Кого да глобяват и с колко на пътя – спорове на дискусия в НС

Законът за движение по пътищата: бол предложения без конкретика
Обновена: 22 окт 2013 15:14 | 22 окт 2013 12:50,
29
Кого да глобяват и с колко на пътя – спорове на дискусия в НС
Снимка: архив, Булфото

В скандал се превърна днешната дискусия за изготвяне на нов Закон за движение по пътищата.

Мария Димитрова от "Безопасни улици" влезе в остър спор с Татяна Буруджиева от БСП, след като депутатката я помоли да бъде по кратка, за да може всички да се изкажат.

Димитрова избухна за това, че никой досега не иска да я изслуша, а тя имала изготвени предложения за промени в Закона.

"Не съм много сигурна дали някой ще седне да го прочете и дали някой ще го вземе присърце. В моя дом едно място липсва и не мога да го върна обратно", възмути се Димитрова, която е изгубила дете при ПТП.

Още по темата

Малко след това Ивайло Московски нарече днешната дискусия непрофесионално организирана.

"Трябваше да ни съберете предварително, да определим някакъв нормален дневен ред. В момента чисто популистки каните хората", обърна се той към организаторите на проявата.

Бившият транспортен министър нарече "пълни глупости" лансираните в медиите предложения на левицата за промени в Закона, даде и пример – глобите за пияни пешеходци.

Депутати, представители на КАТ, министерства и граждански организации се събраха днес в НС, за да обсъдят необходимостта от създаване на нов закон за движение по пътищата.

"Мястото за политика е долу в зала. Нека за миг да загърбим политическите си пристрастия", призова на дискусията левият депутат Георги Свиленски.

Станислав Иванов от ГЕРБ пък направи дълга ретроспекция на направеното от неговата партия за намаляване на жертвите по пътищата.

"Когато се променя един толкова важен закон, трябва да има политика. Всичко останало е фарс. Не само че губим времето на хората, ами не знаем техните предложения какъв вид ще добият", заяви още Иванов.

"Докато ние спорим, някой умря на пътя", опита се да охлади страстите Алекси Кесяков от Държавно обществената комисия по безопасност на движението.

По неговите думи основният проблем е подценяването на опасностите при движение по пътищата, затова е нужно да се въведат добри европейски практики.

"Много се подценява проблемът със скоростта", каза той.

Мария Димитрова отново се включи и се обяви за сериозни наказания за системните нарушители на правилника за движение по пътищата.

Според нея трябва да се засилят санкциите за превишена скорост, шофиране след употреба на алкохол и дрога, както и неспирането на пешеходна пътека.

"Нека не бъде само глоба, нека бъде обществено полезен труд, нека шофьорът разбере, че не може да кара със 100-120 в населено място", настоя Димитрова.

Тя призова в листовките за шофьорския изпит да има включени и текстове от Наказателния кодекс.

"Никой при започването на курса не си задава въпроса: "Какво ме чака след това" и никой не отваря НК да го прочете като книга", каза още представителката на гражданската организация.

Според нея това ще обучи шофьорите и ще ги накара да се замислят какво ги чака, ако предизвикат тежък инцидент на пътя.

Участниците в дискусията настояха още за сериозен контрол на фирмите, които обучават шофьорите. Чуха се даже мнения, че сме се превърнали в "България на пешеходните пътеки".

Според представители на школи за обучение на шофьори е недопустимо на четирилентов път през 50 метра да има зебри.

Участниците в дискусията бяха категорични, че трябва да има сериозни санкции за неправоспособни водачи, както и за употреба на алкохол и дрога зад волана.

Обединиха се и около тезата, че не бива да се правят кръпки по стария Закон за движение по пътищата, а по-скоро да се изготви изцяло нов.

Днешната инициативата в НС се проведе по идея на народните представители от БСП Георги Свиленски и Татяна Буруджиева, които обявиха, че започват поредица от публични дискусии.

Първата от тях днес беше на тема: "Участниците в пътното движение, техните права и задължения. Човешкият фактор като източник за опазване живота и здравето на всички участници в пътното движение".

Целта на обществената дискусия е да се обсъдят възможностите и начините за намаляване на жертвите с въздействие върху поведението на участниците в пътното движение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
кастови интереси преди 10 години
Стига с тоя Закон за движение по пътищата, определено има има интерес от непрекъснати промени (дори изработване на нов) и този интерес е предизвикан от неизвестен брой катаджии (точния им брой може би е ТАЙНА). Финансови и кастови интереси са в основата на законодателното безумие , явно ще се плащат заплати чрез фалшиви глоби.
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до stef4iСъгласен съм с теб по същество,но само в последните два поста имаш 14 правописни и пунктуационни грешки, намираш кусури на другите.
22
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 10 години
А кажете сега какво става с ФАРОВЕТЕ?
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
machkaite gi na red ,tia paraziti.dolna paplach ***.
20
2
 
1
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
До stef4iГрешка -УЧТИВИ исках да кажа
19
3
 
12
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
До СветослaвНе ни трябва полиция като в сащ-те се имат за полубогове.По-скоро ни трябват полицай като в Австрия например-Любезни,очтиви и когато трябва вдъхват респекст.Не кото нашите сополи.Първо униформите им приличат на ефтина реплика на анацунг,възпитанието им е като на козари а уменията и физиката им са като на дебел недобре развит първолак.
18
2
 
4
 
! Отговори
Светослaв преди 10 години
Зa съжеление,освен промянa в зaконa трябвa дa имa и промянa в НК зa подкуп и др. Тaкивa!Зaщото всеки знaе,че с подходящия човек и пaри-почти вскчко се опрaвя!!!Зaщо полициятa не е кaто тaзи в СAЩ!!!!
17
2
 
14
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
От всичко прочетено до тук разбрах това: Простотията на пътя ще продължава защото на полицайте не им пука освен ако не са сигурни,че ще вземат някой лев.След като глобите са по-големи и те ще искат повече пари...което означав повече корупция и повече катастрофи.Аз лично съм присъствала на няколко безумни изпреварвания пред полицай,който дори не се обърна да погледне но за тожа пък веднага спря човека без фарове-при това на адска жега при ,която според мен фаровете пречат още повече
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия са превърнали дискусията в лична драма което е крайно непрофесионално от тяхна страна. Все едно всички сме потенциални престъпници и трябва да ни накажат още преди да сме се качили по колите. Пътища няма, закони няма, разни фуражки спят по храстите, нашите тикви в парламента се хванали санкциите да вдигат .
15
2
 
6
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
До ф-1Ами естествено ,че няма проблеми.Все пак е много по-важно дали си си пуснал фаровете при 40 градуса а това,че караш в насрещното......е ти пък сега този е приятел на шефа не може да го спираме!
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе ще глобяват тоя дето бил употребил дрога ? Тоя дето я продава и е баш тартор и дето маимуната в зоопарка му знае името що не го метнат в затвора за 20 год барабар с леитенантите му и целия му антораж и гравитиращи около него всякакви *** АААА ???---- въпроса е риторичен !
13
2
 
18
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
Миналата седмица на Г.Игнатиев един джип влезе в забранена улица,а срещу него имаше милиционери и се обърнаха все едно си палят цигарата и духа вятър.Попитах, този защо не го спряхте, а те ми викат: глей си работа...
12
2
 
20
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
Не е проблемът в глобите, а в корупцията на МВР,Съд и прокуратура!Да сте видяли някой от споменатите, а бих добавил и мутрите към тях, осъден?Няма и да видите!Всички тези санкции се предвиждат за П Л Е Б Е И Т Е! За истинските престъпници закон -НЯМА!Ето ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ!!!!!!!
11
2
 
16
 
! Отговори
х преди 10 години
ЗДП за 25 години е променян 49 пъти и ефекта е никакъв, *** си вземат книжки без да могат да четат 1 джиповете с еднакви цифри си джиткат както си искат без да се съобразяват със закона, корупцията в КАТ продължава . Всички тези промени се правят с една цел да се отклонява общественото мнение от важните теми в обществото. Във всички учебници на КГБ И ДС пише с големе букви- когато в обществото има настроения против системата и статуквото, трябва да му дадеш дъвка с която да се занимава.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът не е в закона, а в тези които го прилагат. Докато те не се реформират всички закони са безмислени!
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво толкова сложно има?Пиян над 1 промил -10 години без право да кара.Блъснал човек -10 години без право да кара.Каращ без книжка -конфискация -10 години без книжка и 6 месеца условно.
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименГлобите трябва да бъдат според нарушението определен % от дохода според данъчната декларация от предходната година, но не по-малко от зададена сума за всяко натушение! Така мутрата доста ще го заболи и при най-малкото нарушение а не да казва :Какво като са ме глобили с джобните за семки". И безработния ще трябва да плаща долната граница. А който си крие дохода, рискува при проверка да не може да оправдае високия си стандарт и имотите дето е закупол!
7
4
 
12
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
Така ли не разбраха червените мутро милиционерски *** ,че с насилие не се строи по добро общество?Възпитанието червени фашисти започва от най ранна детска възраст .Не може лансирайки мутри и чалга ,мачкайки образованието да се възпитават хора.В педагогиката фашистки *** няма раздел възпитание чрез насилие!
6
3
 
26
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Най-добре е всеки преди да тръгне на път да е глобен. Щото изненадващо ще налетиш на някоя дълбока дупка по пътя, и я си счупил джатна, пукнал гума или ПТП - виновен за несъобразена с пътните условия скорост. Удобно клише. Или пък както си караш по магистрала - изведнъж на криво колче забучен знак - ограничение на скороста 40, пътя в ремонт, задължетелно наляво едновременно и надясно. Просто каквото са имали в момента под ръка, това слагат. И си стоят знаците по 5 месеца след края на ремонта.
5
2
 
11
 
! Отговори
tough преди 10 години
Какво да ги четем законите като книжка, щом не се прилагат? Буташ там известна сума и после пак си караш дрогиран, ако ти е кеф.