Христо Бозуков: "Напоителни системи" умишлено са водени към несъстоятелност

Заплатите на хиляди служители са под въпрос
25 юни 2021 19:54, Красимир Ангелов
16

1660 служители на "Напоителни системи" може да останат без заплати. За това алармира служебният министър на земеделието Христо Бозуков. Досегашният директор Снежина Динева е прехвърлила огромна сума от сметките на дружеството, като по този начин е блокирала плащания на ДДС, осигуровки и заплатите на служителите.

Заради констатирани 17 нарушения Динева е освободена от поста си още на 9 юни. Ден по-късно тя е дала указания на колегите си да не превеждат пари към централно управление. На 14 и 15 юни са извършени парични преводи в размер на 1,5 млн. лв. от клон "Марица-Пловдив" и клон "Тополница-Пазарджик" към клон "Струма-места" вместо към централата, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Целта на тези действия били дружеството да изпадне в несъстоятелност чрез невъзможността да се разплаща.

"Създадени са условия за невъзможност на текущи и неотложни плащания на ДДС и за изплащане на работни заплати, което е абсолютен приоритет", каза служебният министър на земеделието Христо Бозуков.

Снежина Динева пък заяви, че НАП е запорирало сметките на дружеството и заради това хиляди служители не могат да получат заплатите си.

"Това е поредният неуспешен опит да ме изкарат мен виновна за тези проблеми. Действията на министъра по смяна на УС не бяха обмислени, не бяха законни и това доведе до тази патова ситуация. Единственият виновник е министърът и опитът му да прехвърли отговорността е неуспешен", заяви отстранената Снежина Динева.

Тя заяви, че в Търговския регистър все още стои нейното име и все още носи отговорност за действията на дружеството, което наложило блокирането на всички пълномощни дадени от нея.

От думите на земеделския министър стана ясно още, че дружеството към момента има несъбрани вземания в размер на над 6,6 млн. лв. А Снежина Динева е взела за дейността на "Напоителни" заем от 3 млн. лв. от горското предприятие.

"Задълженията на дружеството не се изплащат с пари, а с имоти – с почивни бази, язовири, ВЕЦ-ове" уточни министър Бозуков.

Снежина Динева обясни, че заемът е от 2013 г., горските стопанства са се съгласили да бъде върнат чрез собственост.

На нейно място за директор на "Напоителни системи" е назначен Димо Чопков.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Славка преди 2 години
До АнонименКой са тези дето са от месец във властта.Вие не слушате ли добре репортажа.Тази женица е назначена от кабинета Борисов,бивша чалгаджийка, която понятие си няма от язовири ,вецове и прочие.Лапачи...и понеже досега никой за нищо не я е притеснявал си е крала необезпокоявано,сега тези който са както вие казвате "месец във властта" са я "барнали" и вместо да я накажат нея и такива като нея, пак го обира служителя и семейството му..обикновенния човек който е отишъл да работи.
11
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Навсякъде престъпни Калинки на ГЕРБ. Ще трябват години за да ги сменим със свестни хора
10
5
 
0
 
! Отговори
Гълъбов преди 2 години
Не лъжи ,Башибозуков!Само искате да лапате..
9
1
 
3
 
! Отговори
Отново преди 2 години
По комунистически: -всички са калинки, гербери, крадци. Един аршин за всеки откроил се за трепанье!Що народ е изплискал легена, ясно е че завистта и злобата са част от нас, ама жал ми е за идното поколение, че с тия харвардски кадри няма да останат българи в България! Все идват някви Юпита да ни оправят, събират квото могат и газ да си ги харчат в Ситито за пореден път. А за Бозуков или хубаво или нищо, този е ***, като гайда, ама не го осъзнава, на околните им е трудно.
8
2
 
4
 
! Отговори
аз преди 2 години
Споко. На 11 Гербергерите падат от власт и посли един по един падат техните бастиони - съд, прокуратура, а после пълна саморазправа със самозабравили се герберски калинки - поне 2 години ходене по следствия, докато изхарчат всичко което са откраднали.
7
0
 
4
 
! Отговори
Жоро Тръбата преди 2 години
До Ицо Бузи ТУК СЪМ И МИСЛЯ ЗА ВАС ! ......ХАРИЗАНОВ . ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ...БКП !
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От един месец са във власта и фалитите почнаха.
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И турчин така не ни е крал,както гербаджии ни крадоха!Дори Костов прилича на монахиня спрямо гербаджийската крадлива пасмина.
4
6
 
6
 
! Отговори
Ицо Бузи преди 2 години
Изказването на Бозуков е от типа Кой ми ср* в гащите? Този човек е бил на ясно какво ще стане и сега иска други да му сърбат попарата.Сам той обяви, че ако дружеството не може да си плаща, банката ще си започне си иска своето... Това е като да стоиш в локва бензин със запалка в ръка, после да провериш дали ще пламне...Да не се окаже, че същия има връзки със същата банка, и ако тя започне да си прибира дълга, него да го чака дебела комисионна? Все пак три министерски заплати са малко за тоя ци
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където и да бръкнеш все герберастка смрад...
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пролет е! Колонките от ГЕРБ хвърчат
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Михаил Константинов е с навършени 73 години, отдавна е за пенсиониране. А дали е пенсиониран, може за 5 минути да се провери в НОИ! Време е този човек да бъде махнат от поста, който заема и на негово място да дойде млад, интелигентен човек!Този Харизанов е същия случай.Но нали пълнеше Чекмеджето и не го закачаха.