Тръмп и лидери от цяла Азия на галавечеря в Манила

Демонстрират приятелски отношения в регион, пълен с напрежение
12 ное 2017 22:51,
14
Тръмп и лидери от цяла Азия на галавечеря в Манила
Снимка: БТА

Лидери от цяла Азия се срещнаха с президента на САЩ Доналд Тръмп на галавечеря във филипинската столица, демонстрирайки приятелски отношения в регион, пълен с напрежение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Филипинският президент Родриго Дутерте зададе сърдечния тон преди двата дни срещи на върха, на които ще бъде домакин, като предложи лидерите да не обсъждат въпроса за Южнокитайско море, въпреки съществуващите различия.

"Искаме да бъдем приятели, макар че други биха искали да се конфронтираме с Китай и останалия свят по толкова много въпроси", заяви Дутерте на бизнесконференция, докато самолетите с държавни и правителствени ръководители кацаха в Манила.

"Най-добре е да не засягаме въпроса за Южнокитайско море, никой не може да си позволи да започне война", добави Дутерте.

Няколко часа по-рано, при посещението си във Виетнам, президентът Тръмп предложи да посредничи в спора за Южнокитайско море. Четири страни от Югоизточна Азия и Тайван оспорват китайските претенции към морския път, припомня Ройтерс. С изключение на Тайван всички те ще присъстват на срещата на върха.

През следващите два дни Тръмп ще се срещне в Манила с лидери на страни от Източна и Югоизточна Азия. Самата продължителност на обиколката му, която е най-дългото посещение на американски президент в региона от повече от четвърт век, може да покаже, че въпреки политиката му "Америка на първо място", Вашингтон остава ангажиран с региона, който Китай смята за свой стратегически приоритет.

Лидерите на 10-членната Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Австралия, Индия, Китай, Нова Зеландия, Русия, Южна Корея и Япония пристигнаха на зрелищната галавечеря, на която ги забавляваха певци и танцьори. Всички мъже носеха кремави традиционни филипински ризи. Поднесено им беше меню от четири ястия от Филипините и цяла Азия.

Полицията в Манила прибягна до водни оръдия, за да попречи на стотици протестиращи да достигнат посолството на САЩ преди пристигането на Тръмп.

Левите протестиращи носеха лозунги с надписи като "Отървете се от Тръмп" и "Долу американския империализъм", но бяха спрени от полицаи в екипировка за борба с безредиците, преди да бъдат окъпани със струи от пожарен автомобил.

САЩ и бившата им колония са стратегически съюзници от Втората световна война, припомня Ройтерс. Очаква се на срещата на върха Тръмп да укрепи тези отношения, които се обтегнаха поради известните антиамерикански чувства на Дутерте и ентусиазма му за подобряване на отношенията с Китай и Русия.

Миналата седмица филипинският президент, известен като "Тръмп на Изтока" поради резкия си стил, заяви, че ако американският му колега повдигне въпроса за човешките права, когато се срещнат, ще му каже да млъкне. Над 3900 филипинци бяха убити от полицията при обявената от Дутерте "война срещу наркотиците". Критици заявяват, че предполагаемите екзекуции се извършват произволно, което полицията отхвърля.

През май обаче Тръмп заяви, че Дутерте върши невероятна работа в борбата с наркотиците, припомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОМНИМ КАК ДУЕРТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ НАПСУВА НАЙ-ВУЛГАРНО ОБАМА, ДА НЕ СТАНЕ И СЕГА ТАКА. ТРЪМПЕЛЪТ ДА ВНИМАВА С ПРИКАЗКИТЕ.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е така е отиде им на крака тръмп
10
5
 
3
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Виждате ли кой е най-влиятелният държавен ръководител в света, макар че лично той едва ли го заслужава.
9
2
 
0
 
! Отговори
какво четем днес? преди 6 години
Бившият шеф на зереу разказа пред CNN за влиянието на Путин над Тръмп.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и кратки да бяха разговрите между Путин и Тръмп в Дананг, те бяха финализирани със съвместно заявление.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няколко дни по-рано - на 10.11., в Дананг Виетнам, филипинският президент Родриго Дутерте се срещна и проведе задълбочен разговор с президента на РФ Владимир Путин.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ким сун: За това ли всички от Аия ходят на червеното килимче в Кремъл?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1На въпроса ти с въпрос как една мутра става премиер , дали и там има проблем с маТряла.
4
19
 
9
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Путин е звезда по нашите краища и в Европа,в Азия никой не го смята за нищо.Там големите играчи са Китай и САЩ.
3
12
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
А Путин що така се изгуби в миманса?
2
8
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
А един средностатистически краварски президент знаеш ли по колко милиона средно погубва?????
1
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дутерте е най големия бокклукк.Наръгал е и е убил човек като е бил на 16 год и е лежал в затвора за това.Как такъв човек става държавен глава ??