В Нова Загора доволни: Няма да събарят сградата на гарата

Казусът май вече има решение
19 авг 2021 16:28, Красимир Ангелов
7
В Нова Загора доволни: Няма да събарят сградата на гарата
Снимка: БГНЕС

100-годишната сграда на гарата в Нова Загора, която е една от емблематичните сгради в града, няма да бъде разрушавана. Това съобщиха в писмо до медиите от Гражданска инициатива за спасяване на приемното здание на  жп гара Нова Загора.

От там посочват, че гражданският протест на този етап е предотвратил замисъла историческата сграда да бъде съборена, а на нейно място да бъде изградена нова.

Още по темата
"След като десетки жители направихме в неделя жива верига в защита на приемното здание на жп гарата – една от първите обществени сгради в града след Освобождението, част от нашето културно наследство, памет и идентичност, научихме, че:
-   Служебният министър на транспорта Георги Тодоров спира проекта за жп гара тип павилион на мястото на 103-годишната сграда-реликва.
-  По думите на зам.-министъра на културата доц. Пламен Славов ще има нов проект под надзора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).
-   Областният управител Минчо Афузов е бил уведомен, че емблематичната за града ни сграда няма да бъде разрушена, северната фасада ще бъде реставрирана, а южната ще бъде съобразена с изискванията за сигурността на пътниците и качеството на жп транспорта“, се пише в позицията на протестиращите.

"Приемаме с удовлетворение факта, че институциите най-после чуха исканията на гражданите. Приемаме с удовлетворение, че институциите могат да реагират и бързо, в рамките на няколко дни. В същото време представителите на гражданската инициатива все още не са уведомени официално за решението за запазване на жп гарата и оставаме в протестна готовност, докато получим писмени гаранции, че на никого повече няма да му хрумне да разруши важната за местната общност сграда", се пише в позицията.

Протестиращите отбелязват, че е в ход и процедура в НИНКН за обявяването на жп гарата за паметник на културата от местно значение.

Както Dnes.bg съобщи, в понеделник се състоя голям протест в Нова Загора с искане сградата на жп гарата в града да бъде запазена. Участниците в протеста издигнаха плакати с надписи "Не посягайте на историята на Нова Загора", "Не желаем панелен курник на гарата ни" и др. Те направиха и жива верига край гарата.

Протестът в Нова Загора бе подкрепен и от жители на Стара Загора, които застанаха зад искането на новозагорци и напомниха, че и ремонтиращата се в момента старозагорска гара трябва да има старозагорска идентичност в емблематичния за града зелен цвят. Те изразиха своята убеденост, че в съвсем скоро време може да се стигне до решение и на този спорен въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
2
 
! Отговори
Бай Who Й преди 2 години
Проблемът на селяците от Н. Загора..... Ох!
2
1
 
3
 
! Отговори
Док преди 2 години
Преди няколко години направиха същото с гарата в Симеоновград. Сграда, строена при строежа на Барон Хиршовата железница(пътя на Ориент Експрес) още преди освобождението. Апропо, преди месец бях в Синая, Румъния. Курортно градче в Карпатите на пътя на същата железница. Впечатли ме страхотната архитектура, вкл. на гарата. Там обаче никой няма и да си помисли да гътне сградата и да вдигне колиба със сандвич панели.
1
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бълхарина обича мръсотията и стогодишната си лада с газ и панелката от соца