НС даде още две години на общините за Общи устройствени планове

Имало забавяне на сроковете заради обжалвания
1
НС даде още две години на общините за Общи устройствени планове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът реши да удължи с две години - до 1 януари 2025 г., срока, в който общините трябва да изготвят Общите си устройствени планове (ОУП), с които се регламентират възможностите за строителство. Крайният срок досега беше 1 януари 2023 г.

Това стана с приемането на първо четене на два идентични законопроекта. Първият е внесен от Манол Генов и група народни представители от БСП, а вторият - от Младен Шишков и група народни представители от ГЕРБ. С тях се правят промени в Закона за устройства на територията.

Мотивът на вносителите е, че общините се затрудняват да проведат процедурите по възлагането и одобрението на устройствените планове заради обжалвания, продължителните обществени обсъждания, липсата на изходни данни в някои от случаите.

Към настоящия момент едва 180 общини са приключили процедурите по изготвяне и одобряване на общи устройствени планове, се посочва в мотивите на ГЕРБ-СДС. Остават още 80 общини, които не са изготвили Общите си устройствени планове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Ами и винетните такси ги отложете защото пътища нямаме. Здравните вноски и тях защото няма здравеопазване, данъците като цяло защото държава няма. Така де, щом за общините може, значи и за данъкоплатците може. Масово не са готови да плащат данъци и да получават нищо насреща.