Над 10 000 българи седмично ходят на пазар в Одрин

Напливът е заради по-доброто качество на продуктите
4 апр 2022 11:18, Елка Василева
61
Над 10 000 българи седмично ходят на пазар в Одрин
Снимка: архив, БГНЕС

В Турция от 1 април намалиха от 18 на 8 процента ДДС за хигиенни препарати и памперси - продуктите от основни нужди. Намалението на ДДС се отнася за редица продукти, сред които шампоан, сапун, течен сапун, дезинфектанти, мокри кърпички, тоалетна хартия, салфетки, памперси.

Още по темата
От 18 на сто на 8 се намалява и ДДС върху храните в хотелите с над 3 звезди, посочва Nova news.

Според Денислав Алексиев от Одрин шампоаните от 38 лири са паднали на 26 (около 3 лева), а някои магазини правят и още отстъпки в подкрепа на Ердоган, а това привлича повече български туристи в Одрин."Над 10 000 българи на седмица пътуват, за да пазаруват от Одрин. 60% от тях пазаруват хранителни стоки", обясни той.

По думите му и заплатите ще бъдат вдигнати заради инфлацията, което ще е за втори път за година. Чрез facebook групата си той и семейството му информират българите за цените в Турция.

От своя страна туроператорът Адриана Панайотова посочва, че пътуващите запазват своя брой, до около 30 души на седмица пътуват с нейната компания. "Цените в Одрин са сходни с българските. За литър олио се харчи 4 до 5 лева, всички продукти от първа необходимост са на еднакви цени. Въпреки това има сериозен наплив заради по-доброто качество на продуктите", отбеляза тя. И допълни, че забранени за пренасяне през границата са меса, сирена и кашкавали, както и цигари и алкохол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Османската империя унищожава Дунавска България, а Руската империя Волжка България. И едните, и другите подлагат местните българи на кланета и асимилация. И едните, и другите имат силно религиозна и авторитарна власт, управлявани съответно от султан и император. И едните, и другите извършват геноцид срещу подчинените тям народи. И едните, и другите не са желани от европейците. Разпаднаха се горе-долу по едно и също време. А днес и двете страни се управляват от диктатори.
31
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше всичко качествено в Турция и с висок стандарт на живот първо всички бг.граждани с турско самосъзнание щаха да си заминат,както и гастайбайтерите в западна Европа.Да ама НЕ.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция дрехите ментета са евтини,оригиналите са си скъпи като навсякъде.Менте мога и тук да си купя.То си има хора всякакви според джоба.Магазините ''левче'' у нас ги зареждат с прехове и всякакви препарати и пластмасови изделия от Турция-ами ментета са си.
29
7
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Турците са мюсюлманския аналог на руснаците. Турция и Русия са две огледални, както Османската и Руската империи. Зла участ за нас е, че съдбата ни е преплетена с тези народи. Лошото е, че и двете империи имат фенове сред българските граждани.
28
5
 
12
 
! Отговори
ако пазарувате от преди 2 години
сергии дрехи в Турция или от техни оригинални марки в мола има огромна разлика! като сте невежи и неграмотни и неосведомени не плюйте хората!! Турците имат изключителни стоки на добри цени! Европарцала дето носите нито струва нито е по добър! ЕДни и същи модели дрехи в едни и същи цветове в наште молове само им турили различни марки етикети толкова е прос Т българина!!1
27
7
 
11
 
! Отговори
толкова преди 2 години
завистливо племе сте българите, хем за нищо не ставате хем ви е яд на турците! Купувайте европейските парцали дето виси уж марков етикет а качеството прилича на тоалетна хартия, пробутват ви евро парцалките и вие се радвате и си давате парите ту па сте прости ве деее
26
7
 
16
 
! Отговори
Вие българи преди 2 години
и насън не можете да ги стигнете нито турците нито руснаците нито мароканците!
25
3
 
5
 
! Отговори
Грешка в заглавието преди 2 години
български граждани, не българи.
24
11
 
16
 
! Отговори
Голямо блещене! преди 2 години
Вчера бях в Одрин. Първо е супер гнусно постоянно да обикаля някой след теб все едно си тръгнал да крадеш. Второ турците въщност не са никак любезни. Трето евтино е тяхното производство. Марковите артукули(ако са оригинални :) ) са си на същата цена като тук. Храните са същите като тук. Аз лично избягвам да купувам плодове и зеленчуци тъй като не смятам, че качеството им е добро. Маслините им не ги харесвам. предпочитам гръцки. Минаването на граница е ужас. Чакане и отвратително отношение! Не!
23
2
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Същата работа беше и в Испания . Олио на по едно евро - гърми трещи ... а бре вода . Салам по две евро килото - мани мани . Хляб - демек бара де пан - след два дена е като камък . Мляко - литър за 60 цента - все едно са измили кравата . Разтворимо кафе - 200 грама за 1.7 евро - яко кръвно от него . А бре мани . А в същото време истинксите продукти бяха на двойна и тройна цена . Разтворимо кафе 200 грама - 1.7 евро . Нес кафе 200 грама - 5.2 евро . Три пъти повече .
22
6
 
18
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Качествините неща в Турция са по-скъпи отколкото при нас. Аз турчин не съм видял да пазарува от така наречените складове. За сметка на това съм виждал българи да се бият за едноплстова тоалетна хартия! Също така умирам от смях на границата като видя колите с по 10 пакета от нея щото си спестявали 20лв за година от нея. А в това време дали 50лв за нафта, 2 пъти по 5лв за дезинфекция, 50лв за тестовете и накрая митничарите им вземат цигарите...
21
5
 
21
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Не разбирам. Като са сходни цените за какво ще бия пътя до Одрин с някакъв автобус, ще си губя времето по границите, ще се обяснявам с някого и пр? Разбира се, не съдя никого, може би на хората им е скучно и го правят като екскурзия. Макар че, в Одрин няма много какво да видиш. И не ме разбирайте погрешно. Аз съм български турчин, живял в Истанбул. Но този наплив към Одрин не ми е понятен, освен с цел разходка. Кой знае какъв кяр не виждам в цялата процедура. Загуба на време, но всеки си преЦеня
20
4
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Яжте и консумирайте . Трябва да набивате яко и после да ви болят коремите .
19
2
 
2
 
! Отговори
И ШЕМЕТИ преди 2 години
После псуват, че имало задръствания. Та вие си го правите бе, от алчност.
18
6
 
22
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
А то щото в ЕС не се ползват пестициди... милиони турци ядат тая храна, не съм чул да намалява населението там, но виж у нас - главоломно намаля с всяка години. Който не е ходил на пазар в Турция, той не знае за какво иде реч. Ядки, маслини зеленчуци, млечни продукти. Всичко е с много високо качество и добра цена.
17
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция ползват пестициди при производството на зеленчуци и плодове които са много вредни за здравето.Не зная колко подлежи на контрол внасянето им у нас но масово в хранителните вериги и пазарите се продават такива внос от там.А уж у нас е забранено.
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи друг път.Запознайте се къде е България къде е Източна Ромелия къде е Делиормана сглобете го и ще разберете кои са българи .Тези са папляч които са били в Батак а вие прочетете какво са правили там .Благодаря
15
0
 
18
 
! Отговори
Гост преди 2 години
статията има неверни неща в Одрин почти всичко е по-евтино без алкохол и олио няма как и да бъденапишете колко е брашно, хляб, сиренето, масло, зехтин, маслини
14
4
 
1
 
! Отговори
12 преди 2 години
Ти си толкова жалко същество какво да кОпуват ,мързеливите *** какво произвеждат сями кажи ми
13
0
 
8
 
! Отговори
бай Ламби преди 2 години
До АнонименАбе нашто момче, то не е важно да работиш 6 дена а да работиш 3 ама като хората!Като те гледам как пишеш и 66 дена да работиш в седмицата все тая.Ти явно си като бай Пешо дето отишли да копаят нивите на ТКЗС-то и след половин час копан се провикнал на бригадира че му се счупила мотиката, какво да правел.Бригадира му отговорил ами бай Пешо подпри се на трактора като ти се е счипила мотиката бе! Дали ша ме разбереш....малко съмнеще...