Ким Чен Ун е готов както на диалог, така и на конфронтация със САЩ

Той за първи път коментира администрацията на Джо Байдън
18 юни 2021 20:58, Нели Христова
63
Ким Чен Ун е готов както на диалог, така и на конфронтация със САЩ
Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че страната му трябва да се подготви както за "диалог, така и за конфронтация" със САЩ и "най-вече напълно да се подготви за конфронтация".

Месеци след встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на Америка, Северна Корея за първи път директно коментира администрацията му. Досега КНДР спираше всякакви усилия на президента на САЩ за установяване на дипломатическа комуникация.

Ким Чен Ун говори на среща на висши ръководители в Пхенян.

На заседанието на централния комитет на управляващата работническа партия, което започна тази седмица в столицата Пхенян, лидерът на Северна Корея също призна, че страната е изправена пред недостиг на храна.

Ким заяви, че им е необходимо "най-вече да се подготвят за конфронтация, за да защитят достойнството на държавата и нейните интереси за независимо развитие", както и да гарантират спокойна среда и сигурност на Северна Корея, според държавната медия KCNA.

Той също така е заявил, че Северна Корея ще "реагира остро и незабавно" на всяко събитие и "ще концентрира усилията си върху поемането на стабилен контрол върху ситуацията на Корейския полуостров".

Трудна връзка

Досега отношенията на Ким Чен Ун с администрацията на Джо Байдън бяха изпълнени с напрежение.

Преди изборите в САЩ Байдън нарече Ким "главорез", а дни преди встъпването в длъжност на Байдън Северна Корея организира демонстрация на сила с масивен военен парад, на който показа нова ракета.

През април Байдън посочи Северна Корея като "сериозна заплаха" за глобалната сигурност, което предизвика гневен отговор на Северна Корея, която заяви, че изявлението отразява намерението на  Байдън да "продължи да прилага враждебната политика" към страната.

Също така Вашингтон наскоро завърши прегледа на своята политика спрямо КНДР и заяви, че САЩ ще продължат да се стремят към евентуална пълна денуклеаризация на Корейския полуостров.

Байдън обеща подход, белязан от дипломация и "строго възпиране".

Говорителят на Белия дом Джен Псаки каза, че "политиката на президента няма да се фокусира върху постигане на голяма сделка, нито ще разчита на стратегическо търпение".

Вместо това САЩ ще следват "калибриран практически подход, който е отворен и ще изследва дипломацията със" Северна Корея, обясни тя и добави, че ще се съсредоточи върху постигането на "практически напредък".

Преди това Ким се е срещал три пъти с предшественика на Байдън Доналд Тръмп, но преговорите за денуклеаризацията в крайна сметка не постигнаха успех.

"Администрацията на Байдън заяви, че топката е в двора на Северна Корея, но режимът на Ким поднася само малко собствено стратегическо търпение“, казва Лейф-Ерик Исли, доцент по международни изследвания в университета „Ewha Womans“ в Сеул, пред BBC. "Той остава фокусиран върху вътрешните проблеми и иска да види много по-големи стимули от Вашингтон. Пхенян може да се върне към преговорите само след като демонстрира сила с икономическо възстановяване след пандемия и провокативни военни тестове."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Спокоендоговор...хаха...за какво беше...а военна...те китайците първо да нахранят корейците,война...ами престъпници ви използват за пушечно...САЩ са най- развитата технологично и военно Държава,останалото са лъжи и манипулации с цел пазене на власт от олигарси и диктатори...САЩ са единственият защитник Божийте ценности...Свободата и Справедливостта,всеки може да прочете историята и да си направи изводите...Справедлив и Свободан Свят...или ...САЩ идват за вас...милиарди ги подкрепяме...
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СВЪРШИХА МИШКИ, ПЛЪХОВЕ, ПРИЛЕПИ, ЗМИИ, СКАКАЛЦИ ВСЕ ТАКИВА ДЕЛИКАТЕСИ НА ПРОЛЕТАРИАТА...
45
1
 
2
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Сега, Ким има на какво да стъпи за да се озъби на щатите. Не могат да го пипнат дори. Северна Корея има договор /подписан и подпечатан/ с Китай за безусловна военна помощ. А са пуцнали по северна Корея, а Китай ги е шамаросал през кунките. Изобщо не говоря за пълномащабна война, а за регионално сбиване. Пък САЩ са слабички да се бият до бреговете на Китай.
44
2
 
1
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Всъщност, в това изявление няма нищо необичайно. Да, готови сме за диалог, и да, готови сме да се защитим ако нещо ви хрумне. Идея си нямам колко са гладни там, защото не съм го видял с очите си. Ама при общи граници с Китай и Русия, едната най големия световен износител на свинско месо, а втората безспорния хегемон при износа на пшеница, това с гладуването ми е силно съмнително. А северна Корея има с какво да плати. Планинска държава със залежи от редки метали.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
оф кафа от коми простотии
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един народ ако сам не се оправи, няма какво да му помагат отвън. Да си гинат. Китай и Русия да ги хранят, те и без това го боготворят тоя. Щатите какво има да воюват с тия мизерници, като те сами ще се затрият.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не плюйте по човека, диктатор бил. Ако стане нещо, за секунди ще му рееезнат тиииквата.Такива ги прави обкръжението/системата с цел управляващата шайййка да живее добре.Справка - далечният Рим, но близък като система, даже по-близък отколкото си мислите.
40
0
 
6
 
! Отговори
Наследствения преди 2 години
Диктатор, Ким Чен Ун:- Аз имам голеееми ракети( и малка чурка), но съм гладен, глей свалил съм 3 кила, и вече паднах под 150, ужас!Затова гаден американецо, дай ми да ям, чуваш ли!
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте инфо къде продават билети за С. Корея.Може и еднопосочни.
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕТО ДО ТОВА ВИ ДОКАРАХА 12 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА Б.Б!!!!!Оп... грешна статия!
37
1
 
1
 
! Отговори
любопитен преди 2 години
До КимЧенУнБоТикВунИздишаш! Виденов и Офчаров си останаха мършафки. И какъв е тоя зор да навирате бг политиката в международните новини??
36
2
 
2
 
! Отговори
КимЧенУнБоТикВун преди 2 години
Братчеда по Партийна Книжка на Бо Тик Вун в Действие - не случайно и двамата са Клинично Затлъстели - Комунистите винаги се ояждат на гърба на народа си, който тъне в нищета!
35
2
 
2
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 2 години
Въпреки гнъсен комунист Дебел Ким се оказа предвидлив. Той много искаше китайския модел с държавата си се надяваше да стане. Всъщност имаше доверие на Тръмп ще си удържи думата. И много напредък се постигна при Тръмп. Тръмп бе сигурен че ще има втори мандат, да изрие блатото и удържи на обещанието си Ким да си остане власт и да направи китайския модел. Ким обаче имаше съмнения че на Тръмп ще му извъртят номер, затова не се нави на пълни отстъпки докато не види втория мандат на Тръмп. И бе прав
34
2
 
5
 
! Отговори
До ООН преди 2 години
Ами защо не отидеш там, че да се радваш на дълъг живот ? Отивай де... !
33
2
 
3
 
! Отговори
Въпросът е преди 2 години
На кой му пука ! ...Освен на наште червендета, може би.. !
32
4
 
6
 
! Отговори
12 години преди 2 години
За 12 години, ГЕРБ постигнаха санкции от САЩ. Дайте им още един мандат и гледайте кво става, хахаха. Ще направят втори ИДИЛ на Балканите. Хахаха, отрeпки
31
7
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Така щеше да стане и тук, ако не бяхме бутнали столчето на ГЕРБАВИТЕ. Сега само трябва да им изчегъртаме курешките. Лесна работа. Браво народе, че ги свали тия от власт! БРАВО! Будни млади хора
30
8
 
8
 
! Отговори
Пфф преди 2 години
Ама за какъв глад говорим? Обща граница с Китай и Русия. На зелено /предварително плащане/ им изкупуват плодовете. Планинска държава с безумни залежи на редки метали. Казина и курорти на които ривиерите им завиждат. Престъпност НУЛА, бездомници НУЛА. Собствена електроника и процесори, собствени сателити. А ние шием ишлеме.
29
6
 
11
 
! Отговори
Седераст преди 2 години
Без майтап, мисля че Ким е по-мъж от тиквата!
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука важи математиката... 1 % ядат хайвер 99% ориз. Средно всички ядат хайвер с ориз. Хахахахаха