БСП настоява за засилване на дипломатическия натиск над Украйна

Притеснително е, че фигуриращите в списъка известни български политици и общественици не са информирани
Обновена: 21 юли 2023 07:06 | 21 юли 2023 06:38, Йоана Цонева
93

Председателят на парламентарната група на БСП Атанас Зафиров заяви, че шефовете на службите у нас са споделили на закрито заседание информацията, която имат по случая със списъка с "врагове" на Украйна, публикуван в украинския сайт "Миротворец".  

"На този етап няма никаква пряка заплаха за живота и здравето на българските граждани, които фигурират в този списък. Прави се допълнителна оценка на риска от заплаха. Ще бъдат взети мерки, ако бъде установена такава. Списъкът е доста голям, 77 български граждани са идентифицирани на този етап. Не бива да се подценява значимостта на този сайт, фигурира от доста години и е във фокуса на вниманието на ООН, ЕК, Г-7... Част от личните данни са събирани по хакерски начин", заяви депутатът от БСП.

По думите му е притеснително, че толкова дълго време фигуриращите в списъка известни български политици и общественици не са информирани, че са в него.

"Ще настояваме за засилване на дипломатическия натиск и тези български граждани да бъдат премахнати от сайта. Позицията на украинското посолство е в някаква степен цинична, защото се казва, че украинската държава едва ли не няма общо с този сайт. Информация от този сайт е ползвана в съдебни дела в Украйна. Ясно е кои са фактическите лица зад сайта, но не е изяснено кой плаща", посочи още Зафиров пред Bulgaria ON AIR.

Той не смята, че това са списъци за отстраняване на хора. Според него обаче, до този момент действията на държавата ни са неадекватни.

"Службите са изпълнили своята задача, но държавата трябва да се намеси като държава. Политическото ръководство на държавата е на ход. Заплахата от радикални елементи, които се влияят от подобен тип писания винаги стои на дневен ред. ПГ на БСП категорично застава зад г-н Вигенин и зад всички български граждани, които фигурират в този сайт", подчерта Зафиров.

Гостът припомни, че от БСП искат Народното събрание да бъде органът, който да е наясно какво даряваме на Украйна като въоръжение.

"Нищо от това, което сме дарили тази година, няма да бъде компенсирано по линия на Европейския фонд за мир и солидарност. Нула. За миналата година евентуално ще получим компенсация в размер на 52-53%. Убеждаваха ни, че това не е политически ход, а част от процеса по превъоръжаване на Българската армия - били са абсолютно празни приказки", изтъкна Зафиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
за гладкомозъчния пааветножълтеняв еурохатлантик и сайт като миротворец е нещо нормално
70
2
 
2
 
! Отговори
Teo преди 9 месеца
Ааа сакън! Недейте така, че пак ще писнат синьо-жълтите! И ще искат да спечелят Евровизия отново! Те така казаха и предния път - искаме синьо-жълти да спечелят Евровизията отново, и за това победител е ... Швеция! Ама от кумова срама може пак да им дадат гювеч! После половината умнокрасиви няма да могат да спят, че кафенце не са победили! Сакън! Не им го причинявайте! Оставете ги да искат на воля ... и все така да заспиват(Милена Славова)!
69
2
 
5
 
! Отговори
повече преди 9 месеца
от дипломатически натиск е нужен. Щом позволяват да включват в списък за ликвидиране българи - посланичката персона нон грата и никаква помощ. Те се изживяват в световен жандарм и цензор на свободната мисъл.
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Световният палач на свободния свят" е сложил милиони хора от свободния свят в списъците на Зеленски.Сложил е политици,историци,журналисти,евродепутат,зам. председател на парламент на страна от свободния свят на НАТО и ЕС.А Брендо е украински гражданин и официално не дават своя мафиот,осъден в три държави от ЕС и НАТО.Има други списъци на защитени мафиоти и осъдени за дрога в свободния свят на НАТО и ЕС.Българското общество изпитва страх от репресиите и заплахите на фундаменталистите в Украйна.
67
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БСП да протестира пред руските си господари как така са поставили държавата ни в списъка на неприятелски държави, като взривяват и тровят българи на българска територия. После да си отварят устата за дурги неща.
66
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този Путинист защо не каза нищо против отравянето на Гебрев с новичок, взривовете...
65
5
 
5
 
! Отговори
до 54 Сега е момента преди 9 месеца
Аха, и аз нямам търпение за светлото европейско бъдеще под ботуша на САЩ! :D
64
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
голям страх, що така бе другари?...
63
7
 
10
 
! Отговори
сабри преди 9 месеца
БСП да иска от руснаците да не пращат диверсанти да взривяват заводи и складове ,както и да не тровят бизнесмените ни ( ГЕБРЕВ ,СИНА МУ И ДИРЕКТОРА НА ЗАВОДА ).Така че едно за друго
62
1
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 9 месеца
До Анонимен 60: А ***? Тях - какво?
61
4
 
4
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 9 месеца
"БСП настоява за засилване на дипломатическия натиск над Украйна" Да ги натиснат *** в турската баня, да ги натиснат! 'баси!...
60
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да краварчето точно така,ама тук не ти е Украйна и всеки си има право на мнение,а това че не им харесва на украинците си е техен проблем.А кой,какъв е в чужда държава пак не е работа на украинците дават определения.
59
6
 
14
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Какво не е ясно - списък с руски агенти. В България един политик няма в затвора. Като им излезе името някъде и веднага подскачат като ужилени да се свали бързо.
58
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гонене на всички украинци от България,това е
57
9
 
12
 
! Отговори
Бр до 64 преди 9 месеца
Никой нищо няма да им " праща". Уотърс е АБСОЛЮТНО ПРАВ. НО ТОВА Е НЕПОНОСИМО ЗА РАЗБИРАНЕ ОТ ХУНТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ. НЕ виждат собствените си грешки, а само чуждите!! А това е толкова удобно за Сащ!
56
14
 
13
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
До: номер 56 Човеко, бил съм в САЩ, цели три месеца! Разговарял съм с американци.Само на приказки великата им държава ще те защити ако си гражданин на САЩ!На практика никой няма да си мръдне и кутрето за тебе, освен ако не си някоя голяма и важна клечка разбира се.Така им работи демокрацията.Реалната демокрация, а не онази на хартия, от коато толкова се възхищаваме.Слез на земята!
55
12
 
20
 
! Отговори
Таня преди 9 месеца
Е що не дипломатически натиск на Русия?! Тя в агресора .Не е истина какъв страх ви тресе .,от ,,братушките",насаждан повечето 80 години.Стига с тоя слугинаж бееееее
54
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ясно,някой мисли ли, че САЩ ще им пратят Кисинджър (от него са се учили не един и два лидера)или Уотърс, само защото са си позволили да имат мнение различно от общото.Единия искаше мир с преговори, а другия говореше за провокирана инвазия (велик музикант).Точно така в САЩ има свобода на словото, макар и вече ограничена от крайния либерализъм.Но това е към което се стремяхме. Няма как да ги дадат на Украйна,колкото и да са възмутени украинците.От 30 г.комунисти ни управляват.Какво се учудвате
53
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега е моментът ,Исторически,да се освободим от руското иго,нахлузено на врата ни преди 80 години .Да не го пропускаме...
52
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много яко. Над 30 години никой в България не успя да накара комунистите да се на а кат, а някакво зелено човече от друга страна ги вкара в дирника.