ДПС ще работи да отпаднат и инвестиционните визи

Хамид: ЕК и ЕП ни сочеха за водеща страна по измами със златни паспорти
24 мар 2022 12:05, Красимир Ангелов
4
ДПС ще работи да отпаднат и инвестиционните визи
Снимка: БГНЕС

ДПС ще продължи да работи за това да отпаднат и инвестиционните визи, заяви на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ ДПС Йордан Цонев. Поводът за изказването станаха приетите на второ четене промени в Закона за българското гражданство, с които се отменят възможностите за придобиване на инвестиционно гражданство и т.нар. "златни паспорти".

Още по темата
От името на ДПС искам да благодаря на всички парламентарно представени партии, които подкрепиха предложените текстове, успяхме да заличим срама – от години България беше сочена от ЕК и ЕП за водеща страна по измами със златни паспорти, каза Хамид Хамид във връзка с приетите текстове.

Това, което не успяхме да свършим, е да пресечем схемите и измамите за постоянното и продължително пребиваване, предоставяно чрез инвестиции, обясни Хамид и заяви, че от ДПС ще продължат да работят по тази тема. Депутатът отбеляза, че по схемата за постоянно и продължително пребиваване чрез инвестиции в страната, и на територията на ЕС, продължават да влизат лица от китайски и руски произход, които по думите му са с неизяснени намерения и неясни действия на територията на ЕС.  

"Тази организирана схема води до сега властимащите и управляващи страната в момента", заяви Хамид.

Йордан Цонев отбеляза, че с приетия днес на второ четене законопроект за промени в Закона за българското гражданство е било прието предложението на ДПС да бъде направена проверка от Държавна агенция "Национална сигурност" на всички случаи на издадени златни паспорти. Депутатът допълни, че това се налага заради данните за злоупотреби и обясни, че има случаи, в които такива паспорти са получавали дори хора от чужди разузнавателни служби, съобщава БТА.

Относно сигнала, внесен от Хамид Хамид срещу министър-председателя Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката, Хамид обясни, че няма обратна връзка и очаква да бъде уведомен от прокуратурата.

"Сигналът касаеше бездействието на служебния министър на икономиката в шестмесечен срок да изготви и приеме наредба, която да осъществява контрол върху инвестициите. Такава наредба не е изготвена. Срокът да се изготви тази наредба е изтекъл на 16 септември 2021 г., до 15 септември служебен министър на икономиката бе Кирил Петков", обясни Хамид.

Той уточни, че сигналът е внесен до главния прокурор на Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Ашколсун ве мееекееерееета.!.
3
0
 
3
 
! Отговори
"ДъПъСъ ще рабо преди 2 години
каза Данчо Ментата! Запретват ръкави и шалвари, махат чалмата и фереджетата и и отиват да копаят на полето...
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДПС са нелегална партия с гамени продажници и хора които са слагали бомби през 1985г гара Буново и сладкарница Сливен.Неоспорими факти
1
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
незабавно да се отнемат бълг документи от турските фирми получили ги срещуинвестиции