Анализатор: Русия вероятно играе на "тука има, тука няма"

Русия се изтегля от границата? Западът остава скептичен
Обновена: 17 фев 2022 20:40 | 17 фев 2022 20:40, Елка Василева
166
Анализатор: Русия вероятно играе на "тука има, тука няма"
Снимка: архив, БГНЕС

Запазва се скептицизмът относно твърденията на Русия, че изтегля войници, извежда в заглавие британският "Гардиън". Според изданието има голям брой съобщения, които противоречат на твърденията на руския президент Владимир Путин за "частично" намаляване на числеността на войските, включително на Кримския полуостров, след като военните маневри в района били приключили.

Още по темата

Вестникът цитира високопоставен източник от администрацията във Вашингтон, че всъщност Русия е добавила 7000 военни около Украйна, като някои от новите войници са пристигнали в сряда. По думите на източника очевидното зачестяване на неверни твърдения на руснаците може да бъде използвано от Кремъл като претекст за инвазия. Някои от тези твърдения, продължава "Гардиън", са за необозначени гробове на цивилни, избити уж от украинските правителствени сили, и изявления, че САЩ и Украйна разработват биологически и химически оръжия.

"Гардиън" припомня за сателитна снимка от 15 февруари с висока резолюция, разпространена от "Максар текнолоджис", на която се вижда изграждането на ново шосе и понтонен мост през река Припят в Беларус.

Вестникът цитира думи на директора на естонското външно разузнаване Мик Маран, че десетина руски бойни групи пътуват към украинската граница и че нападението ще включва ракетен обстрел и окупирането на "ключов терен". По думите му, ако Русия постигне военен успех в Украйна, това ще я окуражи да засили натиска върху трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония през следващите години.

"Гардиън" съобщава още, че се очаква вицепрезидентът на САЩ Камала Харис да участва в Мюнхенската конференция по сигурността тази седмица. Тя ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, германския канцлер Олаф Шолц, лидерите на трите балтийски републики и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В баварската столица ще има съпътстваща среща на външните министри на Г-7, на която ще се разисква по украинската криза. За тази седмица е предвидена и европейска обиколка на британския пръв дипломат Лиз Тръс, включваща Полша и Украйна.

Лондонският "Телеграф" цитира думи на Столтенберг от речта му в Брюксел пред министрите на отбраната от алианса: "Новото нормално е, че Русия иска да оспори някои основни принципи на нашата сигурност".

Изданието цитира и Майкъл Кофман, анализатор по руски въпроси в американския Център за военноморски проучвания, че Русия вероятно играе на "тука има, тука няма". По думите му с предислокациите си около украинските граници Русия не променя цялата картина, например някои батальонни тактически групи напускат Крим, но на други места пристигат нови и нови.

"Вашингтон пост" също се спира на вчерашното изявление на естонския топразузнавач Мик Маран, в което той предрича, че Русия ще предприеме "ограничена" атака срещу Украйна, която няма да засяга големи населени места. Изданието припомня за огласения по-рано тази седмица годишен доклад на разузнавателните служби в Естония, в който се констатират увеличеният военен потенциал на Русия и желанието й да използва заплахата от война като "основен инструмент във външната политика".

Въпреки противоречивите твърдения за руско изтегляне германският дипломат Волфганг Ишингер, който е председател на Мюнхенската конференция, изразява сдържан оптимизъм по повод посещението на канцлера на Германия Олаф Шолц при Путин в Москва. Според Ишингер Шолц трябва да бъде поздравен, защото "се е завърнал у дома, без да бъде унижен от Путин", пише "Вашингтон пост".

Полският всекидневник "Жечпосполита" публикува ексклузивна статия на политолога Иван Кръстев, според когото Путин вече си е възвърнал сферите на влияние, а времената, когато американците са защитавали всички демокрации по света, вече са отминали. Българинът пише, че е трудно нещо да бъде предвидено, защото във всяка военна кампания изненадата е ключов елемент. И в случая решението не зависи само от една личност - Путин, който се стреми да държи Запада в най-голямо неведение. Според Кръстев едва ли се върви към инвазия, поне не такава, каквато си представя Америка, но това не означава, че всичко ще се успокои. По-скоро задълго ще бъдем свидетели на многократно редуване на ескалация с деескалация, което също е много опасно, заключава той в статията си за "Жечпосполита".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
все едно преди 2 години
Запада вече не дава пари на Путин.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин почна друга игра - до Одер няма НАТО.
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжат, Русия е невинна как бивало не раз!
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поради което ***-Рибентроп! Да вярваш на ду86мата на Русия, звучи смешно!
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платения анализатор гад лъжлива
93
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Западът не беше скептичен,когато поощряваше мълчаливо мераците на Хитлер,мда.
92
19
 
21
 
! Отговори
sd преди 2 години
ако путин отстъпи - всички ще разберат че е слаб и че русия няма сили за война, ако нападне украина - ще се превърне във военнопрестъпник, какъвто си е, а войната ще ускори разпада и краха на русия като държава. Слава на Украина!
91
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин става за смях ! Да напада или да си обира крушите!афганистан ще му е като детска градина
90
5
 
15
 
! Отговори
Селяк преди 2 години
В момента и Нато и Русия играят един и същи цирк от който се вдига цената на петрола и понеже и двете страни ги устройва си го подават като Стоичков на тренировъчен мач.
89
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби: вие путипитеците явно нямате НИКАКВА представа за европейските ценности:човешко достойнство, свобода на движение, лични свободи, зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на религията, на изразяването на мнение и на информация (за путинифилите - манна, да и те могат да се изразяват), демокрация... А мечтаят за руската военщина, беднотия, диктатура, духовен упадък, мрачен и нещастен животец в омраза... и промити мозъци.
88
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната си върви още от 2014г.Няма 16 няма 20..15000 убити досега.
87
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкции за Русия, защото не нападна на 16, а ще напада на 20.02.! Ако не нападне и на 20., нови санкции, докато нападне.И тогава ще има " тука има, атам няма".
86
13
 
9
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 2 години
После защо никой не харесва руснаци ... :) Какво ли ще стане с руснаците в Европа и Америка ?
85
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нас не ни интересува сигурността на Русия, нас ни интересува нашата (европейската) сигурност, да защитим достиженията на Стария континент, културата и ценностите; това е важното, върху това трябва да се съсредоточим, а не да обръщаме внимание на хитрите (ала татарска орда) сърцерадирателните писъмца на Кремъл.
84
5
 
8
 
! Отговори
дъждовна вода преди 2 години
Председателят на Мюнхенската конференция Волфганг Ишингер се бил зарадвал, че канцлерът на Германия Олаф Шолц "се е завърнал у дома, без да бъде унижен от Путин", но пропуска да вземе отношение по факта, че точно преди пристигането на Камала Харис в Мюнхен, Кремъл публикува МИД-отговора на държдеповското писмо-отговор на руските предложения за осигуряване на безопасност в Европа и синхронизирано с публикацията, вчера изгони заместник посланика на сащисаните в Русия Бърт Горман.
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Играе, но е в играта. А (вероятно) знае как да играе. Щом го прави бе анализаторе.
82
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лондонският "Телеграф" цитира думи на Столтенберг от речта му в Брюксел пред министрите на отбраната от алианса, а МИД на РФ заяви, че не разглежда сериозно думите на този човек, тъй като той нямал връзка с реалността.
81
26
 
14
 
! Отговори
sd преди 2 години
мр-ъсни руснаци, да се удавите всички в нечистотиите си! От ОРДЛО са стреляли по украински училища и детски градини, има убити. Искат да предизвикат отговор. Нека започне войната за да се свърши с едно ж-уже и империята му.
80
6
 
11
 
! Отговори
чакайте нападение преди 2 години
Ама вие още ли вярвате на фейк бг хахахаха
79
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
байдЪн ще доунищожи америка, *** за демократите