Русия цели своеобразна Република Сръбска за Украйна

Руското влияние на Балканите е доста сериозно, убеден е Николай Кръстев
14 мар 2022 16:04, Анисия Иванова
23
Русия цели своеобразна Република Сръбска за Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Военната операция в Украйна е на път да създаде своеобразна вътрешна Република Сръбска с руското население, което е в североизточните, източните и югоизточните райони. Целта на Русия е да отдели и да направи вътрешноконтинентална тази част на Украйна, която се смята за прозападна, и да я откъсне от Азовско и Черно море. Идеята на Русия е да бъдат създадени определен брой републики в тази част на Украйна и да се получи повторение на Република Сръбска или Дейтънското споразумение, което ги създаде. Това каза Николай Кръстев, журналист и експерт по въпросите на Балканите, в предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

Оттук нататък Русия ще цели създаването на тези своеобразни т.нар. народни републики, които да обедини в едно общо формирование, което да й бъде като зона, която да е граница между нея и останалата част на Украйна и света.

"От тази позиция можем да кажем, че Русия гони някакъв тип боснизация в Украйна, за да може да си създаде пространство, което да я отделя”.

Още по темата

Относно ситуацията в Босна и Херцеговина събеседникът посочи, че след като започна последната фаза на изтеглянето на сръбските представители от институциите в Босна и Херцеговина, това е ясен сигнал, че страната тръгва по надолнище и не се знае къде и как може да свърши този процес.

"Босненското председателство е блокирано и не може да работи заради изтеглянето на сръбските представители”.

Национализмът, непреодолените проблеми, които наблюдаваме в Босна и Херцеговина след края на войната от 1992-95 г., напрежението, което стои в латентен характер - това са фактори, които влияят на това днес в Босна и Херцеговина да има недоверие и сложна комуникация.

В Босна и Херцеговина предстоят избори и е много важно кои сили ще надделеят – дали националистите в сръбския блок, дали опозицията, която започна да сменя кметовете на Милорад Додик в най-големите градове, при бошняците също е интересно какво ще се случи, подчерта събеседникът.

Руският фактор много сериозно подпомага процеса на засилване на вътрешната дезинтеграция. Руският посланик в Сараево само преди няколко месеца, когато започваше изтеглянето на сръбските представители от институциите в Босна и Херцеговина, попита какво толкова лошо има Република Сръбска да е с повече автономия и да се върне към онова положение, в което е била  към 1995 година преди да влезе в състава на Босна и Херцеговина, каквото е вътрешното разпределение.

"Русия играе деструктивна роля, която създава напрежение и не води към позитивно развитие на процесите в страната”, смята Кръстев.

Мини балканската обиколката на германския външен министър започна от Босна и Херцеговина, защото тя е болният човек на Западните Балкани.

EUROFOR засили присъствието си с близо 500 войници и това е сигнал и дългосрочен ангажимент, че Европа няма да изостави Босна и Херцеговина, защото на никого не му е нужен нов фронт.

"Русия има интерес да се отворят отново босненският и косовският въпрос, а руското влияние на Балканите е доста сериозно. Връзките на Милорад Додик и Путин са директни и вече не минават през Белград”, допълни гостът.

Още за събитията в Босна и Херцеговина и отношението на Сърбия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее Херсонската народна република!
18
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да каже нещо за ветото ни към Македония поръчано от Путин.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15 Мислиш, Русия ще се разпадне, като освободи най-накрая, поробените от руските царе, народи.
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до : 14 ------ Преди малко и тук ми изтриха коментара , защото казах че САЩ и евреите са направили някаква ОГРОМНА беля в Украйна, за да се решат Путин и съветниците му да нападнат Украйна! Много тъжно 32 години ни убеждаваха в силата на свободата на словото!
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепям идеята на Путин! НАТО можа да пръсне Сърбия а Русия Украйна не така ли? Ако това е идеята,ще стане!
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евронацистите от АЗОВ колко оръжия получиха от боко тиквата и ЕС ? На тиквата му тровеха оръжейниците . Ами руснаците да си вземат тяхното другите да ги дадат на ЕС ту .То ще ги занули за 30 - 40 години като нас и после руснаците ще си вземат и опразнените територии ;) Този свят не е за два дена . И членството също.
13
7
 
9
 
! Отговори
6 държави преди 2 години
Окрайна ще се разпадне на 6 държави точно като Югославия. Укронацистите ще ги издиват 50 години както Израел издирвА немските нацисти.
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По новини и медии,се споделя само Украинската страна! Те сами ли са във " войната"? Подкрепям Русия! Точка!-:)))
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Република Сърбска има 1,3 милиона население,а Босна и Херцеговина общо с Република Сърбска е 3,2 милиона.Толкова малка държава ,а толкова много проблеми.Политиците да оставят нормалните хора да си живеят живота.Цялата държава е колкто София и Пловдив заедно с нерегистрираните жители в двата града.Не че неможе да скараш Софиянци помежду си.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Република Сърбска се казва почти 40% от територията на Босна и Херцеговина и тя има частична автономия.Докато Република Сърбия е нашата съседка.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как ще коментира нашето вето за влизането на Юакедомия в ЕС?Ние какво правим?
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кой какво цели, но досега четох в туитър разкази на върнали се спешно от Украйна чужди наемници. Руснаците са разбили базите им, украинските командири били "гaдни" - връчвали им по 1 АК и ги карали "да си намират пълнители от убити руснаци", едно англичанче бясно, че му предложили месечна заплата от 250 евро. Явно са си представяли компютърна игра. Нещо не вървят добре нещата за Зеленски.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това "Репъблика сръбска" да не би да е просто "Република Сърбия"? Щото става много странно - уж прилагателни имена, пък с главна буква.
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един експерт по Русия ,много натовци и атлантици се навъдиха в България ,журналиста а кажи колко украйнци че вземе сащ ,като толкова много обичат Украйна
5
7
 
17
 
! Отговори
факт преди 2 години
Русия прави това което сащ и запада правят от години,какво пищи те сега?!
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почеркът на Путин личи във Войната в бивша Югославия. Нали, Русия защитава Сърбия от 200 години, по думите на Захарова. Кремъл е командвал и направлявал Милошевич, и генералите му, в извършените от Белград престъпления срещу човечеството, в този най-кървав конфликт в света през 90-те на миналия век, след Втората световна война. Целият сръбски команден състав бе осъден в Хага, а Милошевич умря в затвора, в Шевенинген, след мистериозното посещение на руски лекар.
3
6
 
12
 
! Отговори
По същество преди 2 години
Украйна ще е руска... Имаше шанс да са само източните провинции, но колкото повече им струват, толкова повече ще вземат. Почвам да си мисля, че ще спрат след падането на Лвов и Ужгород.Руснаците няма нужда да действат като сърбите, най-вероятно не им се играе вече и ще приключат тази работа на всяка цена, ще разчистят Украйна и ще я интегрират по начин дето после върви я де-интегрирай. Подобни сценарии виждам и за Беларус и Казахстан, но с по-малко кръв.
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 "Разнасят все повече фекалии" Бе и на мен са ми доста неприятни нахлулите нaгли украинци, ама ти си прекалено прям в определението си за тях :)
1
32
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия целеше да ликвидира украинското правителство и да установи пълен контрол над Украйна, но тотално се оака и сега всичко в Кремъл е омазано до тавана с фекал. Сега се мъчат да замажат, но само разнасят все повече фекали.