Ако Нанси Пелоси посети Тайван, Китай плаши със строги мерки

Японски и тайвански медии съобщиха, че то ще се състои този уикенд
8 апр 2022 02:30, Йоана Цонева
32
Ако Нанси Пелоси посети Тайван, Китай плаши със строги мерки
Снимка: БГНЕС

В четвъртък Китай предупреди, че ще предприеме строги мерки, ако председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван и заяви, че подобно посещение ще окаже сериозно въздействие върху китайско-американските отношения, след като медиите съобщиха, че тя ще отиде следващата седмица.

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и темата е постоянен източник на търкания между Пекин и Вашингтон, особено предвид силната военна и политическа подкрепа на САЩ за острова, пише "Ройтерс".

Евентуалното посещение не е потвърдено от офиса на Пелоси или от тайванското правителство, но някои японски и тайвански медии съобщиха, че то ще се състои след посещението ѝ в Япония този уикенд.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лъдзиен заяви пред репортери, че Пекин категорично се противопоставя на всички форми на официално взаимодействие между САЩ и Тайван и Вашингтон трябва да отмени пътуването.

Още по темата
"Ако Съединените щати настояват да се разпореждат по свой начин, Китай ще предприеме решителни ответни мерки, за да защити националния суверенитет и териториалната цялост. Всички възможни последици, които произтичат от това, ще бъдат изцяло понесени от американската страна", добави той, без да дава подробности.

В Тайпе говорителката на тайванското външно министерство Джоан Оу заяви само, че поканите към американски официални лица и високопоставени гости винаги са били "важна част" от работата на министерството и че то ще съобщи за всяко официално посещение в подходящ момент.

В неделя се навършват 43 години от подписването от страна на Съединените щати на Закона за отношенията с Тайван, който определя връзките при липса на официални дипломатически отношения и закрепва ангажимента на САЩ да предоставят на Тайван средства за самозащита.

За последен път председател на Камарата на представителите посети Тайван през 1997 г., когато Нют Гингрич се срещна с тогавашния президент Лий Тенг-хуей.

Пелоси, която отдавна критикува Китай, особено по въпросите на правата на човека, проведе виртуална среща с тайванския вицепрезидент Уилям Лай през януари, когато той приключи посещението си в Съединените щати и Хондурас.

Пелоси е един от най-високопоставените политици на управляващата Демократическа партия и втора в линията на приемственост на президента на САЩ след вицепрезидента.

Тайван е обнадежден от продължаващата подкрепа на САЩ, предложена от администрацията на Байдън, която многократно е говорила за своя "твърд" ангажимент към острова.

Това обтегна и без това лошите китайско-американски отношения.

През март делегация от бивши високопоставени служители на САЩ в областта на отбраната и сигурността, изпратена от президента Джо Байдън, посети Тайван - силна проява на подкрепа, която дойде скоро, след като Русия нахлу в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Бати преди 2 години
Бати вещицата.
21
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
няма никаква работа в таиван провокация след провокация нарочно дразнят китаизатова русия китаи и индия да вървят заедно иначе загиват примерите са предвас в 21 век
20
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
няма никаква работа в таиван провокация след провокация нарочно дразнят китаизатова русия китаи и индия да вървят заедно иначе загиват примерите са предвас в 21 век
19
0
 
6
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 2 години
Требва Китай да нападне Тайван.Тия ко са правят на велики кат Украйнците.
18
1
 
14
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 години
Тая е егати ужаса - толкова е грозна! Напикава се и се насира ама не се пенсионира...дърт крокодил!
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А най-*** е, че ресурси има за всекиго временно населяващ тази планета. Лошото е, че някой населяващи я са много по-лакоми от други. Заграбили са блага за поне 10 техни бъдещи поколения и пак не им стига. Вместо да мислим как да вървим напред и нагоре към прогреса и Космоса ние мислим как да прецакаме другарчето и заграбим неговите блага. Цената платена за победата над едрата шарка в цял свят е малко повече от цената на един самолетоносач!
16
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
18, аз пък мислих че "империята на злото" е САЩ, пък то кво било.
15
3
 
16
 
! Отговори
Страшно ! преди 2 години
Страшно е ! Хора като тази баба Яга днес управляват САЩ !!! Там е ясно, че скоро ще се състои разпад ! Както са се появили тези щати , така и ще се разпаднат ! Баба Яга ще се погрижи за това. И тази баба Яга , и вицепрезидента им -Камала Харис , са комунисти, ама тъмно-червени. Горките американски марксисти !
14
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки прочел малко история знае, че официално признатото правителство на демократичен Китай бяга на острова. И както винаги империята на злото (СССР) има пръст в тая работа. И да не забравяме кой помогна за етническото прочистване и погромите над християни предприети от Кемал ефенди-същия на когото 45 години разнасяха портрета редом с предателя Г. Димитров
13
8
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Ей олиггофрен, Тайван не са се отцепвали от никъде. Когато червената чума окупира властта в Китай, демократичното китайско правителство се меcти в Тайван. Де факто легитимната китайска власт е в Тайван, а в Пекин са превратаджиите и окупаторите.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За разлика от окраинци и "македонци" жителите на Република Китай не се считат за различен народ - не наричат себе си тайванци.
11
2
 
25
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 години
Ега ти Рептила - Ужас
10
3
 
21
 
! Отговори
българина преди 2 години
вървите днес с 24 след света... 2 часа след това изавление, нансито се разбошя от ковид, за да не иде, шото китайците йнказаха че ще я посрещнат лично на острова
9
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е възможно Тайван да разпори Китай имат сериозно и модерно въображение, а Китай имат копия на руски бараки ....
8
0
 
13
 
! Отговори
Край преди 2 години
Китайците от остров Тайван сепаратисти ли са или не
7
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек Тайван може да се отцепят от Китай, а донбас и луганска не може..
6
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отива да сее война и в Тайван.
5
2
 
43
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Чудя се Байдън или Пелоси ще се срещнат първи със Св. Петър, пред портите? Може ли дементни да са лидери, управляващи на САЩ?
4
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам ама се готви официално признаване на Тайван като независима държава. Сигурно в Китай ще получат отзаден дискомфорт.
3
4
 
21
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
Короната е удобна, и тази като Кирчо като я хване шубе изпада в корона вирус