Биткойнът – предизвикателство за енергетиката!

Производството му гълта ел. енергия годишно колкото България
Обновена: 12 дек 2017 09:09 | 12 дек 2017 09:07,
31
Биткойнът – предизвикателство за енергетиката!
Снимка: архив, Reuters

В последните седмици биткойнът буквално е мания – стойността му се следи изкъсо от анализаторите, които са раздвоени балон ли е той или просто следващата стъпка във финансовата система. Волатилността е основната тема, но така на заден план остават някои важни подробности за дигиталната валута.

На първо място как се появява тя. Биткойнът е криптовалута, която заради големия интерес все по-често се „копае“ или генерира в информационни центрове, изискващи силен хардуер и огромно количество електроенергия. На базата на сегашното „производство“ изчисленията на Digiconomist, чиято основна тема са дигиталните валути, показват, че за поддръжката на биткойн манията са необходими малко над 32 тераватчаса електроенергия годишно.

Скокът само за месец е забележителен – на 11 ноември средногодишните нужди от електричество за производството на биткойн бяха 26,7 тераватчаса.

За сравнение, двата блока на АЕЦ  "Козлодуй" произвеждат малко над 14 тераватчаса годишно. Оперативните данни на централата за първите 11 месеца на годината например показват, че пети блок е произвел 6,9 тераватчаса, а шести – 7,05 тераватчаса.

Още по темата

Ядрената ни централа произвежда към 30% от електроенергията, потребявана в страната – годишно това са почти 35 тераватчаса.

Ако биткойнът продължи да се развива с този темп, ще разбие всички планове за развитието на енергийни мощности в следващите няколко години. Един от проблемите в тази сфера е трудното реализиране на производствени мощности в последните години. Въглищните централи се превръщат в мръсна дума навсякъде в Европа, ядрените централи са трудни за реализация, а зелените мощности не са устойчиви в производството на ток.

Остава само да гадаем валиден ли е въпросът дали в един момент операторите могат да бъдат поставени пред избора биткойн мините ли да осигурят с електричество или бита?

Потреблението на електроенергия не е единственият проблем с битойните, за който финансовият свят не се замисля особено. Въглеродният отпечатък на криптовалутата е огромен, защото основните „миньори“ се намират в Китай, според първото систематизирано проучване на криптовалутите, изготвено от Кеймбриджкия университет. На този етап електроенергията в тази част на света се произвежда основно от въглищните централи и повишеното търсене води и до ръст на производството.

Само една трансакция на биткойн коства емисия на 115 килограма въглероден диоксид.

Добиването на биткойни се оказва много динамичен сектор – непрекъснато влизат нови и излизат стари играчи, показват още проучванията на учените. Но около 58% от съоръженията за криптовалути се намират в Китай. Другият доминиращ играч е САЩ с 16% от мините. В САЩ обаче въглищните централи държат дял от 30% от производството на електроенергия. Най-често използваното гориво за централите в страната е природният газ с дял от 34% от общото производство на електроенергия през 2016 година.

Тепърва биткойните, водещата криптовалута, ще се развиват, коментират анализаторите. Първата стъпка, която ще покаже в какъв размер ще стане това, е излизането на Чикагската борса, планирано за 18 декември. Оказва се обаче, че те са истинско предизвикателство не само за финансовите среди, а и за енергетиката.

Темата за биткойна можете да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.