични документи. Та количествено може и така да е, но качествено .... Господ да ни пази от такъв "прираст"
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да поканим бесарабските българи. Странно е, че не идват насам!
5
4
 
7
 
! Отговори
лапландеца преди 2 години
Толкова е просто. Както едно време , с една заплата, обикновенно *** мъжа , семейство с 3 деца трябва спокойно да преживявя, да възпита, изучи децата си, да има и за ваканции, както и здравеопазване Жената, майка трябва да се образова и гледането на деца до 18 год. възраст , също майка домакиня трябва да се брои за висококвалифицирана работа, при образована жена и държавана пенсия като за квалифицирана работа. Елементарни неща, няма какво да се философства с евролиготийщини и алабализми.
4
1
 
10
 
! Отговори
Ясновидец Нострадам преди 2 години
Преброяване 2031 в България, население 5,5 милиона. После още надолу. Полиция 55 хиляди, чиновници 300-400 хиляди, пенсионери 2,5 милиона, деца (ромчета) 500 хиляди, работещи 1 милион
3
6
 
5
 
! Отговори
До Асан преди 2 години
За да са доволни жена ти и дъщеря ти
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз финансови стимули не съм получавал. Каквото си изкарам, това е. Някой получавал ли е финансови стимули и как става тая работа?
1
11
 
17
 
! Отговори
вижда се преди 2 години
Боко прогони всичко умно-младо и старо , и уби държава и народ !!