Промени: За интеграционните добавки на хората с увреждания

Депутатите приеха на второ четене законовите изменения
12 юли 2018 14:50,
19
Промени: За интеграционните добавки на хората с увреждания
Снимка: архив "Булфото"

Окончателни промени, свързани с интеграционните добавки на хората с увреждания, гласуваха депутатите. Те приеха на второ четене измененията в закона за интеграция на хората с увреждания.

Право на месечна добавка, в зависимост от степента на намалена работоспособност, имат лицата с трайни увреждания над 18-годишна възраст, пише БТА.

База за определяне размера на месечната добавка за социална интеграция е гарантираният минимален доход, който се определя от Министерския съвет, съгласно Закона за социално подпомагане.

Още по темата

Месечната добавка за социална интеграция за хора с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, както и за такива с над 90 на сто намалена работоспособност с определена чужда помощ, ще е в размер 20 на сто от гарантирания минимален доход. Парите за лица със 71 и над 71 на сто намалена работоспособност ще е в размер 15 на процента от гарантирания минимален доход.

Лицата с определена чужда помощ ще имат право на добавка за покриване на разходите за един придружител, ако ползват такъв, в размер до трикратния размер на гарантирания минимален доход, но не повече от действително направения разход съгласно представените документи.

Месечната добавка за диетично хранене и лекарствени продукти вече е в размер 15 на сто от гарантирания минимален доход.

Максималният размер на целевите помощи се определя и актуализира със заповед на министъра на труда, съгласувано с министъра на финансите, министъра на икономиката и министъра на здравеопазването.

Всички висящи административни производства по издаване на индивидуални административни актове от Закона за интеграция на хората с увреждания се приключват по новия ред, записаха депутатите. Започналите и неприключили до влизането в сила на този закон производства се довършват по новия ред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
5
 
! Отговори
варналия преди 5 години
До дядо ПенсАз видях ,че ми е намалена пенсията с 45лв ,отпадат рехабилитационните 30 и оставам с 210лв.Ще ми отпуснат 52лв и какво пак съм назад с парите.
21
1
 
2
 
! Отговори
знаещ преди 5 години
До АнонименНе се заблуждавай лекарствата са безплатни
20
2
 
7
 
! Отговори
Нина Жишева преди 5 години
Инфомацията ви е подвеждаща, дами и господа. Базата не е минималният доход, а прагът на бедността! Освен тва и процентите на добавката не са верни. Проверете си източниците на информация!
19
2
 
14
 
! Отговори
Весимир преди 5 години
Какви ще са социалните помощи за инвалид първа група сто процента без право на работа с предрожител
18
5
 
8
 
! Отговори
ФИЛИП преди 5 години
ИНВАЛИД СЪМ И ИМАХ МАЛКА ФИРМА С ТРИМА ПОМОЩНИЦИ И ФИРМАТА ПОЛЗВАШЕ,50%НАМАЛЕНИЕ ОТ ПАТ.ДАНАК И РАБОТЕХМЕ НО НАРЕДБА ПРЕДИ 5 г ПРЕМАХНА ТОВА ОБЛЕКЧЕНИЕ И СЕ ПРЕНУДИХ ДА ОСВОБОДА ПОМОЩНИЦИТЕ И ТЕ ОТИДОХА НА БОРСАТА, ИНВАЛИД КОЙТО РАБОТИ САМ МОЖЕ ДА ПОЛЗВА НАМАЛЕНИЕ. ПИТАМ КОЙ ИНВАЛИД МОЖЕ ДА РАБОТИ САМ НИКОЙ.
17
2
 
7
 
! Отговори
Spiridon преди 5 години
Повечето (не всички) хора с увреждания могат да си намерят работа подходяща за тяхното заболяване, но проблема е че работодателите не ги вземат, защото един път назначени, ако не си вършат работата или отпадне работното място, нямат право да ги съкратят. Самия закон защитава хората, но той се превръща в дискриминационен в последствие.Самият закон трябва да се промени тотално. Могат работодателите да се стимулират при наемането на такъв човек, а не да се наказват ако го съкратят.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бравос - депутатите си свършиха работата и след като година са пестили по 3000 лв на месец от заплати (защото с останалото могат да си покриват раходите за живот спокойно) могат да хукнат към скъпи курорти или да си купят поредния апартамент-не за друго, ами да има.
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Върви в социала, там ще попълниш едни молби- доходи, жилища, земи, ренти от земи, коли, доходите на хората, с които съжителстваш, техните имоти, земи, коли, че никой не е продавал нищо скъпо 5год. назад, бележка от Бюрото по труда, че си безработен най- малкото от 6 месеца или 9, или 12 месеца, после ще дойдат у вас да огледат жилището ти, обзавеждането ти, да ти преброят стаите, да се заядат и т.н. Тогава може и да ти дадат 75лв на месец. А може и да те пратят да метеш улиците.
14
4
 
7
 
! Отговори
оф преди 5 години
Нямаш работа и дом *** имаш интернет ..Поне 54143го използвай да си търсиш работа не да драскаш под статиите !
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм инвалид, обаче съм без доход и дом. По-добре 75 лева, вместо 0 лева доход.Момче, това са пари отпускани на хора с 90% инвалидност, знаеш ли за какви заболявания се дават, те не покриват лекарствата на хората. Отвратително е, че има хора завиждащи на такъв "доход. '
12
1
 
15
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Човече радвай се че си здрав ! Това първо второ в тая криза работа все ще намериш търси малко по усърдно . Успех !
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На инвалидите им отпуснаха по 11 лева на месец, щото нямали повече пари, а като решаваха за какво да ги изхарат онези 5 милиарда лева от продажбата на 213 519 конфискувани биткойни, решиха единодушно да ги дадат на военните да си купят нови изтребители.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Искаш да си инвалид или без доход и дом?"Не съм инвалид, обаче съм без доход и дом. По-добре 75 лева, вместо 0 лева доход.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Искаш да си инвалид или без доход и дом?До 75-те лева си опрял?Герберските *** срам нямате!В ЕВРОПА 37Е ли е гарантираният минимален доход?ТРИДЕСЕТ И СЕДЕМ ЕВРО!!!
8
1
 
15
 
! Отговори
75лв ГМД!!! преди 5 години
Колегата ме изпреварил- гарантираният минимален доход даже 100лв НЯМА.Бил 75лв!!!
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Трябва да отидете в социални грижи във вашия квартал, а от там ще ви пратят да чистите улиците с ромите за 14 дни срещу мизерните 45 лв. А шеф ще ви бъде ром обикновено са бригадири.
6
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е това Гарантираният минимален доход? И защо като не мога да си намеря работа 1 година, нямам гарантиран минимален доход през това време? Трябва ли и аз да се пиша инвалид или да съм от етноса?
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не напишете- на инвалида се дават 11лв за това и това, на другия ще дадат 15лв за това и това...?Напишете колко е тоя гарантиран минимален доход- 100лв ли е, 120лв ли е?Четящите остават с впечатлението, че ще се дават по стотици левове на човек всеки месец.Само настройвате обществеността против инвалидите.
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантираният минимален доход за 2018 година е в размер на 75 лв. А на човек с 50-90% нетрудоспособност ще им дават по 15 лв. на месец. Това е цинизъм.
3
0
 
33
 
! Отговори
дядо Пенс преди 5 години
Нищо не се е променило в сравнение с миналата година ! Парите са абсолютно същите !!! Просто заблуждават обществото,че се извършват промени ! Отворете ,,Държавен вестник,, и сами ще се убедите !!! Поредните лъжи на правителството...