България няма да преговаря за руски газ преди края на войната

Министър Николов: Загубите от азерски газ са стигали до €900 хил. на ден
25 мар 2022 14:00, Анисия Иванова
202
България няма да преговаря за руски газ преди края на войната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетът на България ще издържи, ако бъдат намалени приходите при намаляване на акцизите за горива, каквото предложение страната ни е направила да бъде приложено на европейско ниво. България води преговори, за да осигури нужните за вътрешно потребление количества природен газ, но няма да преговаря с Русия и "Газпром", докато продължава руската инвазия в Украйна. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в предаването предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Има директна свързаност между "Газпром Експорт" и начина на управление на Русия, което е огромна стена пред преговорите. Ако войната продължава, е нормално да няма каквато и да е възможност за преговори за руски газ... Условието дори да обмисляме преговори е войната да е приключила и поне в средносрочен период да може да се разчита на този доставчик. План Б - какъвто е планът на цяла Европа - е втечнен газ и намаляване на зависимостта от Русия."  

Още по темата
Друга пречка за преговорите е нестабилната цена на пазара заради търговските рискове в настоящите условия и завишената цена, която би поела България, каза министър Николов.

България продължава да поема щети и от изплащането на продължението на руската мрежа към Сърбия, което зависи от единствен източник на природен газ, каза Николов - 3 млрд. лв за 485 км в сравнение с връзката към Гърция - 182 км за 240 млн. лв.

Според Николов могат да се намерят алтернативни доставки на газ за България, като в момента текат преговори с Азербайджан.

В момента няма възможност за произвеждане на електроенергия от ПАВЕЦ "Чаира" и няма яснота каква е причината за аварията и кога може да бъде отстранена, каза министър Николов.

Или става дума за грандиозна некомпетентност или ужасяваща злонамереност с цел ощетяване на държавата, каза Николов. Той добави, че все още не са намерени защитни клаузи в подписания договор за изпълнението на електроцентралата за забавянето или пропуснатите ползи.

Подобни пропуски се наблюдават и в други стратегически важни обекти или договори, каза той.

В коментар за подписания меморандум за нови инвестиции във ВЕИ мощности в България, Николов заяви, че не може да има притеснения за участие на руски капитали в изразилите интерес компании, тъй като те са под наблюдение от регулатори в САЩ и Великобритания.

Последните години енергетиката в България е насочвана в посока на "дългова спирала, с амортизирани активи, нулеви инвестиции, намаляваща подготвеност на кадрите, липса на свързаност и модели за взаимодействие с която и да е държава партньор", каза Николов.

В "Булгаргаз" са били спрени "странните сделки... и тоталната липса на прозрачност", коментира министърът. Отпускателният сезон на газохранилището в Чирен е бил удължен с един месец, което гарантира работата на системно важна инфраструктура, и са били задържани цените на природния газ.

Заради отказани количества по договора за доставка от Азербайджан България в определени дни е записвала загуби до 900 хил. евро.

Визирайки съобщението на Кремъл, че обявени за "неприятелски държави" като България ще трябва да плащат за енергийните си доставки в рубли, Николов заяви, че "колкото и абсурдни да са исканията" от руска страна, всички дружества под шапката на БЕХ ще си спазят договорите. Подобно искане цели да спре рязката девалвация на рублата, допълни той.

"Дали това ще окаже позитивния ефект, който очакват - абсолютно не. Закупуват се определени обеми рубли и след това се затваря плащането обратно в Русия; като контраинструмент срещу санкциите това няма да сработи."

Повече за руската роля в българската енергетика, проекта за батерии край Стара Загора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
0
 
! Отговори
Може да е всякакъв, преди 2 години
дори и изключително неадекватен,но направи най-доброто описание на сегашното управление:"Или става дума за грандиозна некомпетентност или ужасяваща злонамереност с цел ощетяване на държавата..."Нямам какво повече да кажа;)
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този т.нар. министър на МЕ е пълен неадекватник, за да не кажа - пълен некадърник. Вместо да ни подсигури с природен газ възможно бързо, той седнал да разчита на стрина Урсула. Алоо, Германия има Северен поток 2 като резервен вариант, а ние нищо нямаме! Византийците и Унгария подписаха договори за газ, а ти се въртиш като болна овца и нищо не вършиш! Къде те намериха такъв смотан министър?!
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Bir Вече започвам да смятам, че тези момченца имат като първа задача да направят цяла България военна база на САЩ и НАТО, т.е.да я подготвят за въвличане във войната и сетне сподирени от отворилите очите си хора бързо да се изнесат в САЩ. Хората няма да търпят дълго трима души да ни правят разногледи. Киро, готви се до 2-3 месеци кабинетът да падне. Дори вашият досегашен покровител твърдо заяви, че няма да позволи България д бъде въвлечена във война.
175
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По важно е Кико да дава ОСТАВКА веднага
174
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми ще стоим на свещи. Романтични вечери, лагерен огън, кво сега! Ще се съберем с родата, дядовците и братчедите в едно жилище с легла на три етажа и ще топлим само него))))
173
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо ти все на газ се е топлил...
172
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДжО1984 Ами защото откаченият Путин и вика освобождение, че и си вярва.
171
2
 
2
 
! Отговори
Перифраза преди 2 години
Комунизмът е съветска власт плюс газификация на цялата страна.
170
2
 
1
 
! Отговори
ДжО1984 преди 2 години
Юридически ВОЙНА НЯМА! Нито Русия е обявила война, нито Украйна е обявила война! Защо така?
169
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да се национализират руските имоти, хотелските им комплекси тук,заедно с продадената на тях българска земя, напр. Камчия. Руснаците са тези, които циментираха българското Черноморие заради алчните ни земепродавци.
168
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Не знам тези дали ще започнат тая диверсификация, но е крайно време да се започне.
167
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов си разчисти сметките СИК да е държавата. И той да е Тодор Живков. Успя. Гледайте некролозите на ,,загинали,, или покосени от болест. Браво Бойко,браво българино. Никога не се заклевай във внуците си !Нека живеят.
166
5
 
16
 
! Отговори
Toi преди 2 години
Демек ще ни държат на студено и гладно другата зима. Или щото вообще няма да има газ или щото щр е толоз скъп че няма да можем да си го позволим
165
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова няма да може да договори комисионна за себе си ако не се преговаря с Газпром.
164
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
До 6557454,г..а...н...ч..о нещо географията не ти е добре,бъркаш Азарбайджан с кв. Бусманци.
163
2
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Определено,г..а...н..ч..о,не се прави на герой,ще умрем от глад,защото сития на гладния не вярва,като сития байдън.
162
1
 
3
 
! Отговори
really? преди 2 години
До Определено------------много се съмнявам
161
1
 
2
 
! Отговори
хахахааааааа..... преди 2 години
До Разбиваща Новина====Британският министър на вътрешните работи повтори фразата, която обижда Великобритания след пранкерите.Вован и Лексус научиха британския министър на вътрешните работи Пател да казва "Англичанка ........."
160
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
Точно така г-н министър,няма смисъл,нашия **Навални**не си ли спомняте,колко газ и петрол беше открил,в Черно Море,ще почнем да дърпаме от там.
159
13
 
4
 
! Отговори
Определено преди 2 години
България няма нужда от Русия!