Поредна смърт от чук за дезертьор на "Вагнер" се оказа лъжа

Дмитрий Якушченко излежавал 19-годишна присъда преди да отиде на фронта
13 фев 2023 21:40, Нели Христова
129
Поредна смърт от чук за дезертьор на "Вагнер" се оказа лъжа
Снимка: Twitter

Още един боец на "Вагнер", който е посмял да дезертира в Украйна, е бил отвлечен и екзекутиран от своите съмишленици. Това стана ясно от видеозапис на предполагаемото убийство, разпространен в социалните мрежи.

45-годишният Дмитрий Якушченко е избягал от бойното поле дни след като се е записал в редиците на "Вагнер", която го е вербувала, докато е излежавал 19-годишна присъда за убийство, според канала в Telegram, носещ името "Сивата зона".

"Днес бях на улицата на град Днепър, когато бях ударен по главата, загубих съзнание и се събудих в това подземие, където ми казаха, че ще бъда съден", казва той във видеото. След това кадрите се размазват и се вижда, че Якушченко е удрян с чук три пъти.

Автентичността на ужасяващото видео веднага беше оспорена от независимия журналист Дейвид Френкел, който заяви, че екзекуцията с ковашки чук може да е инсценирана. И това се оказа точно така - няколко часа, след като първото видео бе публикувано, се появи ново, в което се вижда, че Якушченко е жив. То бе публикувано от екипа на Пригожин.

 

През ноември друго видео на боеца на "Вагнер" и  също осъден убиец Евгений Нужин, който е убит с чук заради дезертиране в Украйна, беше широко разпространено в социалните медии.

Първоначално Пригожин приветства убийството на Нужин, заявявайки, че той заслужава "кучешка смърт", но по-късно се дистанцира и отрече участието на Вагнер в убийството му.

Кадри от предполагаемата екзекуция на Якущенко бяха публикувани след интервю на CNN с двама неидентифицирани пленени бойци на "Вагнер", които разказаха, че командирите са застреляли други новобранци за неспазване на заповеди на бойното поле.

Смята се, че Пригожин е вербувал до 50 000 затворници във "Вагнер", преди внезапно да обяви миналата седмица, че кампанията за набор е приключила.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
0
 
! Отговори
питанка преди 1 година
До питанка нали - дори и бг-журналистите летят да публикуват "истините" на готвача... няакоя друга истина няма ли да метнете... та да стоплите студените ни русоробски сърчица?
85
0
 
0
 
! Отговори
питанка преди 1 година
дааам , друго си е като даде опровержението самия пригожин... звучи няна си не само достоверно , но и достопочтено и направо неоспоримо... др пригожин знае как да убеждава в правотата си обикновенния матрял...
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти кой факт си в другия форум за Берлускони има един по друг факт.
83
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Първо видео с екзекуцията и после видео с жертвата все още жив. Редът на поднасяне на публиката съвпада ли с редът на заснемането?
82
3
 
10
 
! Отговори
тстк преди 1 година
всичко в българските писания е лъжа махайте се отивайте на залад там да лъжитедибили
81
0
 
3
 
! Отговори
вен преди 1 година
До Анонимен много рядко се изписват правилните редове. За мир това е правилното. За жалейка където братя Славяни умират. Повечето пишат кой е по велик и кой е по прав - ужас. Все едно че сме детска градина а там където умират са наши братя сестри майки бащи и деца
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Оффф - Ако те намеря, ще ти сложа веригата на връта и ще те бия със сопа, да си седиш мирно. Така как е ;)
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но как? Аз мислех, че всичко, което идва от Украйна е абсолютна и неоспорима истина, а всякакв информация от Русия или близки до нея източници, както и хора, които не е отричт и заклеймяват, е абсололютна измама и пропаганда, която, казва полуситини, смао и само да ни обърка и превърне в чарвени фашисти!
78
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво не е лъжа в тая държава?
77
5
 
18
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Мейд ин Холувуд е целата тая жаалка пропаганда.
76
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво стана с Буча? всички забравихте мног бързо нали офце. Урките разстреляха мирни граждани и пълна тишина след като им се провали пропагандата. Сега и това ще се окаже че е снимано в Холивуд
75
17
 
6
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
До до 84Има една хубава българска поговорка, която гласи: "Да би мирно седяло, не би чудо видяло." Та, ако не ходеха да "освобождават", нямаше да им се случи нищо на тези руски, грузински, беларуски и какви ли не там главорези. Шизофренията е единствено и само при ***, без значение от коя държава са.
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продавам чукове на добри цени.Произведени в Тула.
73
8
 
20
 
! Отговори
до 84 преди 1 година
Всъщност има десетки такива клипове, не само на украинци но и на наемници, основно от Грузия. Дори за много от клиповете се знае точно хора от кои части са го направили, дори в не малко от случаите и техните имена. Да се отрича, че украиците не разстрелват предали се военни и не извършват военни престъпления, както и че не обстрелват цивилни обекти е тежка форма на неосведоменост или шизофрения. Вие си изберете кое от двете!
72
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ СИМУЛИРА, ЧЕ ФАЛШИВИЯ КЪ ПУТЪН Е ОЩЕ ЖИВ КАТО ПОЛЗВА ПРОГРАМА ЗА ФАЛШИВО ЛИЦЕ И ГОВОР НАРЕЧЕНА ДИИП ФЕЙК! ТА ЕДНО ИНСЦЕНИРАНО ВИДЕО НЯМА ДА ЗАСНЕМАТ !
71
9
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Така е било по време на WWII, така е и сега. Тази нация не е мръднала и на сантиметър от 44-те до сега. Западнте държави не трябваше да им подават ръка след разпада на СССР, но добричките и розови "западни" политици решиха, че всичко е приключило и могат да живеят в хармония с дивите азиатски орди. В моментът, в който показаха глава от лаайната, и се започнаха простотитте. Да ни е честито на всички, дано вече никой да не храни илюзии.
70
15
 
16
 
! Отговори
Пич преди 1 година
"А защо нито веднъж по нашите медии не се пускат клипове с разстрел на руски пленени войници с вдигнати ръце" Много просто - такива доказателства няма. А няма, защото украинците не са руснаци. Руснаците са утайката на световната история, и винаги е било така. Зверствата причинени от червената армия по време на WWII бяха заметени под килима, и това е една от основните грешки на Европа и света като цяло. По този начин на руската нация беше изписан ореол, а всъщност това са убийци и насилници.
69
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо нито веднъж по нашите медии не се пускат клипове с разстрел на руски пленени войници с вдигнати ръце?!?! Което е тотално военно престъпление! Хубаво е като се говори за военни престъпления от руснаците, все пак да се обръща на не по-малкото такива и от страна на украинците!!!
68
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
СЛЕД КАТО СТАНА ЯСНО КАКВИ ГИ ВЪРШАТ КОМУНИСТИТЕ НЕ САМО ВЪВ ВАГНЕР Е ЯСНО, ЧЕ И ЩЕ НАПРАВЯТ ЕДНА ИНСЦЕНИРОВКА ДА ПОКАЖАТ, ЧЕ НЕ БИЛИ ИЗБИВАЛИ ДЕЗЕРТЬОРИТЕ В КОМУНИСТИЧЕСКАТА АРМИЯ :D
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама нали самият Призрак на Киев гарантираше истинността на това видео?

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe