Зам.-министър: В България няма риск от продоволствена криза

Целта на мерките да не намалява покупателната способност на хората
5 юни 2022 11:28, Елка Василева
25
Зам.-министър: В България няма риск от продоволствена криза
Снимка: архив, БГНЕС

В световен мащаб има рискове от продоволствена криза, в България обаче няма, защото страната ни разполага с достатъчно запаси от стоки от първа необходимост. Това коментира пред Нова тв зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов.

„Трябва много внимателно да следим тенденциите, за да можем да реагираме. Но засега в България такъв риск няма”, подчерта още той.

Още по темата
По думите на Маргаритов поскъпването на горивата е факт, още преди да се заговори за отстъпката от 25 ст. „Ръстът в цените е икономическа тенденция, която на този етап няма общо с планираната мярка”, уточни зам.-министърът.

„Цените на горивата се повишават вече почти една година. Има пазарна логика в това да се повишават с малко. Ако обаче изведнъж видим едно повишаване след въвеждането на мярката, то тогава има механизми за противодействие. Това ще бъде подложено на специален мониторинг и институциите ще бъдат безкомпромисни”, обеща той.

Маргаритов посочи, че след въвеждането на мерките ще има интензивен и всеобхватен контрол. „Това ще доведе до допълнителни гаранции, че въвеждането на мерките няма да изкуши търговците да интерпретират мерките превратно и да вземат тези пари в джоба си, без потребителите да ги усетят”, каза той.

С особено внимание ще се наблюдава цената на хляба. „Би трябвало тя да падне. И тези, които го произвеждат, казват, че няма пречка това да се случи след въвеждането на тази мярка”, обясни зам.-министърът на икономиката. Той допълни, че целта на мерките е да не намалява покупателната способност на хората.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Бай Геле преди 1 година
Анонимен #8: Така е. Троловете си скъсвате задниците от работа за жълти стотинки.
20
0
 
2
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 1 година
Продоволствена криза е и да има в изобилие, но да не можеш да си купиш. Такава криза има и в момента, а за есента не ми се мисли. Така, че не я слушайте тази Шушумига Маргаритов, ами си опичайте акъла и на площада. Те затова са го взели да плямпа врели-некипели и да бави процесите, ама като го гледам май ще ги катализира.
19
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Сега:...-НЕ съм "врачка" и НЕ мога да "прогнозирам" как ще се развият нещата...Мога само да коментирам това,което виждам като ПОТРЕБИТЕЛ..А то е:..-НЕ само че НЯМА "продоволствена криза",но има СВРЪХПРЕДЛАГАНЕ на продукти ..Ами то едва ли не на всяка крачка ти предлагат да си купиш нещо!...Това НЕ е "продоволствена криза" !..Криза имаше след 89-та,когато всичко изчезна от щандовете за да могат нечестивите далавераджии да направят "ударите"..
18
0
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Обикновенните българи имат критерии кой колко струва и лакеите и некадърниците биват линчувани и изравнявани със Земята по известната българска методика. Само тези, които са поставили подобни некадърници на тези позиции се спотайват в миши дупки. Но, така или иначе, ние си ги знаем. И им готвим достойни за тях сюрпризи...
17
0
 
3
 
! Отговори
Я, пак преди 1 година
Пълният провал като председател на КЗП Маргаритов от ГЕРБ станал заместник министър в кабинета на Киро? Това някаква шега ли е?
16
0
 
6
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 1 година
За този дебелосерец няма криза , сигурни сме ! С неговата заплата от 12000 лв., цялата ми рода ще се радва на охолен живот без да работи !!!
15
0
 
6
 
! Отговори
Само да попитам преди 1 година
А какво стана с проверката КПКОНПИ за конфликта на интереси, който лъсна покрай роднинските и приятелски връзки на този Маргариткин и бившия образователен министър Кр. Вълчев и жените им? Или такива работи не пречат да си във властта?
14
0
 
8
 
! Отговори
От Реформатор-БСПец преди 1 година
0% доверие нямам нито на този, нито на сложилите го на този пост да коментира въпроси, от които ни най-малка представа си няма.
13
0
 
8
 
! Отговори
та така преди 1 година
маргаритов , много правилно казваш че ЗА СЕГА няма риск от продоволствена криза но , ако останете на власт и тоалетна хартия няма да има скоро не само храни .
12
0
 
8
 
! Отговори
Зрител преди 1 година
Експертизата на Маргаритов на тема икономика е отрицателно число. Само това изказване е достатъчно доказателство. Водещата беше по-подготвена от него, а на въпросите и този псевдо експерт отговори с витиевати, нищо не казващи заучени от кака Корни формулировки. И тук-таме някоя лъжовна импровизация.
11
0
 
6
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Няма да има докато не продадете зърното и семката и гушнете тлъсти комисиони. Припомнете си продажбата на газа от Чирен.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярвам, без да съм религиозен, защото в България няма нищо, по принцип!Има само управляващи антибългари!
9
0
 
7
 
! Отговори
Да09 преди 1 година
Има риск само от такива като Маргаритов нищоправещи словоблудстващи по високи постове, без никаква полза от тях!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има с тези хиляди хрантутници ! Оставка на всички.Ще ми ги глезят по хотели с месеци докъто ние работим
7
0
 
9
 
! Отговори
6519 преди 1 година
Два пъти цитира Нинова в едно интервю. Послушко. :)Явно на Корни и е трябвал още един папагал да повтаря където го прати крилатите и фрази. Затова е зам. министър - защото слуша и ще слуша.
6
0
 
16
 
! Отговори
Гост преди 1 година
хипермаркетите са пълни,ама няма кой да пазарува в тях всичко поскъпна евтиното сирене беше 6-7 лв сега същото е 13-14 лв над 100% за по-малко от година
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжеш! То и физиономията ти една лъжлива.
4
0
 
20
 
! Отговори
SWAN преди 1 година
Няма да има продоволствена криза, САМО покупателната способност ще е наполовина :))))))))))))))))))
3
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Покупвателна отдавна има за народа
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маргаритко миналата седмица го разкараха от КЗП, а сега на още сладък пост, явно е заслужила калинка.