Поскъпването заради войната влияе пагубно на кризата с глада в Африка

Острият глад в Западна Африка се е увеличил четирикратно за 3 г.
15 апр 2022 20:09, Йоана Цонева
24
Поскъпването заради войната влияе пагубно на кризата с глада в Африка
Снимка: БГНЕС

Оперативните разходи на Световната продоволствена програма (СПП) на ООН ще се увеличат със 136 млн. долара в Западна Африка тази година поради глобалното покачване на цените на храните и горивата, предизвикано от войната в Украйна, съобщиха от агенцията в четвъртък.

Допълнителните разходи ще попречат на опитите за облекчаване на разрастващата се продоволствена криза в региона, подхранвана от конфликти, суша, затваряне на граници, свързано с пандемии, и въздействието на кризата в Украйна върху цените и наличността на храните, предаде "Ройтерс".

Още по темата
Световната продоволствена програма вече се бореше да разшири реакцията си на "безпрецедентната продоволствена и хранителна криза" в Западна Африка и беше принудена да намали дажбите в седем държави поради липса на финансиране още преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

"С разрастването на конфликта в Украйна пристанищата и доставчиците вече не са достъпни, като доставките от по-широкия черноморски регион са забавени или просто отменени", заяви в изявление регионалният директор на WFP Крис Никои.

По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН шест западноафрикански държави внасят 30-50% от пшеницата си от Русия и Украйна.

Няколко агенции за помощ изразиха загриженост, че войната в Украйна отклонява средства от други кризи.

През последните три години острият глад в Западна Африка се е увеличил четирикратно, като по данни на Световната продоволствена програма (WFP) до юни 2022 г. се очаква 43 млн. души да бъдат изправени пред остра продоволствена несигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Даааа преди 2 години
Айде стига глупости и лъжи за поскъпването заради войната. Какво ще кажете за тока и продуктите, който поскъпнаха месец преди войната, лъжци долни?То народа, че е ***, *** е, ама поне помни.
19
0
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
"Ситият на гладният вяра не хваща" - нашенска поговорка. Като погладуват в Африка, ще поискат помощ. Откъде ще дойде? От дядо Байдън, от ЕС или от Русия? Да видим как ще стане.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо има глад в Африка? Защото има истинска пазарна икономика и либертарианска икономика и няма земеделски субсидии. В Европа също ще има глад, ако има пазарна икономика без субсидии в земеделието.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е хранела гладните африканчета. Нека сега Запада да ги храни.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
просто там не работят а се еват, тука сме интелектуалци и накрая пол X стана чак от много акъл
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубавото на Африка е петрола на Нигерия. Много пъти съм казвал, че разделяте на света на две икономически зони ще създаде добри икономически възможности за по-бедните държави. В момента 3 литра петрол в Нигерия мисля, че струват левче. Имам приятел, който се пробва да посредничи за внос на петрол в България през Нигерийската корпорация още преди 5-10 години, но тук някакви за малко да го ограбят. Жалко, че и там имаше преврат и разстреляха 1 куп хора на митниците на пристанищата, но САЩ баце...
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно не мога да разбера за африка,като *** от глад,как по ангелите се размножават като бълхи.Какви условия имат за този прираст,нали са гладни и пари нямат,значи и продукция нямат.
13
1
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Че то глад в Африка има от както свят светува .Проблемът е,че и България е тръгнала по този път със санкциите срещу Русия! Ефектът на бумеранга е неизбежен! Силните икономики ще го усетят по-слабо,но ние ще сме по-зле и от Африка!
12
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Първо, никакви пари на тези, та да раждат повече, то и сега там се падат по седем на жена. Второ, как една такава според мнозина крайно бедна, впиянчена, свръхизостанала страна като Русия ще предизвика такива катаклизми, това е нещо необяснимо, явно яко се лъже. Все пак, да спират войната веднага.
11
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 години
Тея и реки от злато да им текат по улиците, пак ще са гладни. Толкова мързеливи и *** са.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как!? На тия интелектуалци! Живях 9 години в ОК и нямаше работа на която да ми се изтъква как *** се усмихва и колко е дружелюбен и как съм виновен, че не си е свършил работата. Да мръът, като са мързеливи и некадърни.
9
2
 
4
 
! Отговори
Украйна преди 2 години
Важното е, че Путин ще им продава нефт и газ, вместо на Европа, а това, че няма с какво да си купят храна не се коментира.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Африка по размери е по-голяма от Русия, но нямат такива оръжия да се пазят и ги ограбват не е само заради това, но ограбването е голям фактор.
7
2
 
8
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
В ЕС можем да ги приемем и без това както казваше Меркел европейките не раждат много.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните 30 години също имаше войни, просто разцентроваха икономиката с прекомерно увеличаване на паричната маса, после заради локдалните се нарушиха веригите за доставки и за капак войната. Войната няма толкова голям ефект, колкото печатането и локдауните.
5
1
 
12
 
! Отговори
Нж преди 2 години
Ще се увеличат с 136 милиона долара годишно. Моля??? Зеленски иска от ЕС по 7 милиарда евро на месец за заплати. Това поведение неможе да се опише. Но пък и затова си живеем добре. Лицемерие и арогантност
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хайде и тях по хотелите,украинка,арабин,африканец,украинка..
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като видя "загриженост" от поредната световна организация, ми става ясно, че пак ще преразпределят някви печалби, а не че им дреме за децата от Африка. Много брак има на тая земя!!!!-
2
3
 
10
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Анонимен 1: В Русия, дори и да липсва нещо, то не са горива и храни. Русия е най-големият износител на пшеница. Русия ще изнася, а за Украйна не е сигурно.
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъпването заради войната влияе пагубно на кризата с глада в Африка, а най много в Русия!