Лесната част от Пакта "Дянков" мина в НС

Бюджетният дефицит няма да надхвърля 2% от следващата година
Обновена: 30 юни 2011 14:42 | 30 юни 2011 11:55,
92
Лесната част от Пакта "Дянков" мина в НС
Симеон Дянков. Снимка: БТА

От следващата година бюджетният дефицит на държавата не трябва да надхвърля 2%. А максималният размер на разходите не бива да надвишава 40 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт.

Това решиха депутатите с промените в Закона за устройството на държавния бюджет.

Решението е част от мерките на правителството, свързано с въвеждането на така наречения Пакт за финансова стабилност.

Позицията на финансовия министър Симеон Дянков е, че промените осигуряват националната стабилност и създават ясни правила за водене на стабилна финансова политика и растеж занапред.

Според опозицията обаче направените промени в Закона за устройството на държавния бюджет са самоцелни, защото свързаните с тях изменения в конституцията няма да съберат нужното мнозинство от 2/3 в парламента и няма да бъдат приети.

С готвените промени в конституцията управляващите предвиждат да заложат възможност за промяна на преките данъци само ако за подобно решение гласува квалифицирано мнозинство от депутати в парламента.

Днес Румен Овчаров от „Коалиция за България” коментира, че предложението за дефицит до 2% е доста изкуствено.

„Направете справка, за да видим колко държави в ЕС имат дефицит, по-нисък от 2%. Аз си направих труда да проверя. Няма нито една държава в ЕС от 2008 година до 2010-а, която да има 2% дефицит и до 40% преразпределение на бюджета. Дори и Германия не прави подобно изключение”, заяви Овчаров.

Според левия депутат парламентът е направил една разпоредба, която не е свързана с реалната икономическа ситуация в страната. Овчаров предложи измененията да не влизат в сила от 1 януари 2012 г., а да започнат да действат заедно с промените в конституцията, ако те бъдат приети.

Предложението му не беше одобрено. Колегата му от „Коалиция за България” Георги Пирински също подложи на критика намерението на правителството за 2% дефицит с аргумента, че подобна политика е пагубна.

Пирински обясни, че движещата мотивация на правителството е желанието да бъде първенец сред останалите управляващи в Европа.

„Не знам дали вицепремиерът Симеон Дянков и Бойко Борисов разбират какво ще се случи, ако и промените в конституцията бъдат приети. Те ще станат универсалната изтривалка, с която всички правителства ще обясняват защо не може да се прави това или онова”, допълни го Овчаров.

От името на „Синята коалиция” Мартин Димитров декларира подкрепа за днешните промени в Закона за устройството на държавния бюджет. Синият лидер обаче подчерта, че тези предложения на правителството не решават проблема с хроничния дефицит.

„Когато си във валутен борд, не трябва да допускаш натрупването на хроничен дефицит, защото малко по малко ти изяжда стабилността”, допълни Димитров. 

„Защото колегите от БСП предлагат нищо да не се прави. Та ако може да дойде едно ляво правителство, за да направи всички бели. Има го и този контекст във вашето изказване”, обърна се към Румен Овчаров Мартин Димитров.

Още по темата

Финансовият министър Симеон Дянков, който изслуша дискусията в залата, взе думата в края. „Това е национален проект и се съобразяваме с бележките на всички политически сили, които чухме по време на дискусиите, които имахме с тях”, обясни вицепремиерът.

„Промените влизат в сила от януари 2012 година. Усилията нямаше да си струват, ако не се водихме в тях от идеята за сигурността на българските граждани”, допълни той.

Като друг аргумент „за” приетите промени управляващите обясняват, че ограничаването на преразпределителната роля на държавата до 40 на сто от БВП ще освободи допълнителен ресурс за частния сектор и ще гарантира по-ефективното разпределение на ограничените финансови средства в държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
до vitalius преди 12 години
Само една поправка - 2% от БВП, а не от приходите :)
87
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Дефицит това е разликата между разходите и пиходите. Ако приходите са по-ниски от очакваното, но ти не намалиш разходите, а вместо това вземеш заем, това овеличава дефицита.
86
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 79"Именно законовия нисък дефицит е предпоставка за теглене на заеми."Ти знаеш ли въобще какво значи дефицит в случая? Ограничаване на дефицита до 2% значи че правителството няма прово да задлъжнява повече от 2%. Ако приходите са по-ниски, просто съкращаваш разходите. Имаш право да харчиш само 2% повече отколоото си събрал като приходи. Ако вземеш заем, ти овеличаваш дефицита. Ограничаването на дефицита значи точно обратното на това което си писал.
85
4
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
mazen dolen provokator svinia podloga na amerikanskite si gospodari .van ot balgaria predatel na rodinata ,za kvo si doide da grabish lajesh i mamish.zadokeanska paplash izmennici.
84
1
 
0
 
! Отговори
Хер Флик преди 12 години
Къде ми е стабилността!
83
1
 
5
 
! Отговори
1111 преди 12 години
За мен това е една от малкото добри идеи на това правителство - не би било справедливо бъдещите поколения да плащат за неефективната финансова политика на сегашните.
82
2
 
4
 
! Отговори
дидо преди 12 години
Знае какво прави Дянков и как да си върши работата !
81
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Смятам, че това е много добро предложение от страна на финансовия министър, с което се цели финансовата стабилност на държавата ни! Подкрепям добрите решения, следователно подкрепям Дянков и всички от ГЕРБ!
80
2
 
1
 
! Отговори
до 76 преди 12 години
Предишните му завещаха 8 милярда резерв, при 1,5 милярда неизплатени, сега резерва е 3,5 млрд. - Къде са му другите?
79
1
 
1
 
! Отговори
78 преди 12 години
Опа, втория "Луканов" да се чете "Виденов"!
78
2
 
4
 
! Отговори
до 75 преди 12 години
Именно законовия нисък дефицит е предпоставка за теглене на заеми. Сега какво ще се получи ако приходната част остане по ниска от заложената, но бюджета е приет? Ами елементарно Уотсън - ще се тегли заем за да се попълни! Или трябва да се актуализира бюджета - тогава каква е разликата със сегашното положение? Цялата работа е фиксирането на данъците особенно за фирмите - така се гарантира на бизнеса (спосорирал ГЕРБ) че няма да му се бърка в джоба!
77
1
 
6
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
БСП загатнаха какви са по времето на Луканов, после се доказаха по времето на Луканов! Обаче въпреки тези доказателства спечелиха изборите 2005та.... Така че да си имаме едно на ум. *** имат сериозен финансов гръб, отделно имат и ДПС зад гърба си, и малко да ги отпуснем ще ни се качат на главата
76
1
 
5
 
! Отговори
Търговеца преди 12 години
ГЕРБ наистина нямат алтернатива, или поне засега от това което е на политическата сцена.Като най-сериозен противник е БСП - демек смятайте колко слаба конкуренция имат.А отноно БСП - те доказаха какви са преди 2 години, обикновени крадци и печалбари.Разликата между тях и търговците на кварталния пазар е ресурсите, с които работят...
75
3
 
5
 
! Отговори
Овен преди 12 години
Браво Дянков с тебе сме.Миналите ти завещаха огромни дефицити, но ти няма да го направиш, браво!
74
2
 
7
 
! Отговори
Богатия преди 12 години
Kaкво безсилие ми бръщолевиш, бе колега? Безсилие е това на комунистите, Румен Петков предлага безумни неща, този човек не знам какво образование има и кой му го е дал ?Те свикнаха да правят големите дефицити и да ги завещават на следащите, а после да гледат сеир само.Какво като в другите страни дефицита е по-голям от 2%, дай и ние да се вътриме със заеми.Нали после трябва да се плащат, като няма производство тука как да стане.Евала на Дянков, това момче много ме радват идеите му.
73
6
 
3
 
! Отговори
Илия преди 12 години
Естествено на вас ГЕРБ все някой ви е виновен за безсилието.Подигравате се с народа бе не че някой ви е виновен, вие сте *** които избрахме !
72
2
 
3
 
! Отговори
Надя преди 12 години
Пактът за финансова стабилност е най-доброто за българските граждани. Всички политически сили трябва да го подкрепят.
71
2
 
4
 
! Отговори
Максимус преди 12 години
Хубава новина! Да се надяваме, че опозиционните партии ще проявят национално отговорно поведение и ще подкрепят изцяло Пактът за финансова стабилност, защото това е най-доброто за страната ни.
70
7
 
2
 
! Отговори
ДО ГЕРБЕРИТЕ преди 12 години
Алтернатива винаги има, ето точно в това е силен Българина , а ГЕРБ са пътници !
69
4
 
6
 
! Отговори
ГЕРБер преди 12 години
Колкото и на мен да ми се иска - ГЕРБ няма все още алтернатива!Победата ни на есен щеше да е по-сладка, ако имахме достойни противници.Засега ги няма!..... или някой е на друго мнение?;)