Петкова изненадана от българските кандидати за АЕЦ "Белене"

Проектът ще бъде реализиран на пазарен принцип
Обновена: 21 авг 2019 10:33 | 21 авг 2019 10:33,
43
Петкова изненадана от българските кандидати за АЕЦ "Белене"
Снимка: БулФото

Изненада е, че сред кандидатите за изграждането на проекта АЕЦ "Белене" има български компании. Това каза пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод вчерашната информация, че 13 компании от различни държави са подали документи за участие в изграждането на проекта за нова атомна електроцентрала АЕЦ "Белене".

В надпреварата се включват китайски, корейски, руски, български и немски участници, а заявленията се разделят на три категории - стратегически инвеститори, участие чрез закупуване на оборудване и изкупуване на електроенергия.

Още по темата

В най-важната част от проекта - стратегически инвеститор или компанията, която на практика ще изгради централата, кандидатите са 7. До момента известни са китайската и корейската държавни ядрени компании, както и руската "Росатом".

"Процедурата за избор на стратегически инвеститор беше разработена в дълъг период. Ние много обмисляхме етапите, тъй като според решението на парламента проектът трябва да се реализира на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия", обясни Петкова.

Това е и причината, по думите на министъра, поради която се е наложило да се даде възможност да участват и компании, които да придобият миноритарен дял и да сключат договори за изкупуване на електрическа енергия.

"13-те заявления включват кандидати от всеки един спектър на процедурата", доволна е Петкова.

Важно е да се знае, че кандидатите засега са изпратили само заявления, а конкретните оферти предстоят. До 90 дни комисията, която ще пресява фирмите, трябва да избере няколко, с които да води преговори на база реалните им оферти.

България ще участва в проекта със своята Национална електрическа компания и нейните собствени активи. Към момента страната ни е дала малко над 3 млрд. лева по изграждането на централата.

Според Петкова, компаниите, които са дали заявка за участие в проекта са световни лидери в енергетиката и тя е категорична, че не приема критиките, че това са само непознати или държавни фирми.

"Това е една много сериозна заявка", убедена е Петкова.

Накрая министърът на енергетика заяви убедено, че твърденията, че площадката на проекта е в сеизмична зона, са неверни.

"Такова нещо като сеизмичен риск не съществува в анализите и документите и хората трябва да бъдат спокойни", категорична е Теменужка Петкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
ООнето преди 4 години
Изразът на лицето (виж очите) сякаш е откраднат когато лицето е клечало в луксозен фолклорен WC, известен като 00 или ООхето, за да каже че тенията не и не да пльосне в кашата
34
2
 
1
 
! Отговори
ист преди 4 години
Няма да инвестирам в Белене.Искам само да препродавам тока, но някой другар ще ме изпревари, преди да са обявили конкурса.
33
1
 
1
 
! Отговори
Лефтер Лефтеров преди 4 години
Ами как няма да има и български кандидат-строители?Чайникът Белене се дели на два етапа-строителство и експлоатация.Строителството е локум на клечка.Няйакви пари изтичат от един джоб в друг оформяйки локума печалба.Вторият етап е потенциално смъртоносен.Въпрос на време и обстоятелства е да се случи.Професор Касчиев го каза в прав текст,но клиентката на пекарната на Рудолф на го разбра.Или излъга.. Или професор Касчиев хал хабер си няма от ядрена енергетика.Едното е верно.
32
0
 
3
 
! Отговори
До ДнесБг преди 4 години
И Ромоциганин ли е обидна дума, или се оприличавате с тях, че ми триете коментара??? Може би и вие сте от така модерните политкоректни медий, които са в услуга на всички други, но не и на хората? Какво стана със свободата на словото, или тя е уклончива в зависимост дали това се харесва на някой или не?? Щом имате възможност да триете, значи можете да отговорите!
31
1
 
7
 
! Отговори
Магнолийка преди 4 години
Откакто е в това министерство е силно изненадана, постоянно.
30
1
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Винаги като видя някоя снимка на Теменужка (Нушка) ми се прияжда шкембе чорба- не мога да разбера защо!!? явно трябва да навестя някой психолог или диетолог или готвач !
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за 27министъра е фасада, работа вършат пчеличките в министрството, вожда щом е казай дииий нещата тръгват и с министър и без
28
0
 
2
 
! Отговори
Грухмънската туристк преди 4 години
с каквато и да е разпусната и черна ношница да бъде нагиздена една шварце швайне достаътчно е на снимката да дават само бузите- веднага се явява както ББ я описа чумата черна грухня, която мляска триска и фръга одпадъци и фекалии по пътя от Русе до Варна.
27
1
 
1
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
отваряй си ушите тогава
26
0
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
абе то и моста над Керч/Крим е политически проект но е факт. Точно заради това рашките ще го направят, не всичко е пари приятелю, но дребни душици трудно го асимилират, найс, А??
25
1
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
И *** да сложите, няма да има проблем стига да е кадърен! От тази лоена топка нищо смислено не съм чул
24
1
 
1
 
! Отговори
до гнус преди 4 години
какво като не ти харесва, мис България ако ти сложим доволен ли ще си
23
1
 
4
 
! Отговори
Гнус преди 4 години
Тази само като я гледам и ми се гади. Толкова е мазна, че чак отвратителна! Колкото и да я слушам, чувам само празни приказки и мрънкане. Тя министър на енергетиката ли е или министър на празните приказки?
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е сега русофобията разбра ли, Белене ще си има АЕЦ, който и да е спечелилия Росатом е в играта.
21
4
 
3
 
! Отговори
Дано са корейците преди 4 години
Единствените способни да построят ядрената централа качествено и в срок са корейците !
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен21Обратното. Офшорки и подизпълнители. Росатом и пр. са само фасада, за лице. Взимат една комисионна и забравят за нашия АЕЦ. Една и съща схема. Същите които ламтяха за летище пловдив (пимкаджиите на Доган), накрая си го взеха тихомълком, но уж софиянци, а "противника" китайска авиокомпания се "отказа". Същата групичка с бонус няколко нови перачи Домуса и Ковача. Сигурно ще ме изтрият след 30 сек, но такова е това е б-я.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Български фирми с руски спонсори.
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА ДА БЪДЕ РЕАЛИЗИРАН, ЗАЩОТО Е РУСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ.
17
3
 
8
 
! Отговори
зьцжб преди 4 години
От магистралата ли ги събират тези министри ......и от коя по точно магистрала ....
16
5
 
7
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Тази калинка знае само да рецитира от партиният лист. Аз не съм съгласен в страна която един пирон не може да се забие правилно, тепурва да се строи АЕЦ. Нямаме капацитета да се справим с това, камо ли пък да наблюдаваме чужденци, които да го правят.