Ексшефът на АЕЦ "Козлодуй" опитвал да прокарва руско влияние

Николов е сменен и заради съмнения за корупционни практики
287
Ексшефът на АЕЦ "Козлодуй" опитвал да прокарва руско влияние
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов, който попадна в списъка „Магнитски”, опитва да прокара руско влияние и корупционни практики. Затова ръководството на атомната централа е било сменено. Това заяви  енергийният министър Росен Христов пред Нова телевизия.

Още по темата

„Структурираме нещата по абсолютно прозрачен начин. Енергетиката е сектор, където бюджетите са огромни. Става въпрос за стотици милиарди инвестиции и разходи за експлоатация и поддръжка. Не е неочаквано, че има такива апетити. Борим се активно срещу всякакви корупционни практики, включително партнираме с различни служби в страната и чужбина”, категоричен е Христов. По думите му България приветства всяка помощ и активна позиция в борбата с корупцията.  

Със сигурност има опити за руско влияние в Министерството на енергетиката, особено що се касае до ядрените технологии, смята министър Христов.

„Нашето решение е твърдо диверсификация и намаляване на зависимостта. Както видяхте декември сключихме два договора за доставка на ново, свежо ядрено гориво”, каза още енергийният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
0
 
! Отговори
абв преди 1 година
На хората трябва да се обясни, че ядреното гориво не е газ или нефт, което ей така може да се диверсифицира. То е част от реакторната инсталация и подмяната на горивото с алтернативно неминуемо ще доведе до множество проблеми. Работа в преходни кампании, системи за реакторен контрол...и още неща...но демократите тия неща не ги разбират..не им се обяснява или не искат да разберат най-вероятно...скоро ще сме без аец най-вероятно...
218
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американското гориво едно че е по-скъпо ами и е с по-ниска концентрация и реално ще произведе по-малко електроенергия. Което директно бие по общата цена на пазара в страната, повишава цените на всичко и т. н. Да не споменаваме, че единственото място където на руска технология са слагали американско гориво е в Украйна и то веднъж и повече не са повторили. Опитни Зайчета щото диверсификация да има...
217
2
 
5
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
Зачита Българските интереси защото Американците искат да ни продават 10 пъти по скъпо гориво ,затова е Руски агент. Колко гнусна държава са ,че ако имам властта на Путин и без война в Украйна да съм ги приключил пък ако ще да е с цената и на моя живот.
216
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американско или руско, няма значение, важно е да е безопасно и да отговаря на технологичните изисквания, за да няма фатален край. Тук не става въпрос за влияние, а за сигурност и спокойствие при експлоатация.
215
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро идва ГЛАДИО за всички руски боклученца, някои много ще страдат, други ще поумрат леко.
214
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички които се опитват да прокарват руско влияние да им събуят гащите и да им наврат една натовска граната у жопу!
213
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уестингхаус фалира през 2017, преминава в ръцете на Тошиба, натрупва дългове и сега е в ръцете на канадската фирма Камеко корп. Какви са тези шведски представители с които се сключват договори. Явно разчитат с един договор с нас да си изплатят дълговете и да реализират печалби, пък дали ще ползваме това гориво не е важно. И какво ще го правим след това си е наш проблем. Браво Кирчо.
212
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сега няма руска АЕЦ, която да е заработила с гориво на уестингхаус. Изключение има в чешка АЕЦ, която работи с 65% от проектната мощност и по тази причина стойността на ел. енергията е доста по-висока. Ядрените ни специалисти не се питат, зареждането с американско гориво е политическо решение, което за жалост не отчита риска за населението и държавата.
211
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До249. Руско в наша полза няма . Както и от СССР в наша полза не е имало.
210
2
 
9
 
! Отговори
hahahahah преди 1 година
хахаха, "свежо" ядрено гориво. Не знаех, че урана и той е като доматите и краставиците.
209
3
 
17
 
! Отговори
мак преди 1 година
Това с руско влияние вече е изтъркано. Друго си е хамериканско влияние, по-готино е , нали.
208
9
 
17
 
! Отговори
тя преди 1 година
Тея американци един път ни бомбандираха , а сега май ще ни докарат някоя атомна катастрофа !
207
1
 
11
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Браво, сега трябва обаче да се продължава и да се види тези какви хора са назначавали в АЕЦ, защото след тях останаха много"калинки" които са им верни и опасни за енергетиката!!!! От години едни и същи се въртят в АЕЦ-а и кражбите в чудовищни размери не са спирали.
206
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най-големия кошмар за САЩ е на власт да дойдат независими хора. Хора които не притежават сметки в чужди банки и няма за какво да ги хванеш. Всичките евроатлантически пoияри са корупционно толкова оплетени че ще правят каквото им се нареди. В управлението в момента няма един който да не е престъпник.
205
5
 
23
 
! Отговори
тя преди 1 година
Искат да "изкоренат" руското влияние !Не може някой да ти казва, кой да мрадиш и кой да обичаш ! Сега нарочно ще гласувам за "Възраждане ", а па да видим !
204
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това нищoжество назначено от САЩ за енергиен министър на България се опитва да прокарва изключително зловредното американско влияние. В края на краищата тук не си говорим за битова техника а за ядрена централа. да си събира багажа и да се изнася. Той не е българин.
203
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такава долнa прoдажна прсотитутка като това министърче. Не стига че няма никаква компетенция по енергийни въпроси и се съмнавам изобщо да има някакво подобно образование, а се изказва и изключително нагло. Крайно време е в тая държава да се носи отговорност и такива престъпници като него да лежат по затвотите доживот. За да угоди на американците е готов да предизвика ядрена катастрофа в Козлодуй. Тия даже не са и за затвор!
202
3
 
19
 
! Отговори
Що за мал0умие? преди 1 година
Кой построи АЕЦ "Козлодуй" и с какво ядрено гориво работи?!?!? Айде стига с тези бибитки и разтвори бузки,за да угодите на кравария!!!
201
1
 
17
 
! Отговори
Боби преди 1 година
"Опитвал да прокарва руско влияние" ... казаха тези които прокарват американско влияние с неизгодни условия за нас при по-висок риск за безопасността. Важното е да си приберат грантовете, да заведат любовниците на Малдиви, децата да пратят в Лондон или Америка.
200
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам на американци и англичани и туй-то !