САЩ ще откриват консулство в Гренландия

Такова е имало от 1940 г. до 1953 г.
24 авг 2019 11:48, Елка Василева
87
 САЩ ще откриват консулство в Гренландия
Снимка: архив, Reuters

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да отвори консулство на САЩ в Гренландия на фона на повишения стратегически и икономически интерес към тази датска територия, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Държавният департамент съобщи в писмо до американския Конгрес, че повторното отваряне на консулство в Гренландия е част от по-широк план за увеличаване на американското присъствие в Арктика.

Тази седмица президентът Тръмп предизвика дипломатически спор с американския съюзник Дания, след като предложи САЩ да купят Гренландия, а датското правителство отхвърли идеята, припомня БТА.

През 1940 г. САЩ отварят консулство в Гренландия, след нацистката окупация на Дания. Консулството е затворено през 1953 г. Новото може да бъде отворено догодина в Нуук - столицата на полуавтономната територия в състава на Кралство Дания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми да...логично,нали иска да си купи големи площи в Гренландия...като шотландците не му дадоха да ги купи тях...
74
4
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Материал за размисъл!За тези,които има с какво.Вашингтонския педофил за пореден път показа своята ненавист към цяла Европа!Директно хвърля ръкавицата за война с Европа!Ако си мислят тексаските кравари,че ще прилапат богатствата на острова-няма да стане!Те са първо на Дания и след това на Европа!Извода-империята на античовечността САЩ трябва да бъде затрита!За предпочитане без война!
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ ще откриват консулство в Гренландия----------Очаквайте "Снежна Революц4я" в Гренландия!!!!!!!!-)))))))))))))
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало ,автора Гренландия не е полуавтоматична,а автономна при това с възможно най-висока автономия!
71
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи са и вдигнали мерника ? Следва ,в името на демокрацията и т .п . глупости и ..конфискция .Най много 15 -20 години .
70
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дето има един виц, че намерили нефт в Антарктида и САЩ обявили война на пингвините. Смешно, смешно, колко да е смешно. Дупе да им е яко на коренното население на Гренландия, защото скоро време управлението им ще бъде обявено за диктаторско, ще бъдат обстрелвани с умни бомби и интелигентни ракети, и под претекст че идват да опазят демокрацията и свободата(т.е. не се има в предвид населението), ще окупират територията с 10 бази, а несъгласните ще изчезнат безследно в затвори тип Гуантанамо.
69
1
 
24
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
Ако Гренландия беше българска ББ щеше да му я подари
68
26
 
5
 
! Отговори
Опа преди 4 години
Слава на Сащ единственият гарант че гнусните фашаги немците няма да си развяват коня.
67
2
 
31
 
! Отговори
94208 преди 4 години
За да има безредици, майдани, цветни пролети, е необходимо официално седалище. След откриването на консулство си тръгва познатия проверен сценарий.
66
2
 
25
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
Ще правят военни бази с ядрено оръжие. За това им трябва Гренландия!
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
онкриването на консулство там означава готовност за пряка намеса,за какво им е иначе,досега не са имали,пише ,че са имали от 1940 до 1953г,като през 1946г пак предлагат да я купят,демек откриват консулство,когато смятат да я придобиват.Само,че тогава хитлер е нападал дания и щатите са смятали лесно да я придобият,когато дания бъде смачкана от друг,но след втората световна са разбрали,че няма да се получи,защото страната е силна отново,а да видим сега какво са намислили
64
2
 
27
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Отиде и Дания със своята Гренландия. Където има US консулство се появяват НПО-та, после идват протестите за демокрация а след това и US армията.
63
13
 
2
 
! Отговори
трета преди 4 години
трета световна няма да има....все пак САЩ не могат да правят война със себе си !!
62
2
 
13
 
! Отговори
Тръмп тласка преди 4 години
света към 3-та световна война, коята може да доведе до крах на хегемонията на цялото християнство
61
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живеем в животински времена, силния изяжда слабия и така, всяка средно добре финансово устроена държава трябва да има силна армия и обезателно ядрео оръжие и то не едно за защита от такива които искат да им наложат доброволен капитализъм !
60
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези сега няма как с предтекст за война и терор да влзезнат така както правиха в арабските страни и се чудят какво да измислят за да могат да грабнат нещо от Гренландия след отказа на Дания да се повдига въпроса дори !
59
1
 
22
 
! Отговори
Вашингтон преди 4 години
Тц , тц, тц, тези са кралство, трябва спешно да ги демократизираме. Струва ни че видяхме химически оръжия в мазето на кралския дворец.
58
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Държавният департамент съобщи в писмо до американския Конгрес, че повторното отваряне на консулство в Гренландия е част от по-широк план за увеличаване на американското присъствие в Арктика."И тези планират "присъствие" като османците тук.
57
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми кво да правят горките? Като не им дадоха да я купят за 12 долара им остава да открият няколко НПО-та там и да спретнат едно майданче на бърза ръка.*** няма, баце! Мандалото лопна. Видяхме, че царят е гол и е без зъби. А, както е известно от историята, такива царе ги обезглавяват или както гласи една мъдрост: "Уморените коне ги убиват" (римска мъдрост)
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
:)