България има нов независим преносен оператор на природен газ

Днес ICGB получи сертификат от КЕВР
15 юли 2022 13:53, Йоана Цонева
56
България има нов независим преносен оператор на природен газ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ай Си Джи Би" АД (ICGB) получи сертификат за независим преносен оператор на природен газ в България от Комисията по енергийно и водно регулиране. Председателят на КЕВР Станислав Тодоров и шефът на Националния енергиен регулатор Гърция - Атанасиос Дагумас, връчиха сертификата на изпълнителните директори на ICGB - Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Председателят на КЕВР коментира, че проектът може да осигури всички необходими количества газ за България, а тези газови връзки могат да доставят газ до Сърбия и Румъния, както и до Молдова и Украйна. Тази врата отваря пазара за газ в България за целия свят.

"Всяка една компания може да резервира капацитет и да доставя газ в България. Най-болният въпрос е дали ще има достатъзно газ - да, газ ще има, защото никога повече няма да зависим от един доставчик и една тръба",  допълни още Тодоров.

Още по темата
Теодора Георгиева коментира, че газопроводът ще бъде директна връзка на южния коридор, това ще даде на страната ни сигурни доставки на природен газ, а това ще доведе до конкуретни цени, по-достъпни за домакинствата.

Тя увери още, че се правят всички възможни усилия газът да тръгне по-рано от отоплителния сезон.

Капацитетът на интерконектора е 3 млрд. куб. м - количеството може да отговори почти изцяло на нуждите на страната и може да бъде увеличено още (5 милиарда куб. м) при изграждане на компресорна станция.

"Азерски газ от 1 юли влиза в пълни количества, независимо от това, че не сме готови, когато станем готови ще се ползва цялото количество, а компресорната станция би трябвало да стане готова до 2024 г." - допълни още Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да е "независим"? Защото е Ей Би Си, Джонсън и Джонсън и Райд! Какви магични думи за ухото на ***.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-важното е "да си живеят живота" хората. Най-добре за чужда сметка и от далече. Както обикновено.
47
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана, ***? Гледам квичите, че лилипутко вече никой не му ще 'газовете'. А сега ручайте бензин и ракети, и се бийте за руло тоалетна хартия, докато хората по света се развиват и си живеят живота.
46
0
 
14
 
! Отговори
Сатер преди 1 година
При такова развитие на събитията Промяната може да се окаже и с 80 депутати, а за Демократична България и БСП ще остане задачата да добавят още 50, за да се формира стабилна тройна коалиция с ясна управленска програма и приоритети. - Също така е възможно тенджерата да стопли котлона, непорочното зачатие, честни политици и дори крокодил алтроист. Честито на верващите. Тяхно е мястото небесно.
45
2
 
7
 
! Отговори
ПП=ПРОЕКТ на ПУТИН преди 1 година
ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ....
44
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво. Крачка след крачка нещата ,ще станат. Не слушайте балаляйките от квартала . Това са големи проекти след 10г ще е добре. Успех.
43
6
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Затова ли най-големият доставчик на руски газ в Германия е пред фалит, защото е най-евтин и сигурен?! Помните ли Баце заедно с Добрев като ходиха да правят едно клипче зимата на една поляна с едни тръби и да обясняват как не се работело и нищо нямало да направят по гръцката връзка новите. Ама мн бързо забравяме. Сега понеже връзката стана и подеха другата опорка че нямало пък газ.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама ние не искаме сертификати бе, случайници, искаме газ!
41
5
 
17
 
! Отговори
Емо преди 1 година
СТРАХОТНА НОВИНА!ИМАМЕ НЕЩО,ДЕТО ГО НЯМАМЕ,ПОЛУЧАВАМЕ НЕЩО,АМА НЕ СМЕ ГОТОВИ!ПАК ЩЕ ПЛАЩАМЕ НЕЩО,НО НЕ ПОЛУЧАВАМЕ НИЩО!СТРАХОТНО Е!КИРЧОВА РАБОТА,ПАК МАЙ!
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА СЕ ИЗДИРИ РУБЛЯКА ТУК И ДА МУ С Е СПРЕ АЗЕРСКАТА ГАЗ- ТОЙ НЕ ИСКА!
39
3
 
15
 
! Отговори
РУБЛЯК преди 1 година
АЗ СИ ИСКАМ ПУТИНОВАТА ГАЗ! НЯМА ДА ПОЛЗВАМ ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОЛИБЕРАСТКА ГАЗ!!!
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азерски газ от 1 юли влиза в пълни количества, независимо от това, че не сме готови, когато станем готови ще се ползва цялото количество" - АБЕ ВСЕ ТАКИВА ОЛЛИГОФРЕНИ СА ВСИЧКИТЕ, КАК ГИ ТЪРПИМ? И ТИЯ НИ ОПРЕДЕЛЯТ ЦЕНИТЕ НА ГАЗА И СЪДБИНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА?
37
3
 
19
 
! Отговори
Боб преди 1 година
На Марс са открили демократична газ, може да платиме кига милиардите и американците ще ни продадат сателитна снимка на марсиянската газ! До 266 ще се доставя и риално до БГ!
36
2
 
26
 
! Отговори
истината преди 1 година
Ай Си Джи Би" АД,такива имена ме плашат с такива имена на фирми разрушаваха и грабиха България през 90те години и сега пак се започва същото, откъде ще докарат тези газта от мястото които всички купуват само че тези ще си слагат горницата а българина ще духа супата
35
0
 
23
 
! Отговори
Какво прочетох?? преди 1 година
Азерски газ от 1 юли влиза в пълни количества, независимо от това, че не сме готови, когато станем готови ще се ползва цялото количество,
34
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мм мд ааааа ! А газ ще има ли и на каква цена ? По евтин от руския няма за сега
33
1
 
13
 
! Отговори
Боб преди 1 година
До 31 Независим от желанието на народа да купува евтин газ!
32
4
 
27
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
И КОЛКО ДА Е НЕЗАВИСИМ ТОЗИ ПОСРЕДНИК?! А НА ВСЕКИ ПОСРЕДНИК СЕ ПОЛАГА К.О.М.И.С.И.О.Н.Н.А!!!! КОЙ СТОИ ЗАД ТОЗИ УЖ НЕЗАВИСИМ ПОСРЕДНИК И КЪДЕ ОТИВАТ КОМИСИОННИТЕ? НЕ ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕ.
31
2
 
29
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
РАЗБРАХТЕ ЛИ ЦЕНАТА НА ,, ДЕМОКРАТИЧНИЯ ВТЕЧНЕН ГАЗ ,ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО ЕВТИН " КОЙТО ПОВИШИ ЦЕНАТА В БЪЛГАРИЯ С 32 % ???
30
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32, пълна лъжа! В САЩ има дори повече находища на газ от Путинова Рус, при това не само на конвенционален газ, но и на шистов газ (за добив на който вече не се използват химикали), и при това - вече работещи находища, а не като Блатная, където още даже не са почнали да копаят! Единствения проблем е логистиката, но той ще бъде решен с времето