Социалната пенсия за старост става 170 лв.

Промяната влиза в сила от 25 декември
22 дек 2021 15:12, Красимир Ангелов
25
Социалната пенсия за старост става 170 лв.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв. от 25 декември, реши правителството на свое редовно заседание днес.

Още по темата
Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на почти 69 000 пенсионери, отчитат от Министерския съвет.

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните.

Кабинетът одобри и промени в проект „Запази ме +“. С тях се гарантира, че работещите и самоосигуряващите се във временно затворените с акт на държавен орган заради Ковид икономически дейности ще продължат и през 2022 г. да получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход за юли за времето, през което са били в неплатен отпуск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Бих попитал от Драгалевци Ай дука - гордее ли се ,че ни окраде и ни докара до тука ?Бих попитал и неговата Баба Яга - кол в дроба ли заслужава Ай дука или заслужава тояга?
19
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
Спрете субсидиите за партиите,намалете държавните хрантутници ,намалете 20 брутни заплати на ченгета и т,ър,тей те военни на 10 и увеличете пенсиите 170 лева това е подигравка. Пари се харчат за какви ли не глупости !
18
1
 
8
 
! Отговори
До Пенсионер преди 2 години
На майка ми пенсията е 346лв за 39 години трудов стаж ,в производство ,на три смени,пенсионира се на .1.12.2021г.Само,че не в София ,а в Нова Загора.Да не мислите,че в провинцията е като в София,тука избор нямаш.
17
4
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
170лв за поп не стигат . Попа е 200 кинта !
16
3
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
Който е работил и работи ДНЕС ще получи такава пенсия,каквито данъци е внасял. Не може без един ден трудов стаж и не внесъл един лев в държавната хазна да иска НЕзаслужеена пенсия!.За да ти дадат,трябва да си дал!!!....А такива пенсии от 300 лева на пенсиониращи се след нормално прослужени години днес просто няма и няма как да има!!!
15
2
 
3
 
! Отговори
До събудете се преди 2 години
Щом искаш държава без държавен апарат, фащай Жунглата. и си вземай мачетето.Само там за неграмотниците. Много полицаЙ, много търтеЙ.и все бисери на полуграмотни, изживяващи се като най-значими.
14
0
 
6
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Пак ли 70 години е старостта??
13
3
 
7
 
! Отговори
пешо рендето преди 2 години
То пък като имаш стаж една пенсия от 370лв. Страшни пари, страшно чудо. 5 г в Германия и мин ти пенсия на 65г е 400 ойро. Българите за нищо не стават!
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България всички пияници и безделници искат Държавата да ги издържа без да се трудят. Да ама държавата това са всички хора и те издържат безделниците , а не дядо коледа.
11
6
 
15
 
! Отговори
Събудете се преди 2 години
Военни,полицай,съдии,прокурори, чиновници и пр.държавни служители търтей не внасят самостоятелно осигуровки в НОИ ,държавата тоест от данъците на народа ги издържа!!!Те изяждат бюджета на НОИ, как иска те да има нормални пенсии?!
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Социална пенсия зя старост значи, че нямаш трудов стаж и осигуровки никакви.Тези 170 лв. въобще не ги заслужаваш, защото цял живот ядене и пиене и сега олеле майко дай и на мен. Да ама тези пари се плащат от хората, които са внасяли по 40 години осегуровки и се намаляват техните пенсии. Ясно ли ви е другари безделници и пияници.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказа се че българското робство е в пъти по страшно от турското. Всеки български "родолюбец" е една огромна купчина смет за която за жалост сливииии не дават!!!
8
8
 
8
 
! Отговори
пешо рендето преди 2 години
Под турско робство бяхме по-добре! Геноцид е това! Африка може да ти завиди! Проклети!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко щедро! Нека поне лекарствата да направят безплатни като навсякъде в истинските европейски държави!
6
6
 
21
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Хора докато над 100 000 държавни служители не внасят сами данъци и осигуровки в НОИ няма да има достойни пенсии за народа който сега ги издържа.
5
2
 
4
 
! Отговори
Пич с форд от Ямбол преди 2 години
Ааа ще ги разглезите много.Всеки ще се натисна да взима огромната социална пенсия
4
9
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
От толкова много грижи за пенсионерите скоро няма да има кои да изработва парите за тях! Голяма грижа за пенсионерите, големи помощи и тн. А работещия човек? За него само повече данъци и повече работа, че малкото все още заблудени и те да емигрират и България да стане държава на пенсионерите, държавните служители и социално слабите, а парите по европрограми в подкрепа на изчезващите видове!
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-накрая достойно заплащане за българските пенсионери. Сега по Коледа да не прекалява те с празнуването.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейци сме!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че едни наши "сънародници", не изкарват повече от 50-55...