Бюджет 2012 мина на първо четене в парламента

И сини, и червени гласуваха срещу проектозакона
Обновена: 16 ное 2011 16:32 | 16 ное 2011 16:20,
58
Бюджет 2012 мина на първо четене в парламента
Снимка: архив, БТА

Бюджет 2012 мина на първо четене в парламента със 127 гласа "за", 82 "против" и без въздържали се. Проектът беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ, РЗС, един от Атака и останалите независими, които присъстваха в залата.
Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и Атака се обявиха срещу бюджета на управляващите. Дебатите в Народното събрание преди гласуването продължиха около шест часа. 

При представянето на бюджета за догодина в пленарната зала финансовият министър Симеон Дянков предупреди, че вероятността за нова рецесия в Европа е голяма и всички очаквания за 2012 г. са променени в посока надолу.

В закона е заложено икономическият растеж догодина да бъде 2,9 %, а дефицитът – 1,3 на сто от БВП. Очаква се хармонизираната инфлация в края на годината да бъде 2,8%, а средната за периода – 3,2%.

От ГЕРБ бяха категорични, че Бюджет 2012 не бива да става залог на партийни интереси и интриги. Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев посочи, че най-важният закон на държавата се приема при изключително напрегната в икономическо и политическо отношение обстановка в Европа и в света. При изготвянето на бюджета най-важната цел била гарантиране на икономическата стабилност.

Още по темата
От опозицията обаче се обявиха твърдо против бюджета. "Финансовата стабилност е важна, но когато се обърне в самоцел, убива реалната икономика“, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според ДПС проектобюджетът е нереалистичен и кабинетът или трябва да го изтегли, или да го ремонтира основно между първо и второ четене. Лидерът на Атака Волен Сидеров отбеляза, че заложеният ръст от 2,9% е нереален.

Според Синята коалиция не само кризата ще продължи, но доходите ще падат и бедността ще се задълбочи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Бюджет 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
идеен преди 12 години
Определено нашия народ си заслужава управлението и в този контекст и Бюджет 2012. След като ГЕРБ взе толкова много общини на МИ-11 е съвсем нормално управляващите да си сложат боксовите ръкавици и да продължат с бъзиците. Време е вече да се измислят данъци или глоби за оригни и пръдни! Народе, колкото по-малко ядеш толкова по-малко и ще сереш.........!!!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Яне-новото пуделче на Бойко-редуват се с Волен-лизгяри!
50
0
 
0
 
! Отговори
ave maloumen преди 12 години
ti 6to reshi 4e seki koito kaje neshto sreshtu BB - bashtata na demokraciata e komunist?tva Gerb savsem ste bolni ve..
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия не заслужават и 20 лева заплата
48
0
 
5
 
! Отговори
Chushleto преди 12 години
Г-н Дянков, аз имам една идея, която би работила за подпомадане на бюджета!Орежете абсолютно всички екстри на депутатите!Те не са им нужни, получават достатъчно добри заплати, имат и странични доходи! Нека си плащат разходите сами така, както правят хората в България. Криза е, нали?И все не са на работните си места, избраните от народа депутати: достатъчно четохме в пресата за това колко заседания на паламента са отложени, заради липса на кворум.И да не продължавам по-нататък...
47
0
 
2
 
! Отговори
"за" rumen преди 12 години
1. Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27%!!! Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1026 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!!!2. Данък печалба да се удържа при източника/ТУК В БЪЛГАРИЯ... За инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%... За неинвестираната данъка да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, а данък девидент у нас е само 5%..., а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!!!3. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и осигурителни плащания, и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, да е под размера на минималната пенсия от 136лв, която е доход от честен труд- Дянков, днес ДВЕ ТРЕТИ от парите ни за НОРМАЛЕН ЖИВОТ, изработени от нас до стотинка, се ПРИСВОЯВАТ/КРАДАТ от безмерно силната, спрямо отделния човек ОЛИГАРХИЯ, а днешната СВРЪХЛИБЕРАЛНА ФИНАНСОВА ДИВАЩИНА, на Дянков, е отковен ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
46
1
 
5
 
! Отговори
niamam dumi преди 12 години
AIDE DA SE VDIGNEM NA STA4KA I PROTEST ..DAITE DA SE RAZBEREM TOVA NE SE IZDARJA VE4E VSEKI SI PRAVI KAKVOTO SI ISKA S NASI TIA I ONIA
45
2
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
айде стига митове и легенди. Откраднали 4 милиарда?!? Истината е че разни Тикви грабеха 20 г. нелегално а от 2-3 г. легално! КОЙ национализира частен пенсионен фонд миналата година? Същата история като с Янето! Сега като е с ББиткото изведнъж пак стана добър ***! Смешници!
44
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
(З)богом Комунисти! Когато убиха Луканов, БСП ревяха, че било политическо убийство, а то се оказа най-обикновено мафиотско убийство за пари в клана БСП-КГБ. Вече и оглупялите пенсионери се осъзнаха и никой няма да ви допусне вече до власта. Откраднахте 4 милиарда от пенсионния фонд пред 1989 година и станахте милионери. Без никакво угризение на съвестта (комунист и съвест) оставихте хората работили цял живот без пенсии. Това което сега получават е от нашите данъци, а техните внасяни пари ги ОТКРАДНАХТЕ и сега ревете, че пенсиите са малки и Борисов е виновен, че не ги увеличава! ГОСПОД ДА ВИ СЪДИ БЕЗОЧЛИВИ И НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ!
43
3
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Боко, Дянко-о-о-в и ти Тотьо, да Ви разкажа една народна приказка, а Трайков ли и на тебеНастрадин Ходжа, казал на Хитър Петър:- Петре, научих магарето си да не яде- И какво ще го правиш сега? рекъл Петър- Ще го правя на кюфтета- Защо? - Очудил се Хитър Петър- Защото ТЪКМО ГО НАУЧИХ ДА НЕ ЯДЕ И ТО ВЗЕ ЧЕ УМРЕБорисов, Дянков, и ти Тотьо, в ДЕМОКРАТИЧНИТЕ разпределителни системи, за разлика от вашата либерална, има ПРАГОВЕ НА ЧОВЕЧНОСТ:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. При по-малки доходи ни умъртвяват, чрез глад това се наричаФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД и е престъпление срещу човечеството, за което няма давност!!!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 692лв. По-малка малка минимална заплата еСОЦИАЛЕН ГЕНОЦИД!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва НАЦИОНАЧЕН ГЕНОЦИД...!!!ОТ КЪДЕ ПАРИ?1. Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27%!!! Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1026 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!!!2. Данък печалба да се удържа при източника/ТУК В БЪЛГАРИЯ... За инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%... За неинвестираната данъка да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, а данък девидент у нас е само 5%..., а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!!!3. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и осигурителни плащания, и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, да е под размера на минималната пенсия от 136лв, която е доход от честен труд- Дянков, днес ДВЕ ТРЕТИ от парите ни за НОРМАЛЕН ЖИВОТ, изработени от нас до стотинка, се ПРИСВОЯВАТ/КРАДАТ от безмерно силната, спрямо отделния човек ОЛИГАРХИЯ, а днешната СВРЪХЛИБЕРАЛНА ФИНАНСОВА ДИВАЩИНА, на Дянков, е отковен ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОДГеноцида е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ!!!- Народе!!!!
42
2
 
14
 
! Отговори
До 43 преди 12 години
Ами прави сметка щом като СДС и БСП са заедно срещу бюджета, за какво говорим. Този бюджет не става дори за тоалетна хартия.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
same shit, diferent day...
40
4
 
8
 
! Отговори
РасПутин... преди 12 години
Много ми харесва новата опозиция - БСП,СДС,ДСБ,ДПС и Атака! Най-накрая нещата си дойдоха на мястото! Малко изненадваща е подкрепата на Яне Сбърканата Сексуалност, но явно нещата при него са ескалирали до въпрос на оцеляване и оттук насетне, до края на този парламент ще бъде Бойковото кученце...
39
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забелязвам много интересен факт. Хората най-много плюещи комунистите се възхищават на член на БКП, възхваляващ от своя страна бай Тошо.Това само българи могат да сътворят :))))
38
0
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Тогава защо да плащаме данъци и осигуровки?
37
2
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Ти пенсиите за 200 лева ли ги броиш? Щото има пенсионирани червени генерали и други военни, които взимат 10 пъти по-високи пенсии - заради "особени" заслуги... 1 милиард са пенсиите точно за месец и нещо...
36
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който иска пари, прави пари, а не чака държавата да му даде...
35
1
 
18
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
До Гошко Всеки един човек с средно образование българин по душа и сърце ще свърши работа по- добре. Дори се басирим.Проблемът е че ни управляват *** мутри които не могат нищо и единственото нещо което правят е просто да съкращават и да вдигат бремето върху хората. Бизнесът фалира все повече и повече хората се махат от България и следващата година парите ще са по-малко отново и така нататък
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 33Моето предложение е ГЕРБ да управляват България по-дълго и от османските турци.
33
2
 
6
 
! Отговори
Гошко преди 12 години
Много добре казано Кратуне, но има ли тук изобщо такъв човек? Искам едно именце само може да е на роднина дори. Примерно аз смятам, че баща ми за нула време би предприел добри действия, но пък това звучи и смешно и невъзможно едновременно! Дали не сме в някаква страхотна безизходица? Все пак чакам да се каже име на човек? Плюенето и аз го мога :) ама е излишно!!!