Симеон на кръгла маса: Няма друга алтернатива освен обединена Европа

План Б не искам дори да си представя, заяви бившият премиер
28 ное 2019 17:15, Красимир Ангелов
84
Симеон на кръгла маса: Няма друга алтернатива освен обединена Европа
Снимка: Булфото

Няма друга алтернатива освен обединена Европа, заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски по време на кръгла маса на тема "Европа без стени. Какво ни обединява днес?"

"Виждаме напоследък тази радикализация е в двете крайности - крайно ляво и крайно дясно. А това до къде води? Няма истина. Или едните или другите, или черно или бяло. Това, което ме притеснява е този вид популизъм, в който обещават всичко знаейки, че никога няма да може да изпълни. Но обещават", заяви още Сакскобургготски, цитиран от "Фокус".

Още по темата
"Да предположим, че ще успеят. Кой ще управлява тогава? Пълна анархия ли ще бъде? Няма логика в такава система. Човек може да се увлече, разбира се", допълни още бившият цар.

"Най-вече трябва да сме отворени, да изслушваме. Това е нещо, което съм правил през целия си живот и винаги ми е помагало. Не да надвикам някого, а напротив, да го изслушам да видя накъде върви и след това да може да се ориентирам. В днешната политика е същото", допълни Сакскобургготски.

Той припомни, че девизът на България е "Съединението прави силата" и това е нещо много логично. "Това е далеч по-важно и вдъхновяващо, отколкото някоя си глобална революция, която ни разделя. Няма друга алтернатива освен обединена Европа. ЕС независимо от хвалби или критики, винаги могат да се подобрят нещата. Да, се разрушат е безсмислено", подчерта той.

"План Б за Европа, ако не е обединена, не искам дори да си представя. Какво би било отделни страни да играят хорото на дадени Велики сили, които ще се радват да видят да са разделили Европа. Така че нека да сме по-убедени, че Европа и ЕС са нашето бъдеще", допълни Сакскобургготски.

Според него либералната ценностна система е нещо, което най-широко покрива всевъзможни идеи и въобще предотвратява радикалност.

"Напоследък радикалните нагласи под претекст, че съществуващите системи вече не са актуални или не функционират добре, са готови да разрушат всичко за някакъв нов свят. За мен това е чиста утопия,защото от началото на човечеството има такива опити, които са се провалили много пъти с цената на много кръв.

Така че, мисля, че либералното мислене и диалогът, с който може да се гарантира мирът, е нещо, което не може да се подценява и на което ние, като либерали, може да се радваме", допълни още бившият премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
32
 
! Отговори
Ива преди 4 години
"Според него либералната ценностна система".. "ВЕРВАЙТЕ МИ!!" - човека.. и тоя глобалист... - е баш либералната система ни разрушава страните и ни залива с араби и не гр и.Незнам колко по-добре ще е след промяната, но трябва промяна - вън либералите.Само се огледайт ко става в Швеция и Западна Европа..
57
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАМЕРИКА Е ВЕЧЕ ТУК! И БИЕ ВСИЧКО МРЪСНО ОТ МИНАЛОТО
56
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Кондукторе". Същото важи и за американофилите. Бегом за Америка щом много ви "впеяетлява" и ви е мила! Ние сме българи и не се продаваме! Оставаме си тук! -:)
55
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛИВ..59Я престани да лъжеш...........ти си пиш-ле-гар, който сигурно и 20 няма, и няма КАК ДА "ПОМНИШ УСПЕХИТЕ НИ ПРЕДИ 1989"! А че си недорас-ляк се познава и по това, че не само не помниш, ами и НИЩО НЕ ЗНАЕШ! Защото усърдно скриват каква развита индустриална страна бяхме, а се превърнахме в ба-на-нова република! А не говорят, ЗАЩОТО ГИ Е СРАМ!!!!!!!!!!!! И след някоя и друга година ще проклинат тия години на "прехода", като най-кошмарните в нашата история!
54
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България няма нужда от смотан цар.
53
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОЯ КРИВОНОС МИРИЗЛИВЕЦ ВЕЧЕ НЯМА ШАНС. ЗАПАДА ПРЕСТАНА ДА ВЯРВА НА БГ НЕСРЕТНИЦИ И ВЗЕ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ. ДА ВНИМАВА КАКВО ПЛЯМПА ДА НЕ ИДЕ ПРИ ТЕЙКО СИ.
52
4
 
34
 
! Отговори
кондуктор преди 4 години
Който иска Русия и Евразия....ей ги там...Самолетите за Москва излитат и... от София.
51
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всяко руско семейство имаше ежедневно на трапезата си български консервирани домати и лютеница------ Искаш да си роб, който произвежда домати за руските пияници ли? Кой те е спрял и сега да го правиш?
50
5
 
32
 
! Отговори
ЛИВ.. преди 4 години
56-ти. Престани да лъжеш.Помним нашите ,,успехи" прди 1989г.
49
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"За Русия също сме втора категория хора."----А освен за Русия, за кои други също сме втора категория хора?
48
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия беше огромен пазар за българските стоки. Имаше работа за всеко, а всяко руско семейство имаше ежедневно на трапезата си български консервирани домати и лютеница. Днес всичко внасяма от Запада, в Бъглгария безработицата реално е над 30%, нищо не се произвежда, а ако добавим и 3те милиона миячи на улици по света за които няма работа в България, процента на безработицате става над 80%. Всичко се внася, нищо не произвеждаме. Толкова за 30 години демокрация, и още много ще види българина.
47
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия отписва над 20 милиарда долара дълг на страни от Африка.
46
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е на път към независимост от щатския долар, пише френското издание Les Echos. Русия започна да изоставя американската валута преди пет години, през 2014 г. Не само Русия намалява дела на долара в резервите си, много други страни правят това, както е видно от световната статистика на МВФ.
45
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Русия също сме втора категория хора. За Русия държави като Беларус, Украйна и България не съществуват. За Путин това са си васални територии които нямат право на самостоятелна вътрешна или външна политика. Кога най-накрая русофилите ще проумеят, че понятието славянско братство е лъжа изобретена от Русия? Когато българската армия е на турската граница 1885-та година Сърбия ни напада. Когато Украйна 2014 е в политическа криза, Русия си взима Крим. Егаси братството егаси чудото.
44
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 50 и държава управлявана от мафиоти като България.Ако това трябва са стане в цяла Европа то тя ще заприлича на африкански ***, именно на това прилича България в момента де.Но това е малкия проблем.Европа на парчета командвани от външни сили е същото като Близкия изток.Това би било ад.
43
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 48 мнението му по принцип е вярно, макар че след всичките му простотии ме вбесява.Ти си прав също 48 да точно така Европа без Америка защото Америка е именно една от тези сили които ще се радват да видят Европа на парчета и да си правят от европейските държави локални колонии.Що се отнася за либералните ценности ако под това разбира класическия либерализъм който просто утвърждава че не трябва да има диктатури и роби да така е но ако има предвид неолиберализма не това е див капитализъм и
42
0
 
37
 
! Отговори
Некомпетентен си преди 4 години
До До 33Отваряй книжки и чети. В изказването ти има тооолкова много принципни грешки, че няма как да се обяснат в един пост.Лявата политика е лява политика. Дясната политика е дясна политика. Отваряй там уикипедия, ако нямаш друго, и чети кое какво е.
41
0
 
35
 
! Отговори
До Царска особа преди 4 години
Царската особа, се обособява като мияч на чинии в Чикаго, оттам вряка и му е през оная работа за България, ама злобее.
40
5
 
32
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Ти знаеш ли как се определя едно правителство ляво или дясно? Ако предположим, че дясно е анархия, ляво ред и дисциплина. То либерализмът е дясно, защото иска свобода и по-слабо правителство. Едно царство по принцип е абсолютно (било), това властта е само в един човек, който може да прави каквото си поиска.Значи е ляво.
39
1
 
33
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
А, значи руснаците не ни използваха за пазар? Ако не бяхме ние ( варшавския договор ), кой щеше да им купува колите и телевизорите? Ами оръжията?