Забраниха разходките край Варна заради чумата по свинете

До с. Осеново бе открито мъртво диво прасе, заразено с болестта
29 авг 2019 14:11, Анисия Иванова
12
Забраниха разходките край Варна заради чумата по свинете
Архив: Булфото

Пикниците сред природата в голям район край Варна са забранени до 21 октомври. Решение за това взе Областната епизоотична комисия, след като преди седмица близо до с. Осеново бе открито умряло диво прасе, заразено с африканска чума.

"Превантивните мерки обхващат зона с радиус от 8 километра или общо 200 кв. км. В нея попада и Природен парк "Златни пясъци“, съобщи пред "Труд" д-р Златина Димова, шеф на Областна дирекция по безопасност на храните.

Паркът е предпочитано място за излети и пикници. В него се организират и сафарита с джипове за туристи от курорта Златни пясъци, които също са прекратени.

В социалните мрежи жители на града разпространиха и снимки на поставени край екопътеките забранителни табели. С решение на епизоотичната комисия до 21 октомври в застрашената зона не са разрешени и дърводобивът, ловът и събирането на гъби.

Положителната проба за Африканска чума по свинете във Варненско беше потвърдена от намереното наскоро умряло диво прасе в района на село Осеново в община Аксаково. Поради това в цялата 8-километрова зона се забранява ловът, дърводобивът, събирането на трюфели и други дейности до 21 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
3
 
! Отговори
Така и не разбрах, преди 4 години
кой и как реши една типична хеморагична треска, причинена от вирус, да се обяснява с чума!Още повече, че чумата е чисто бактериално заболяване. Може би заради кръвоизливите при крайната септична фаза, но тогава би трябвало да се лепва етика "чума" и на еболата, жълтата треска и ред други остри вирусни инфекции с кръвоизливи.Колкото до закъснелите превантивни мерки, редно би било възложителите и изпълнителите на оградки да се накажат поне с безвъзмездното разнасяне на въпросните табели.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 21ви какво, чумата, ако я има ще се е изпарила ли
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо все ги намират все умрели тези прасета, няма ли някое живо дето да е заразено, да го изследват, да изучат навиците му
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После кой ще плаща за лечение на затлъстели от липса на адекватна разходка. Да ти забранят да се разхождаш ??? Никой не ми е разрешавал за да има претенция да забранява.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ефективна мярка е пълна карантина и спиране на свинското в мрежата. На теория всеки може да е носител. Купува си свинско, пипа го сурово преди да го сготви, пипа се неумишлено с пръст над шията някъде и е заразен. След това лети за Франция например, където посещава ферма на приятели, киха или си бърка в носа, хвърля малко трохи на прасетата и пламва чумата. Може птица да кълве заразено мъртво прасе, да умре на 1000км и нея да я изяде диво прасе, което след това да стигне до някоя ферма. Чума.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не ги забраниха в Сливен и Ямбол разходките? Нали тях набедиха и ми унищожиха животните нарочно?! Всичко е една долна лъжа на правителството за пари, чума няма. Ветеринарните специалисти го доказаха, както миналата година при овцете и козите, че няма никакви зарази!
5
0
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Няма чума !!! Има един ***,който иска да забогатее от 130 000 тона замразено американско свинско! Това е...
4
2
 
13
 
! Отговори
Аз Клавдий преди 4 години
Dnes.bg само вие ли не разбрахте че в България чума няма а е един европейски трик за унищожение на свинете в задните дворове и за реализация на едно друго 15-20 годишно месо?
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Положението е изпуснато кой внесе заразата и какви мерки са взети? Уж усвоиха едни пари миналата година за ограда на сухопътната граница с Румъния резултатът е нулев.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, защото наоколо се разхождала министЕрката Заден двор.
1
0
 
22
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Каква е файдата да забраниш на варненци д аизлизат извън града, а да оставиш Мутрафон Бойко да развожда Котилото си из цяла България? Това не разнася ли Чумата?;)))