Новата "Карнобатска гроздова" разкрива тайната на най-добрите реколти

Ключът към високото качество е гроздето, отглеждано по екологичен способ
Спонсорирано съдържание | Обновена: 23 ное 2012 10:41 | 23 ное 2012 10:41,
17
Новата "Карнобатска гроздова" разкрива тайната на най-добрите реколти

В разгара на есента, когато лозята отдавна са обрани, а зимнината грижливо чака първия сняг, любимата на няколко поколения българи „Карнобатска гроздова“ отново се завръща на трапезата, но този път с нов, още по-добър вкус. Чалъмите за направата й се предавали в Карнобатския край от баща на син столетия наред, но малцина били онези, дръзнали да я запишат и подарят на идните поколения.

Наместо рецептури, славата й се разнасяла в преданията на карнобатлии от сборове и седенки, току подир гроздобер. Не минавала и сватба, без някой да запее за ракията, която „седем години в седем изби лежала, в седем бъчви заключена, от седем лозя събирана“..... А днешната история за създаването на новата „Карнобатска гроздова“ е не по-малко приказна от легендите.

За нея разказва Стоян Стоянов, който освен главен технолог на „Винпром Карнобат“, е и главният виновник ракията, станала емблема на цял един град, да е толкова пивка.

„Преди седем години събрах изкусните майстори-технолози и си дадохме дума да създадем ракия с неподозирано богат аромат и същевременно мек и балансиран вкус. Издирихме стари рецептури, предавани в Карнобатския край от уста на уста столетия наред. Срещнахме се с някои от най-старите ракиджии, кътащи до ден днешен гроздовата напитка, изварена по уникалната рецепта. От тях научихме, че чалъмът на ракията се крие не само в отлежаването, но и в умелото съчетаване на най-добрите реколти, които години наред опитните майстори съхранявали в дълбоки дъбови бъчви“, повдига завесата на изкусния занаят Стоян Стоянов.

Той си спомня как навръх гроздобера през 2005-та година, когато винпромът прибирал една от първите реколти на 20-те си хиляди дка собствени лозя, до него се приближил възрастен мъж от с. Венец. Старият човек му разказал, че в най-плодородните масиви на селото, където днес „Винпром Карнобат“ отглежда ракиените си сортове Червен Мискет, Мускат Отонел, Памид и Ркацители, някога дядо му и баща му гледали лозе. От тогава се знаело, че най-добрата ракия става само от лозя, засадени върху южните склонове в землищата на селата Венец и Лозенец. Но не само гроздето давало чудната сила на ракията.

Новата "Карнобатска гроздова" разкрива тайната на най-добрите реколти

Другаде била скрита тайната, която днес е в ръцете на майсторите-технолози от „Винпром Карнобат“. Стоян и до сега помни точните думи на стария карнобатлия: „От мен да знаеш, сине, пивка ще е тазгодишната ракия, сума ти съдове ще напълниш, но не се лакоми да я продаваш всичката. Отделете настрани петдесетина бъчви, нека отлежават. Догодина - още 50 .....И така всяка есен заделяй по малко. На седмата година влезте в избите с твоите момчета и кусайте от всеки дестилат. Тези, дето най-ти легнат на сърце, вложете в новата ракия.“

Речено-сторено. От седем години насам, всяка есен до ден днешен агрономите на винпрома влизат в лозята. Грижливо обират на ръка само най-ароматните и узрели зърна на гроздето от сортовете Червен Мискет, Мускат Отонел, Памид и Ркацители. Намачкват го внимателно, така както столетия наред са го правили дедите им. Сетне технолозите прецизно го изваряват и оставят дестилата да отлежи в бъчви от странджански дъб, поръчани специално за „Карнобатска гроздова“ при прочути бъчвари.

„С вещината на умели дегустатори, година след година отпивахме от гроздовия еликсир и заделяхме настрани само най-пивките дестилати“, споделя не без гордост Стоян Стоянов. След тазгодишния гроздобер той и колегите му - технолози влезли в избите на „Винпром Карнобат“ и подбрали само най-добрите измежду грижливо отлежавалите реколти. Внимателно ги купажирали, за да получат една великолепна и изключително балансирана ракия.

„Днес ще издам и още една от тайните на новата „Карнобатска гроздова“, която гарантира отличния й вкус“, загадъчно допълва Стоян Стоянов.

„Ключът към високото качество и богатството от аромати се крие в гроздето, което години наред се отглежда по изключително екологичен способ. Грижим се за насажденията си изцяло природосъобразно - така, както са го правили нашите бащи и дядовци.  Лозята, от които се правят пивките Карнобатски ракии, се обработват изцяло ръчно – от резитбата до гроздобера. Ето защо днес предлагаме новата „Карнобатска гроздова“ на всички ценители, за които насладата от добрата храна и пивката ракия вървят ръка за ръка с природосъобразния живот и грижата за околната среда“.


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Ohubohu преди 11 години
Егати глупостите!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А НАЗДРАВЕ!
13
0
 
3
 
! Отговори
filosof преди 11 години
Абе тея хора луди ли са, какви са тези прозорци, ракията трябва да отлежава в изби, при постоянна температура.
12
0
 
2
 
! Отговори
ZNAEST преди 11 години
NAI-DOBROTO SRED MENTETATA!SINTETI4EN UKRAINSKI SPIRT!!!!!!!!!!
11
0
 
3
 
! Отговори
bahur преди 11 години
като се махнат засуканите приказки, предназначени за изнежени градски мадами, същият резултат се постига и при преварката на патоките.....т.е. една ракия дет ще я купажираш (смесваш) и преваряваш, що ти трябва да я държиш да отлежава
10
0
 
5
 
! Отговори
drago преди 11 години
Тия ни взеха за мезе....
9
0
 
8
 
! Отговори
ценител преди 11 години
Когато не разбирах от ракия, държах купената ракия в камерата на хладилника. Честно казано така и се убива вкуса, но единствено на карнобат ракията замръзваше !!! Отдавна не си купувам от нея. Сега съм на други деривати и вино.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе и децата не вярват на тези рекламни глупости. Тия произвеждат десетина пъти повече ракия, отколкото може да се направи от лозята им и изкупуваното грозде. В България ракиите се правят от украински спирт, швейцарски ароматизатори и българска вода. А в скъпите ракии наливат и няколко капки шльокавица, за да кажеш че имало нещо истинско в тях.Хайде идете на rakiyata точка - там се прави истинската :)
7
1
 
9
 
! Отговори
Ракиджия преди 11 години
Най-добрата ракия е домашната
6
2
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 11 години
До ХУЙОЛюбимата ми хахахаха
5
2
 
4
 
! Отговори
ХУЙО преди 11 години
Мухаха '' ВРЕМЕ Е ДА ЗАКОЛИМ ПРАСЕТО С ЕДНА КАРНОБАТСКА" -помните ли?? хехе :)))
4
4
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
Абе, не им е лоша ракията. Като свърши моята си вземам
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голям смях, голяма излагация.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ай сиктир с тез реклами ние най-добре разбираме що е качество на ракията.
1
1
 
19
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Старата...кривунделска джиброва,варена в *** кзани на Кривунделово,отлежала в почернели и прашясали черничеви бурета докато стане...кафява и докарана до към 47 градуса,селектирана от 5-6 вида грозде каквото имаме и сервирана от засукана кривунделка на бродирана покривка с писани чинии с трушии и местни мезелъци;ха пийте си карнобатската...бистра водица.

Спонсорирани публикации