Стефан Янев за ареста на Борисов: Отклоняване на вниманието

Ако изпратим зенитни ракети на Украйна, това ни прави участници във войната
246
Стефан Янев за ареста на Борисов: Отклоняване на вниманието
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Демонстрация на държавата, че трябва да се спазва редът, че законът е над всички. Но защо сега и защо по този начин? Явно по този начин се цели да се постигне ефект и да се отклони вниманието от наболели въпроси. Ние сме в перманентна криза". Това каза пред БНР Стефан Янев, бивш служебен премиер и доскоро министър на отбраната, по повод задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

По думите му войната е по вина и на Русия, и на Украйна, защото "двете страни не намериха начин да седнат на масата и чрез инструментариума на дипломацията да намерят решение".

Още по темата
"Запознат съм с ефекта на войната върху обикновените хора – всички те страдат. Но за да започне една война, има причина. Аз не съм путинофил или някакъв друг фил, аз съм българофил. Интересува ме как се развива България и какво е състоянието на българските граждани. Ден за ден мислим за оцеляването си, а зад гърба ни витае сянката на война, която е близо до нас", посочи той.

Янев подчерта, че докато е бил министър, от България не е искано да изпраща оръжия на Украйна. Според него е обезпокоително, че българското общество научава не от правителството, а от чужди медии какво се иска от България във връзка с конфликта Украйна – Русия.

"Министерството на отбраната и Министерският съвет са в дълг към българските граждани, трябва да направят необходимото, за да бъдат информирани. Ако правителството реши да изпратим на Украйна зенитни ракети, това ни прави участници във войната. Ние обаче имаме ли ясна стратегия какво би могло да се обърка или какво би могло да се получи добре за българските граждани. Влизайки пряко във войната, трябва да си направим сметка какви са отношенията ни с тези държави", посочи той.

"Членството в НАТО, в ЕС, в какъвто и да е формат е членство, което България трябва да инструментализира по най-добрия начин в защита на националния си интерес. Но тези организации не е задължително да имат императивни налагащи норми по отношение на България. България е суверенна държава, трябва да работим България да бъде равнопоставен субект в международните отношения, гласът ни да бъде важен и независим от други внушения, идологеми", допълни той.

Във връзка с политическия проект, който Янев планира да учреди, той каза, че в момента върви етапът на разговори с хора - съмишленици и подкрепящи идеята за достойна България, равнопоставен субект в международните отношения.

"Това са хора българофили, които вярват, че ако работим заедно, ще успяваме заедно. Българският народ има нужда от нормалност, от предсказуемост. Искаме да възстановим връзката между обеството и партиите", обясни Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
2
 
10
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
До 225 - Украйна е жертва на политиката на дедо склери! Те подмениха правителството им, те ги въвлякоха в това, а после ги оставиха да се оправят сами! Да се бият и да отслабват Русия без дедо склери да даде и един войник загуба. Украйна е виновна до толкова, доколкото народа и е гледал пасивно и безучастно как я въвличат в това и не е предприел нищо. Сами се подлъгаха да си изберат клоун и сега цирка е пълен! Всеки ден нов монтаж в студиото и нов сюжет - вижда се, че човека си го влечат сериали
203
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинете , но как си представят България да няма партньори. Ние сме едно нищо, на фона на 8 милд. хора, 0.08% ето това сме ние. Само в съюз с други малки и по-големи държави имаме възможност за по-добра икономика и защита.
202
25
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Значи ако съм разбрал,жертвата е виновна ,че я убиват?!Абсолютно комунистически бръщолевения на едни уж натовци!Да кажеш ,че украйнците са виновни ,че им окупираха крим,че се опитват да откъснат територий от украина където се води гражданска война и руско фашистите на путин определено подкрепят сепаратисните осем години?!Сега нахлуха от няколко направления включително през беларус на територията на украшна с почти двеста хиляди платени главорези включително чеченци и войната нарекоха спец.операц
201
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха
200
16
 
7
 
! Отговори
Руските тролове преди 2 години
Са полазили здраво
199
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре в 10:30 на протест против войната! Нека не разрешаваме на байдън да заличи милиони!
198
29
 
11
 
! Отговори
Отврат преди 2 години
Е Стефан Янев! Директно в Москва!
197
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е сценарий, и твоето включване също
196
7
 
28
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Кирчо е не само елементарен но и хлътнал
195
14
 
19
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Борисов е престъпник . Убиец и крадец . А кирчо е ***.
194
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Членството в НАТО, в ЕС, в какъвто и да е формат е членство, което България трябва да инструментализира по най-добрия начин в защита на националния си интерес. Но тези организации не е задължително да имат императивни налагащи норми по отношение на България. България е суверенна държава, трябва да работим България да бъде равнопоставен субект в международните отношения, гласът ни да бъде важен и независим от други внушения, идологеми
193
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига глупости каквото им наредят от Москва това приказват да не би другите държави които снабдяват Украйна с оръжие да са във война с Русия или това се отнася само за тяхната колония каквато още сме.
192
6
 
38
 
! Отговори
До 185 преди 2 години
Крим е 200 годишно руско пристанище,строено от Екатерина Велика.Бил и руски,докато Хрушчов(родом от Украйна)не го е харизал на украинците.Междудругото Украйна означава на границата (на Русия),и се появява като термин 20те години на миналия век.До преди това имаме руси,белоруси и малоруси(или така наречените украинци).Общо взето македонски сценарий.И ние се чудим как да си защитим историята,но на Кирчо не му е приоритет-надали знае българска история.
191
17
 
5
 
! Отговори
До Бачи преди 2 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ! Но ти със сигурност ще потънеш! Жалък предател!
190
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този още ли има усещане, че някой го подсушва?
189
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#86 Джо Крим с 65 % руско население, 15 % украинско няма какво да го мислиш,те се определиха.
188
5
 
19
 
! Отговори
бачи преди 2 години
1300 г. история ще си замине за няколко дена. що ли? щото сте егоистични, долни самолюбци. заслюжаваме си съдбата българе. *** народ, слаба (изчезнала) държава
187
9
 
49
 
! Отговори
Войната е голямо зло преди 2 години
Янев е наясно кои са причините за тази война! Почти 30 години Украйна е на ръчно американско управления. САЩ създаде анти-Русия и Русия беше опряна до стената. Печеливши от тази война са САЩ и Англия, а Европа губи много.
186
41
 
10
 
! Отговори
Глеб преди 2 години
Стига с тия клишета " българофил *" с Радев сте съветски *** . Дай път на младите тогава , България е избрала запада . Защо си против ?! Защото зад теб има цяла тълпа тумбаци на хранилка от Москва . Сбирщина от нощни пазачи и милиционери , ходи да пазиш Митрофанова
185
11
 
42
 
! Отговори
sdgs преди 2 години
Абе ей *** платени американски я марш на украинския фронт щом толко искате война,какво цъкате като мишлета тука...