Българинът доплаща за лекарства между 70-80%

Един милион души отпадат от терапия
Обновена: 9 сеп 2022 09:39 | 9 сеп 2022 09:28, Петя Славова
20
Българинът доплаща за лекарства между 70-80%
Снимка: БГНЕС

Колко ни струва здравеопазването, коментира експерт пред Нова тв. Според Аркади Шарков най-сериозните диспропорции, когато става дума за достъпа до здравеопазване, са в ценовата част. 

Още по темата

"Скоростта на достигане до лекар - общопрактикуващ, специалист или лечебно заведение, се случва в рамките на два - три дни, което е изключително бързо", обясни той по повод съвместно изследване на агенция "Тренд" и Експертния клуб за икономика и политика, свързано с достъпа ни до здравеопазване.

"Големите проблеми обикновено са с цената. С нея проблемите, от една страна, са защото години българското здравеопазване е поставено в ъгъла и не е било фокус на инвестиции по отношение то да бъде основна структуроопределяща сфера и функция на държавата.

Вследствие на което цените в здравеопазването изостават с над пет пъти останалите в икономиката. Инфлацията действа още по-ускорително на тези диспропорции", уточни Шарков.

Той посочи, че става въпрос за регламентирани доплащания. "Между 70 и 80% българинът доплаща за лекарства. На въпрос в изследването дали се е налагало на хората да отпадат от терапия - 20% заявяват отговарят положително.

Защото не могат да си я платят. Срещу тези 20% стоят един милион души. Това са именно хората в групите над 50-годишна възраст", подчерта здравният икономист.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
1
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Да плащаме, сами сме си виновни за *** в която живеем. 99% от българите мислят, че някой му е длъжен и че някой трябва да му свърши работата и да го спаси.
14
1
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Научи се да пишеш ***,после се прави на много знаещ
13
8
 
2
 
! Отговори
egati vica преди 1 година
balgarin da plashta,jajajaja oximoron
12
3
 
3
 
! Отговори
пет корита преди 1 година
До петкоПетко, Петко, само за права говориш, а задължения на пациента? И ако не ги спазваш как да те санкционират мислиш ли, а?
11
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Както разбирам българинът е най-лесно манипулираното НЕЩО на този свят ! Пример тук: - Христо N 8 е написал едно изречение напълно МАНИПУЛИРАЩО, демек измамно без да знае извън България как лекуват и какво плащат и веднага лесноманипулираните са го подкрепили, тези простовати същества изобилстват в държавата и определят нивото на бедността ни. Това е пример защо сме най-бедни, защото такива п*р*ости същества като Христо са болшинство !
10
3
 
5
 
! Отговори
петко преди 1 година
Търговският принцип в БГ е спазен само, до правата на лекари и болници ! Правата на пациента/потребителя/ никъде ги няма ! Не се издава разходен документ /касова бележка/ какво и как са те лекували с какви лекарста и материали ! Нищо ! Сиреч отнети са ти гражданските права в системата на здравеопазването ! Не си допуснат до плащането ,а ти си тоя който плащаш всичко! И отгоре и отдолу !
9
3
 
4
 
! Отговори
до Хр.Христов N 8 преди 1 година
Христо, много си пRост бе мойто момче, ти излизал ли си от кошарата да посетиш която и да е държава от ЕС и да разбереш там как лекуват, плащат ли нещо в държавните болници, пенсионерите с какви намаления си купуват лекарствата, безработните плащат ли за лекарства, болниците приличат ли на съборетини като в България, на какво ниво е обслужването в здр.заведения, чакащите електронно табло ли им казва в кой кабинет да влязат, аптеките с електронни рецепти ли работят, здравето следят ли го всеки ме
8
8
 
7
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Еми нека за пореден път посочим виновниците за всичко, което се случва в здравеопазването наред с лекари и политици .... това са 1 милион "българи", които не си плащат здравните осигуровки! Следват държавните калинки, които са толкова некадърни, че не могат да ги съберат. Толкова по темата! Андрешко отново се опитва да мине метър. За това метърът му се забива отзад! *** народ, слаба държава :) Резултатът е видим!
7
10
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Е и? Иска демокрация и евроинтеграция - ще плаща! ЕС иска здравеопазването да е на търговски принцип.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой плаща безплатното!
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето ви безплатното здравеопазване което БСП и промяната ви обеща!
4
1
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Всяко общество си е на определено еволюционно стъпало.
3
2
 
18
 
! Отговори
Според Евростат преди 1 година
В България се доплащат 74% от лекарствата, на другия полюс е Испания където се доплащат едва 6% и Германия с 8%.По всеки параграф турското WC наречено България е дъно
2
8
 
5
 
! Отговори
Уонко Нормалния преди 1 година
2 3 дни да стигнеш до лекар било Изключително Бързо! ГЕНОЦИД БИЧИ ЯКО. И все специалисти, експерти, професорчета, генералчета и политяги си изрезват Глупостите.
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви лични доктори бе,само гледат да се докопат до потребителската такса.кожодери