Квартири пренасищат имотния пазар в София

За момента цените на наемите в столицата не са завишени
26 юли 2019 21:11, Екип на Bloomberg
21
Квартири пренасищат имотния пазар в София
Снимка: Pixabay

Ако трендовете на пазара на жилища под наем в София се запазят, в дългосрочен аспект наемателите ще станат силната страна. Това каза Цветослав Христов, управляващ партньор в Antre Real Estate, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"От 2-3 години насам имаме устойчив тренд на издаване на все повече и повече разрешителни за строеж – съответно все повече сгради се строят и влизат в експлоатация, а голяма част от апартаментите в тях са купени с цел инвестиция. Това води до момента, в който много жилища са пуснати на пазара по едно и също време, докато търсенето не расте толкова значително".

При цените на наемите не се наблюдава изкуствено завишаване, посочи Христов.

"Процесите, довели до тези цени, са факт от много време. Икономиката също влияе, по-високите заплати, по-високата покупателна способност. Миграционните процеси към София са непрекъснати", посочи още експертът.

Традиционно най-търсени квартали в столицата са "Лозенец", районът на "Докторската градина", а нови такива са "Кръстова вада" и като цяло южните райони, посочи гостът.

Според него развитието на пазара от началото на годината е устойчиво и ще остане такова.

"До края на 2019 г. няма да има колебания на имотния пазар, темповете ще останат същите, цените и банковото кредитиране също няма да претърпят промени. Дори да има колебания, те ще са малки".

Вижте целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
мъдър човек казва: преди 4 години
Програмист *** не ***
16
0
 
6
 
! Отговори
Аха преди 4 години
"академииките годишно бълват около 1000 човека на година." - от групата ми в университета излязохме 3-*** програмисти от 25 човека. Всички други завършиха и започнаха да работят в друга сфера. Едва завършиха повечето.
15
0
 
5
 
! Отговори
До 9 и 15 преди 4 години
Защо игнорирате гурбетчиите?Много хора продължават да купуват имоти в България, въпреки че от години работят в чужбина.
14
3
 
1
 
! Отговори
тцъ преди 4 години
До Анонимен 11Как пък го изчисли това число 6 хияди?Само във десетте най-големи фирми - САП,Прогрес,Виемуеър и т.н. работят горе толкова инженери.Според НСИ заетите във сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" са 80хил човека. Със сигурност не всички са програмисти ,но и със сигурност тая статистика не хваща всички програмисти. А и академииките годишно бълват около 1000 човека на година.По груби сметки в България има между 30 и 50 хил прогр
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди седмица четох вдин форум за чужденци в София и те дискутирата как е възможно наемите да са толкова високи, при толкова ниски заплати и търсенето не е чак толкова много.Средна заплата 1000лв, наем 1000лв.Няма такъв цирк. Даже няма да споменавам за качеството на квартирите и за баните в розово или обзавеждане от преди 15-20гЦирка е пълен.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен Програмист преди 4 години
ей пак ние виновнис заплата 2000 евро и цена на апартамента 150 000 евро + 15 000 за гараж, документи, комисионни и обзавеждане пак отиваме на 200 000 евро за апартамент 3 спални.нали и аз ще го изплащам 20 години товане е като през месец да си купуваме апартамент.а от тези 2000 евро заплата нали и деца трябва да се гледат или това не влиза в сметките
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този имотен балон рано или късно ще се спука. "Инвеститорите" в имоти трябва най-накрая да изпият по чаша студена вода.От провинцията все по-малко ще идват в София. Просто в провинцията не останаха толкова много млади хора. Дори в София вече се раждат по-малко деца, за вече изминалата учебна година първокласниците са били с около 300 по-малко.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Програмистите в България са около шест хиляди. В София са примерно половината от тях. С техните заплати може да си купят боксониера с кредит, даже някои може и двустаен апартамент с кредит да си купят, но те са малко.
9
0
 
8
 
! Отговори
До Анонимника 10 преди 4 години
"Пазара на имоти в София го движат програмистите"Програмистите са хора на заплата като всички останали. И въпреки че заплатите в IT-то са доста над средните не са толкова високи че да отговорят на балона в цените които се надува от няколко години. Колегите си взимат кредит като всички останали. Що не обвиняваш банките че пускат ниски кредити? Що не обвиняваш стоителите че стоят за 400E метъра а продават за 1200Е. Или за това че от имотите се изкупуват от едри инвеститори още на зелено?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако грабителският принцип не властваше в наше време във всички сфери на живота в България, много хора щяха да влагат парите си в някакви видове производство и това щеше да тласне икономиката ни напред или поне щеше да гарантира произвеждане на сравнително качествени стоки за вътрешния пазар. Когато нещо е произведено в България, все пак има възможност да се контролира технологията му. При добро желание, разбира се. Или при наличието на гражданско общество.
7
1
 
9
 
! Отговори
гост преди 4 години
В продължение на половин година (от януари до юни) почти всеки ден излизаше поръчкова статия за имотния бум. Тогава коментарите ми под тези новини или бяха трити или вземаха минусчета. е?
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората се наплашиха от несигурни, фалиращи банки и от обирите на трезори. Затова предпочитат да вложат парите си в недвижим имот или ги оставят в чужбина.Приватизацията ни беше толкова разбойническа, че почти никой не рискува да влага в акции. Хората видяха как се излъгаха някои наивници при приватизацията и не само взеха акции, които им се полагат по право, ами купиха и още, виждайки, че съответното предприятие може да печели. Но се оказаха ограбени от нечии протежета, назначени за шефове.
5
3
 
2
 
! Отговори
Димо преди 4 години
Търся стая с по-голяма кухня в близост до метро. Дайте предложения...
4
4
 
24
 
! Отговори
Онанимен преди 4 години
Всичко над 400-450 лв. за 65-70 кв. м. апартамент, е силно завишено. Имайте предвид, че строителството на стоманобетон (1 кв. м.) на строителя му излиза като крайна цена около 600-700 лв. на замазка и шпакловка. Инвеститорите, т.е. прекупвачите ги изкупуват, след което цената става 1000+ евро на кв. м. И после ще ми обяснявате, че нямало завишение.В съвременното ни строителство се перат огромни пари от наркотици, проституция и други нелегални бизнеси.
3
3
 
2
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 4 години
Супер сте! Яко
2
10
 
5
 
! Отговори
Напред с Герб! преди 4 години
бг се развива народа е доволен много и подкрепя нашия волач и баща на нацията доктор генерал лейтенант Бойко Борисов!
1
3
 
19
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Не и не , лъже за да купи колкото може повече и после да дава на двоен наем .Не му вярвайте : България на 6 морета . България е на 3100 години .3000 евро кв.м панелка в Дружба до края на годината.А , ББ ще съживява умрелите ,за да бачкат в завода на VW до София