Плевнелиев: Референдум за АЕЦ "Белене" не може да има

Борисов иска още един блок на „Козлодуй“ без АЕЦ „Белене“
16 мар 2012 18:30, Красимир Ангелов
136
Плевнелиев: Референдум за АЕЦ "Белене" не може да има
Според Росен Плевнелиев не може да има референдум "за" или "против" АЕЦ Белене. Снимка: БТА

Законът не позволява да бъде направен референдум "за" или "против" АЕЦ "Белене", категоричен бе президентът Росен Плевнелиев след срещата с ръководството на ГЕРБ.

По думите на държавния глава референдум може да бъде организиран около въпроса "за" или "против" ядрени мощности.

"Референдум трябва да бъде направен по правилата, такива, каквито диктува българската Конституция", подчерта държавният глава.

Ако ние стартираме референдум от гледна точка на АЕЦ "Белене”q той би трябвало по-скоро да бъде – България иска ли нови мощности, за или против, или например по отношение България иска ли да развива – за, против, посочи той.

Поводът за коментара му стана изявлението на премиера от тази сутрин пред БНТ, където Борисов обяви, че ще поиска от държавния глава референдум за съдбата на АЕЦ "Белене" и  шистовия газ.

Без да даде категоричен отговор министър-председателят изрази становище да не се строи втора атомна централа, а още един блок на АЕЦ Козлодуй.

Още по темата

След срещата с президента премиерът Бойко Борисов отново заяви, че към днешна дата не му е предоставена никаква писмена информация от консултанта за АЕЦ "Белене" - HSBC, защото те не са завършили дейността си.

По думите на лидера на ГЕРБ обаче каквото и да кажат от банката, само българо-руска централа няма да се строи, без да се диверсифицира проектът.

"До този момент те не са ни предложили диверсификация на проекта - нито за купуване на ядреното гориво от трета страна, нито към съответно акционерство", каза още Борисов

"Към днешна дата по проекта за АЕЦ "Белене" от парите на българския данъкоплатец са похарчени 1 млрд. и 380 млн. лева", повтори думите си от сутринта Борисов и добави, че този, който зачеркне проекта "Белене", трябва да обясни на хората къде и защо потъват тези пари.

Премиерът изтъкна, че се водят две съдебни дела с руската страна - в Париж и в Женева. Борисов посочи още, че две трети от първия реактор са вече платени от българския данъкоплатец.

Системите в него са германски - на "Сименс", и френски - на "Арева". „Тези фирми, едни от най-големите в света, си искат парите“, посочи министър-председателят.

"Засега имаме две трети произведен реактор, който стои там и в един момент ще ми го правят с панделка и ще кажат "или си го взимай, или го даваме на турците", които имат подписани за четири такива реактора", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Kunio преди 12 години
pravitelstvata i prezidentite idvat i si otivat sled 1,2,3,4,5,7,8.... godini.....dalgosrochnite investitzii na bg narod, koito plastat mnogo generatzii hora ot bg narod e dobre da stavat sled kato bg narod kaje "da" ili "ne" na referendum.....ako bg narod tryabva da plasta mnogo godini, tryabva sam da reshi za riska i radostta ot polzite...taka e i za vlakovete....taka e i za minite....taka e i za metalurgichnite zavodi....koito plasta parite - levovete, toi da kazva i izbira!
104
0
 
2
 
! Отговори
hes преди 12 години
Естествено, че ще ме е страх такъв въпрос да се решава от малограмотници и от хора, решили да продадат гласа си на този, който даде повече.
103
1
 
2
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Ако питате хората, те ще ви кажат че Белене трябва да я има. Затова ви е страх. Изхарчихте парите и не може да си позволите Белене вече
102
0
 
7
 
! Отговори
Уха преди 12 години
Наистина трябва да има допитване до народа, все пак ние ще го плащаме! Относно дали трябва да има Белене според мен-ДА! Това ще даде енергийна независимост на България, все пак е най-евтината електроенергия. Не съм против зелената енергия, но тя е много скъпа и увеличава цената на микса към крайния потребител.Ниски енерго-ресурси значи конкурентни стоки. Да не пропускаме факта, че наличието на ядрена централа ни прави член на ядрения клуб, а това не е малко за нас.
101
5
 
6
 
! Отговори
redordead преди 12 години
абе Германия реши да маха всички АЕЦи, ние ще решаваме теъпърва да строим. Хората скоро ще открият телепортацията сигурно, ние ще се радваме, че сме направили трети метро диаметър...вместо да се съсредоточим в нови технологии и алтернативни източници на енергия, ние ще си слагаме ядрена енергия под ***...ама от народ дето слуша чалга и си е избрал боко ***, какво др. да очакваш?
100
8
 
4
 
! Отговори
hes преди 12 години
До 119 - Аз съм против АЕЦ Белене и въобще против всякаква АЕЦ. Защо не ме подведеш под съдебна отговорност? Таман ще се даде гласност на всички доводи против. Да си против АЕЦ не значи, че работиш против България, напротив. Трябва ли да доказвам, че в свят, в който се надига вълна от тероризъм, въпрос на време е кога ще има нападение над ядрена централа - възможно най-мръсния тероризъм. Никой не е в безопасност, проводнико на руско влияние!
99
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснака трябва да бъде изритан от Балканите, никакво Белене...
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия двамата ( Бойко и Плевнята ) наистина ли са си внушили, че има барем един жив поданик на България, който ще се върже на циркаджийските им номера за референдум. Вярно, че голяма част от интелигенцията отиде да търси щастието си зад граница, но тези които още сме тук, не ядем доматите с колците я. Смешниците наистина се уляха и вживяха в "играта" наречена управление !
97
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-после едно мъдро мнение изказа Борисов.Наистина най-правилно ще бъде още един реактор в Козлодуй.И най-евтино ще ни излезе.Не ни трябват мегаломански проекти,за да ни заробват допълнително.Малка страна сме и това е достатъчно.Пък и като гледаме какво се случва във високо развити страни и по-малко опасно ще е .
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аха, значи предлага да похарчи парите на данакоплатеца за референдум който нищо да не реши. Всъщност НЕ то ще е НЕ но ДА-то просто ще отвори един нов кръг от безумни увъртания, консултации, разтакавания по това кой , кога с какви пари да го строи, диверсифицира и т.н. Ама разбираемое е де, то това да не е въпрос от компетенциите на популацията на една колониална територия
95
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде стига с тоз *** проект ,който е угода само на руските олигарски и българските им ***............*** се с него. След Фукушима ядрената енергия е история, рашките са изостанали изатова залагат на нея...........
94
9
 
8
 
! Отговори
Каверверсия преди 12 години
Германците, швейцарците, италианците, белгийците, сърбите, австрийците,...не са толкова "богати" за да строят АЕЦ за "евин" ток !
93
19
 
14
 
! Отговори
hes преди 12 години
Атомната електроцентрала е техника от миналия век. Скоро за нея ще се говори като за парния локомотив и дирижабъла. Три майл айлънд, Чернобил, Фукушима. Списъка ще продължи. Трябва да сме отговорни пред поколенията. А тези, които си мислят, че ще ударят джак-пота с цената на тока ако се построи Белене - много се лъжат. Политиците ще я дадат за 1 долар с договор за управление на някой Валентин /кеф ви Златев, кеф ви Захариев/
92
1
 
6
 
! Отговори
viden преди 12 години
referendummoje i tryabva da imapo vsichki vajni za bg narod dalgosrochni investitzii i za idvastite pokolenia - nashite detza i vnutzi, pravnutzi....
91
10
 
27
 
! Отговори
Стърчил преди 12 години
Без ядрена енергетика България е загубена. Каквито и алтернативи да се правят, това е истината.
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 101 той си знаеИ какво индииците те поканиха да ги видиш и ти дадоха отчет ли.Пак те питам бастунче с какви реактори е централата и малък под въпрос за малкия ти интелект знаеш ли различните типове реактори колко плутонии произвеждат при нормалната си експлоатация ?
89
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не можело да има референдум - зависи кое се спазва. Ако се спазва Конституцията може да има референдум за всичко стига да има Решение на парламента. Ако се спазва обаче закона за прякото участие на гражданите в властта, то референдум може да има само за някои от правомощията на парламента - кои да са официалните празници, дали да има амнистия и още три подобни, И в двата случая обаче *** лъже.
88
5
 
12
 
! Отговори
ТОВА Е БЪЛГАРИЯ преди 12 години
БОРИСОВ ИЛИ ПЛЕВНЕЛИЕВ. ЕДИНИЯТ Е ИЗЛИШЕН.ПЛЕВНЕЛИЕВ Е ЧОВЕК ОТ БИЗНЕСА И БИ БИЛ МНОГО ПО ДОБЪР МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ОТ ПОЖАРНИКАРЯ, КОЙТО "СЪВМЕСТЯВА" ДЛЪЖНОСТТА ПРЕМИЕР,ЗА КОЯТО НИТО ИМА ОПИТ,НИТО ВЪЗМОЖНОСТИ.ОСВЕН ТОВА РОСЕН Е ОБРАЗОВАН,НИКОЙ НЕ ГО Е ПРОТЕКТИРАЛ ДОРИ ЗА ЧЕРЕН КОЛАН,КАКТО ИЗМИСЛЕНИЯ ДАН НА БОКО,БЕЗ ДА ИМА ПОБЕДИ В ДЖУДОТО.РОСЕН ЗНАЕ ЕЗИЦИ,ВЪЗПИТАН И УРАВНОВЕСЕН Е,БАЛАНСИРАН,ЗА РАЗЛИКА ОТ ПЪРВОСИГНАЛНАТА МУТРА.Е,ПОЗНАЙТЕ КОЙ Е ИЗЛИШЕН.НО НАХАЛНИКЪТ ОТ БАНКЯ ЩЕ ОСТАНЕ.ЗА ЖАЛОСТ
87
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя с Гоце, един и същ ли фризьор ползват? Зализана Чебурашка.
86
1
 
10
 
! Отговори
Тъп съм преди 12 години
Просто уникална показна дебилност...тотална показност на илитератизъм по отношение на виждане на реалността.