Заместник на руския посланик ще се яви в МВнР

Посланик Митрофанова била на паметника Шипка
2 мар 2022 15:25, Нели Христова
46
Заместник на руския посланик ще се яви в МВнР
Снимка: БГНЕС

Заместник на руския посланик у нас ще се яви в късния следобед в Министерството на външните работи, предаде БГНЕС.

Началникът на кабинета Лена Бориславова обяви по-рано днес, че посланик Елеонора Митрофанова е поканена в МВнР, но е отказала да се яви и ще прати свой заместник.

Причината за нейното повикване е разкриването на руски дипломат, който е извършвал разузнавателна дейност в България.

Самата посланик Митрофанова днес е била на паметника Шипка.

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Теодора Генчовска, че са събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет.

ДАНС и Специализираната прокуратура са засекли контакт на ръководител на една от руските разузнавателни служби у нас с високопоставен български офицер.

Руският резидент е получавал информацията си от генерал от резерва, който е разполагал с достъп до секретни данни, засягаща нашите съюзници от НАТО и ЕС. Информацията е била предавана по време на конспиративни срещи, като за целта са били използвани преносими карти-памет, криптиращи устройства и др.

По случая е образувано досъдебно производства за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК. Със своите действия руският дипломат е нарушил Виенската конвенция за дипломатическите отношения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
ММ преди 2 години
Те тава е руското уважение на международните норми !!За тях няма правда , ако не им изнася , готови са да мачкат всичко пред тях само и само тяхното да е !! По публикацията на др . Робева руски дух !! Моля , пазете се от този руски дух !
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се яви тогава когато един друг човек се яви в друго външно министерство които нарече една държава бензиностанция с ракети.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депутати и министри не спазват законите ,които са приели Вие очаквате чужди граждани да го направят !
29
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агент Митрофатова с поредния недоброжелателен и пренебрежително жест към България. След поредния шпионски скандал, в който е замесено руското посолство, правителството да й връчи нота и да я изгони от България.
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
36 САЩ са наши съюзници. България е в НАТО, забрави, ли?
27
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е виждате ли сега ,Русия и руския посланик колко зачитат законите и държавата България!
26
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 Руската посланичка няма право, да отказва и да изпраща заместник, при покана от Външно, да се яви. Това е безпрецедентен дипломатичен скандал, след който следва изгонването й от България.
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
29 Не се прави на ударен, дебелакът *** ,български генерал, е изнасял класифицирана информация от щаба на НАТО, от ЕК, до които е имал достъп, за Русия. И то по време на завоевателната война на психопата Путин, в Европа.
24
9
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
поредната простотия - а след време какво ще правите .........не гра мотни
23
3
 
9
 
! Отговори
Упсьььь... преди 2 години
Съпредседателят наПП "ДА ЗАГРОБИМ БЪЛГАРИЯ" и бивш шеф на контраразузнаването-ГНОМ-Ананас Ананасов ,коментира че обявения от прокуратурата казус е от преди няколко години...!!!!
22
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големите тайни изнесъл. Сега Русия знаят че няма да пратим 16 миг-миг и 25 сус-сус на Крайна, щото имаме 2 летящи самолета. Ама те това го знаеха, защото самите те ремонтират нашите миг-миг и сус-сус. Голямата тайна, хахаха. НАТО и тайна... то на Женския Пазар има повече тайни, отколкото НАТО е имало за последните 30 години.
21
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Гешев, а защо въпросният генерал- национален предател не е РАЗЖАЛВАН още?Да не е и той от консултативния съвет на резидента Радев?Давай Гешев едно ново посещение в руската шпионска централа на руския резидент Радев.Там са само ДС агенти, разбирай-КГБ агенти, путинолизци, всички до един предатели на България.
20
11
 
7
 
! Отговори
мдаааа.. преди 2 години
...поредната претоплена манджа...предъвкват се събития от преди 2 години...Важното е да се спазват указанията на ХероМустакатата!!!!
19
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След отказа да се яви във Външно министерство, посланик, агент Митрофанова, трябва да получи нота, да напусне незабавно, България. Тя ли, решава да изпрати заместник, или България? Каква наглост! Ако искахме неин заместник, щяхме да посочим. Правителството да реагира незабавно, на поредтия неприятелски жест и незачитане на българския суверенитет, от агресивна Русия.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 24 "Обичаме ви" безплатно.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кое му е българското на този генерал. Фелацижия
16
5
 
10
 
! Отговори
ефрейтор преди 2 години
Само генерали могат да станат предатели на България.
15
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изгонете ги всички,станахме за смях на света, в България е щаб квартирата на руското разузнаване за Балканите,спомняте си при опита за преврат в Черна гора от там съобщиха че преврата се е ръководел от руското посолство в България! Вижте каква пап лач са в това посолство 200-300 човека това го няма никъде и всички работят срещу ЕС и НАТО с под логите им в България .Да се изгонят всички, да остане само един посланик и чистачка,но и двамата пак ще са разузнавачи и ще работят срещу Българите.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
18 Точно така, след като се е заклел в НРБ/РБ, я предава на СССР/Руската Федерация, позор.
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бригаден генерал Валентин Цанков е заподозрян, че от 2016 г. е изнасял класифицирана информация от НАТО, ЕС/България, също, за Русия. Заслужава най-строгото наказание, предвидено за шпионаж в полза на Русия, държавата която българският парламент определи, като заплаха за България, по време на завоевателна война, която тази държава, води в Европа.