ВСУ се възползват от руското прегрупиране в Харковската област

Така украинската армия ще си възвърне територия от 400 кв. км. земя
Обновена: 9 сеп 2022 16:43 | 9 сеп 2022 16:42, Йоана Цонева
67
ВСУ се възползват от руското прегрупиране в Харковската област
Снимка: БГНЕС

По данни на "Института за изследване на войната" (ISW) в югоизточната Харковска област украинските сили ще се възползват от прегрупирането на руските сили по така наречената южна ос, за да извършат контранастъпление северозападно от Изюм.

Украинските сили вероятно са се възползвали от възможността да изненадат противника, за да навлязат най-малко 20 километра по-навътре в контролираната от Русия територия в източната област Харков

Така украинската армия ще си възвърне територия в размер на приблизително около 400 квадратни километра земя. Руски източници твърдят, че руските войски са започнали да разполагат подкрепления в района, за да се защитят срещу украинската офанзива.

Още по темата
От ISW коментират, че вероятно до този момент руските части са били недостатъчно, защото са били основно фокусирани в Донецката област.

Продължаващите операции на Украйна в Херсонска област принудиха руските войски да се преместят на юг, като така дадоха възможност на украинските сили да контраатакуват в района на Изюм.

Според руски анализатори тази украинска контраатака има за цел да прекъсне наземните комуникационни връзки между руските тилови части в Купянск и Изюм. Това би дало възможност на украинските войски да изолират руските групировки в тези райони и да си върнат големи части от изгубените територия.

Наблюдатели на военните действия отчитат, че Украйна има значителни успехи и нейната контраофанзива на юг може да отвлече вниманието от продължаващите действия в Харковска област. Много е вероятно тази операция да деморализира руските сили и виждайки, че не могат да се измъкнат от Южна Украйна, да вземат решение да подновят операциите си в Харковска област.

Каквото и да се случи, украинските сили ще се възползват от преразпределението на руските войски и на тяхното въоръжение, така че да извършат по-целенасочена контраофанзива в Харковска област.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кадировците и бурятите гласяха чувал около цял Донас, какво стана? После чувал около Словянск и Краматорск. Какво стана с него? Накрая сами влязоха в чувала край Изюм, поне 10 000 заловени. путин беше велик стратег, накрая се хвана на това, Зеленски каза по медиите нещо си за Херсон. Какъв и*иот безподобен... Такъв т*панар и сред българските политици не можеш да намериш. Глупостта му коства живота на доста войници. А уж правеше всичко, за да направи русия по-защитена.
50
2
 
3
 
! Отговори
бай путьо и МАМА преди 1 година
До IvТАМ ЩЕ СИ ОСТАНАТ ПСИХОУКРИТЕ ,следя обективни новини -половината вече дори и деца нямат човешки образ! ЕДНА добра нива иска плевелите да се унищожават!
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън укро пропагандата от България!На този психо даже и българското знаме му се вижда руско.Марш!Заминавай си в Укроландия!ВЪН!
48
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костя Копейкин в момента е във вилата си и си скубе косите. какво ще прави като остава цял месец до изборите, а украинците вече възвръщат ударно територии. Другата къща е на основи и има опастност да не се дострои.
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руско прегрупиуране" - всеки се спасява както може ....
46
8
 
8
 
! Отговори
USA преди 1 година
спътниците виждат и чуват дори през нощта и могат да преброят всяка ваттенка с космите по каскета й. Въпросът е, как ще се групира и прегрупира съветския сбирщайн без да бъде забелязан от щатската оптика сканираща всяка педя земя. И докога ще чакаме космическите войски на Путин да се притекат на помощ на затъващите блатници.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"СОФИЯ, столицата на Република България е с плащ 492 кв.км" - А Русия напредваше толкова бързо само в началото. Сега им отнема седмици да превземат дори едно село от 70 км2. За 1 ден не е никак лошо 400 км2.
44
2
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До БобиДа, четеме и смятаме, че РФ е изгубила вече 140 хиляди, загуби, тежко ранени и скъсали договорите си.
43
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак програмка за лайкове...ама заплахите са ти в повече.Не си добре.
42
6
 
12
 
! Отговори
Активист БСП(к) преди 1 година
Изюмската групировка е в оперативно обкръжение. Най-вероятно до утре ще ги отрежат напълно от Изток. Ситуацията постепенно преминава в абсолютен хаос и руската армия е на път да го обърне в паническо бягство.
41
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак укро психо пропаганда под номер 36.Този какъв е да заплашва и да обижда?Да си ходи в ***!Тоя даже да не си русофил пак ти вика,че си.Не е добре в мозъка.Прибирайте го в някаква лудница.
40
11
 
5
 
! Отговори
СЪМ ОТЗАД АМИ СЕГА преди 1 година
До Iv ИДВА МОЩНА АРМЕЙСКА ЧАСТ АМИ СЕГА УКРОФАШИСТИ НАКЪДЕ...?
39
12
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Само да уточня гр. СОФИЯ, столицата на Република България е с плащ 492 кв.км. Повтарям - ЧЕТИРИСТОТИН ДЕВЕДЕСТ И ШЕСТ КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА !!!! Толкова територия , ЕВЕНТУАЛНО , ще си върне великата украинска армия за цялото контранастъпление !
38
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е. Щото ако слушаме западната пропаганда Путин ще започва да пуска призовки на децата Щото вече няма кой да громи врага
37
9
 
11
 
! Отговори
ЕЛИ преди 1 година
ТОЗИ КОМИК, ТОЗИ *** ,ЗА ЕДИН ДЕН СТАНА ВЪРХОВЕН ШЕФ НА АРМИЯТА,ПЪЛНИ СИ ДЖОБОВЕТЕ С ЕВРОАМЕРИКАНСКИ ПАРИ И ТРЕПЕ И ИЗТРЕПА УКРАИНСКИТЕ ВОЙНИЦИ
36
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радоста и еуфорията на укрофишистите ще бъде кратка към Харковското направление идва много голяма групировка на РФ от порядъка на 35-40 хиляди с нови опознавателни знаци. Руснаците вече направиха десант с хеликоптери МИ26 на жива сила и бойна техника. Авиацията и артилерията вече обработва 12 хилядната групировка на ВСУ която беше "превзела" населените пунктове почти без бой. Просто глупавите украинци отново ще бъдат обкръжени и смачкани.
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ДАНО АМА НАДАЛИ ,,,ШОРОШКИ ГЛУПОСТИ
34
5
 
7
 
! Отговори
Iv преди 1 година
400 кв.км звучи много, но всъщност е малко парче земя с размери 20 на 20 км. Затова е рано още за гръмки изказвания.
33
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видим, следя картата от няколко дни и най-накрая стана интересно и е пълно с клипчета с избити войници. Украинците влизат на бегом по руските райони и губят много хора, но пък е доста по-интересно от колкото преди 2 седмици. Украинските канали показват много малко избити руснаци, но пък се въртят 2-3 клипчета с пленени такива. Да видим дали тия настъпления няма да се окажат джобове, в които украинците да бъдат обремени на гибел. Вече видяхме 1-2 затворени джоба в Херсонска област. Забавно е.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е , тогава поръчайте вече жълто-сини победни фойерверки. Или недейте избързва , да не стане като с Хилари и Тръмп.