Плевнелиев: Референдум за АЕЦ "Белене" не може да има

Борисов иска още един блок на „Козлодуй“ без АЕЦ „Белене“
16 мар 2012 18:30, Красимир Ангелов
136
Плевнелиев: Референдум за АЕЦ "Белене" не може да има
Според Росен Плевнелиев не може да има референдум "за" или "против" АЕЦ Белене. Снимка: БТА

Законът не позволява да бъде направен референдум "за" или "против" АЕЦ "Белене", категоричен бе президентът Росен Плевнелиев след срещата с ръководството на ГЕРБ.

По думите на държавния глава референдум може да бъде организиран около въпроса "за" или "против" ядрени мощности.

"Референдум трябва да бъде направен по правилата, такива, каквито диктува българската Конституция", подчерта държавният глава.

Ако ние стартираме референдум от гледна точка на АЕЦ "Белене”q той би трябвало по-скоро да бъде – България иска ли нови мощности, за или против, или например по отношение България иска ли да развива – за, против, посочи той.

Поводът за коментара му стана изявлението на премиера от тази сутрин пред БНТ, където Борисов обяви, че ще поиска от държавния глава референдум за съдбата на АЕЦ "Белене" и  шистовия газ.

Без да даде категоричен отговор министър-председателят изрази становище да не се строи втора атомна централа, а още един блок на АЕЦ Козлодуй.

Още по темата

След срещата с президента премиерът Бойко Борисов отново заяви, че към днешна дата не му е предоставена никаква писмена информация от консултанта за АЕЦ "Белене" - HSBC, защото те не са завършили дейността си.

По думите на лидера на ГЕРБ обаче каквото и да кажат от банката, само българо-руска централа няма да се строи, без да се диверсифицира проектът.

"До този момент те не са ни предложили диверсификация на проекта - нито за купуване на ядреното гориво от трета страна, нито към съответно акционерство", каза още Борисов

"Към днешна дата по проекта за АЕЦ "Белене" от парите на българския данъкоплатец са похарчени 1 млрд. и 380 млн. лева", повтори думите си от сутринта Борисов и добави, че този, който зачеркне проекта "Белене", трябва да обясни на хората къде и защо потъват тези пари.

Премиерът изтъкна, че се водят две съдебни дела с руската страна - в Париж и в Женева. Борисов посочи още, че две трети от първия реактор са вече платени от българския данъкоплатец.

Системите в него са германски - на "Сименс", и френски - на "Арева". „Тези фирми, едни от най-големите в света, си искат парите“, посочи министър-председателят.

"Засега имаме две трети произведен реактор, който стои там и в един момент ще ми го правят с панделка и ще кажат "или си го взимай, или го даваме на турците", които имат подписани за четири такива реактора", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
14
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
2 лева са три яйца и малко повече , ти по пет яйца ли ядеш на месец , ами козунак и баничка не ядеш ли герберушко ?
44
13
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
Ти нищо не каза ... колко яйца изяждаш на месец? Ще дадеш 2 лева повече за яйца ... това ли ти е проблема?
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
герберомутренска кукла на конци )
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Законът не позволява да бъде направен референдум "за" или "против" АЕЦ "Белене", категоричен бе президентът Росен Плевнелиев след срещата с ръководството на ГЕРБ.------------------------------------------А тогава защо обещаваше, бе рапундел?
41
1
 
9
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
ами тогаз яж яца от 60 ст смешен
40
0
 
20
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 12 години
Някой има ли спомен някога въобще да се е провеждал референдум в тая страна?
39
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото и да плюят платените коментатори във форума ... ГЕРБ, Борисов и Плевнелиев ръководят държавата най-добре до сега. На тези, които ще ми пишат минуси ... боли ме янко.
38
10
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
с миеуси гласуват турците ,русофобите и *** ха ха
37
1
 
22
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Всичките ни новоизлюпени политици вече 22 години *** в едно гърне...за наша сметка...крайно време е да им покажем къде им е мястото...всички заедно!
36
7
 
5
 
! Отговори
COPY преди 12 години
Над 2000 души на ДС-БКП- са на власт в МВР, ДАНС, МНО , министерства...На ТЕЗИ интереси е подвластен цял един народ..На интересите на Русия и руските агенти ..
35
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
тази наша конституция българска.противоречи на правото на глас на българина .по въпроси засягащи всеки един гражданин.само веднъж участваме на 4 години по изборно време и това е.седнат ли в креслата дерибеите.нямат повече нужда от нас.и ни изкарват некомпетентни по каквото и да било.аз обаче питам..какво разбира един депутат от икономика и политика на управлението на една държава..мисля си че НЕ МНОГО..и нещата ги правят кое както дойде.де с кворум.де с интереси..отиват си едните.идват другите
34
2
 
4
 
! Отговори
COPY преди 12 години
В условията на относителна демокрация и прозрачност , руските агенти , като Рапона , просто ще бъдат по- предпазливи , по селски -хитри и нагли...Защо ли присъстваме на "прегоовори" между ДВЕ КРИМИНАЛНИ БАНДИ-от зората на "прехода"..А той може ли и друго ??Само че , сега се опитва да баламосва НЕ другата банда , а цял един народ или поне тези , нормалните граждани от този народ, които не са руски агенти ..С други думи : златевци , боковци , р.овчаровци , гейчета и манчевци , по-ниско разредни агенти - се опитват да ни будалкат - за НАША сметка ...Колкото бензина СЕГА ви е по- евтин , толкова и руските агенти, ще ви прдават "евтин" ток ..)Руменовчаровци и сие Рапони :
33
0
 
3
 
! Отговори
Sony преди 12 години
Razbira se ,che ne moje na tova deto ne vi iznasia ne moje Plevnelieva.
32
6
 
3
 
! Отговори
COPY :::)))))))))) преди 12 години
Зоната е ТЪМНОЧЕРВЕНА- зоната за здрача..Зона пълна с руски агенти и техните Бентлита , пълна с правешки мутри , бухалкаджии, недоразвити и нефелни гербаджии и комуноиди, пълна с руски имоти и стремежи за окупиране, пълна с р.овчаровци и всякаква червена *** ...недорасла за Демокрацията , със зъби и нокти искащи да ни забият ПАК в ръцете на мужиците - болшевики , сякаш ТЕ , последните са СЪЗДАЛИ НЕЩО съвременно на този свят, освен една феодална империя на злото .
31
0
 
1
 
! Отговори
Harmony преди 12 години
Так се не маже малсо :),утре пак цял ден държане на нож и един кашон от нискомасленото
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Направо ме е срам да я гледам тая карикатура дето я избрахте за президент. Зельо Зелев имаше по-добра визия ,а и жена му не беше чак такава долнопробна ***.
29
1
 
17
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Цирка е пълен...сас премиера може да възложи на президента да прави референдум примерно...пък той да влиза в ролята на артист и да му се противопоставя уж...
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми сменете конституцията бе *** и дете на червени продажници дето закопаха България последните 23 години....И без това тази конституция нито се спазва, нито е Конституция ....
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 28 това не са яйца не става така , но за 7 блок става и то ако отговаря на изискванията самов такъв случай.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей много прости хора има. Четирите блока на АЕЦ-Козлодуй в момента се рушат,а можеше да се направи един реактор 1000 мегавата от съвременен тип в близост до тях,който да върти турбините в машинните зали.