Революция на педали: Голи гърци подлудиха Солун, Калфин яхна велосипед

София и Солун показаха как се рекламира екологичен транспорт
28 юни 2008 12:12,
29
Революция на педали: Голи гърци подлудиха Солун, Калфин яхна велосипед
Голи гърци на велосипеди протестират срещу автомобилния трафик. Снимка: БГНЕС

Необичайна демонстрация се състоя в петък вечерта в Солун: десетки велосипедисти протестираха голи срещу все по-интензивния автомобилен трафик по пътищата.

Участниците в протеста поеха по главните улици на Солун без дрехи, за да привлекат вниманието на властите към липсата на велосипедни алеи във втория по големина град в Гърция.

Солун е с население 1,5 милиона души, уточнява РИА Новости.

Малко след началото на акцията местната прокуратура постанови, че протестът „в този му вид нарушава обществения ред“ и нареди на полицията да задържи голите велосипедисти.

След полицейската акция демонстрантите продължиха шествието по долни дрехи.

Полицаите обаче успяха да хванат един единствен демонстрант в адамов костюм.

Междувременно българското Министерство на външните работи даде пример как се пропагандира здравословният и екологичен транспорт.

Външно министерство е първото държавно ведомство, което купи служебни велосипеди, съобщи в събота сутринта вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин при откриването на инициативата "Улици за хората".

И петте возила с надпис „МВнР“ бяха в колоната, която потегли по софийските улици от националния стадион "Васил Левски" към Южния парк, за да пропагандира здравословния и екологичен транспорт. Вицепремиерът Калфин също потегли с велосипед.

Според Калфин, трябва да последваме и европейските градове - там има не само велоалеи, но и общински колела, които всеки може да ползва безплатно.

Заместник-председателят на Столичния общински съвет Мартин Заимов заяви: "Сигурен съм, че до няколко години в София ще има повече велосипеди, отколкото коли. Ако имам повече власт, бих обещал, че велосипедите ще имат предимство пред колите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Сливен преди 15 години
Зада имате и вие велосипедни алеи вземете си Лечков за кмет, хем ще ви направи велосипедни алеи, хем ще може да паркирате свободно на тях колите си.А и за каимак ще изсече всики дьрвета, че като се напиете да не се блъскате със колелото в тях. Пьк може и за разнообразие да ви разкопае всички улици еи тъи за ранообразие за да мяза пеизажа на лунен..............
27
0
 
0
 
! Отговори
Galia преди 15 години
Общинските велосипеди не са безплатни в Белгия. И няма нищо безплатно. Но алеи има, въпреки че постоянно има и недоволни. Или не са достатъчно алеите, или не са на подходящо място... :)
26
0
 
0
 
! Отговори
Aneta преди 15 години
Az predlagam na skupite preskupi kolegi ot dnes.bg slednoto: sled vsqka statiq poblikuvana tuk, ot dolu ili ot gore kak vi se haresa, da se pi6e imeto na avtora i. ei taka. za po interesno.
25
0
 
0
 
! Отговори
cucka преди 15 години
Заглавието е перфектно! Мн ме зарадва
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да яхне моя дъртия. Де гиди ***. Чист популизъм.
23
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
...сътворил това заглавие!Вярно че не чета много изданието, но заглавието е малоумно. Може и такава да е политиката му, но все тая.До #19Лесно е да се чака да завали дъжд нагоре, но в реалността нещата са на 180 градуса - ще започнат да се строят велосипедни алеи тогава, когато велосипедистите са достатъчно голям брой и съответно с достатъчно голямо обществено влияние.А дотогава призивът ми към шофьорите е да пазят най-уязвимите участници в движението по пътя - МОЛЯ ВИ - минавайте на поне метър странично разстояние от велосипедистите; преди да си отворите вратата, огледайте се за идващ велосипед - те се забелязват по-трудно от автомобилите, но с отваряне на вратата на автомобила си вие може да ги убиете.Едва ли е ужасно трудно...
22
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 15 години
Пореден пи ар ход и една друга кака в предишното правителство караше понякога велосипед, след като слезе от мерцедеса, Долорес Арсенова. Къде се загуби тази нежна дама с особен глас, да не я блъсна някоя кола по натоварените софийски улици?
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мечтай си.БТВ и Съвета за електронни медии.Не приемат подписката на малумните антифенове за сериозна.Е ако е приемат.Ще раздухаме такъв скандал .Чак в Европейския скандал ще се чуе.Щом вие антифеновете обявявате война.Ще я имате.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
чакам да го видя тоя кавал с костумчето на колелото. смешника!
19
0
 
0
 
! Отговори
double_d преди 15 години
и какъв пример точно дава нашият министър? да си сложа колелото в багажника на колата до борисовата градина за да карам колело, или? Всеки път като видя велосипед в магазина се изкушавам да си купя, но като се сетя че то няма как пеша да се придвижа, камо ли с колело и се отказвам. Направете господа министри, кметове, съверници велосипедни алеи, да мога да стигна ЖИВ от Люлин до центъра с велосипед и ще съм първия, който си е продал колата и си е купил колело!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Zlati se pobarka muhahahaha
17
0
 
0
 
! Отговори
стига с тази телевиз преди 15 години
само незнам защо под статия за велосипеди пишат някакви умопобъркани телеманяци.Бъдете по толерантни бе хора,всички ви пречат,колоездачи,гейовеи какво ли още не.Каква Европа,хахахахахах.....
16
0
 
0
 
! Отговори
gar4aviq преди 15 години
номер 7 защо не си вземеш жигулката и не си ходиш на село,ако ли не бъди по толерантен.Пазете велосипедистите!!!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ПРОТЕСТЪТ НА ТВ ЗРИТЕЛИТЕ ПРЕД БТВ И НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ ВЕЧЕ Е ПОЧТИ ОРГАНИЗИРАН. СЕГА САМО ЧАКАМЕ ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ СПРАТ ШОУТО НА СЛАВИ ПРЕДИ ИЗТИЧАНЕ НА ДОГОВОРА НА ШОУТО И ДАЛИ ЩЕ ВЗЕМАТ АСЯ ВЪВ ВИП БРАДЪР.
14
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
mechtai si zdravke! ako go ztvoriat zentura-da go zatvoriat i ka koloezdachite-i togava kef! samo peshehodzi....
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Kupete i na parlamenta velosipedi! iskam da gi vidq kak vyrtqt pedalite:)osobenno tezi ot DPS to :)Carq sy6to kakvo se oflqnkva! haide i toi da hva6ta koleloto !
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ОТ НАКЪДЕ НАКЪДЕ ГЕЙОВЕТЕ ИМАТ ПРАВО НА ГЛАС, А НИЕ ТВ ЗРИТЕЛИТЕ НЯМАМЕ ПРАВО??? Е ПЪК ЩОМ ТАКА - ДОГОДИНА ОЧАКВАЙТЕ МАСОВИ ПРОТЕСТИ ПРЕД СГРАДИТЕ НА СКАПАНИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ.ЕТО И ЕДНА НОВИНА ОТ НОВИНАРСКИ САЙТ:Оказа се, че през 2009 ще има митинги-шествия пред бТВ и Нова ТВ, които ще надминат скандалността на гей парадите. Този път ТВ феновете ще потърсят правата си.За какво става дума? В Интернет усилено тече подписка, която има за цел да накара продуцентите на Вип Брадър да поканят бившата ТВ зевзда на 90-те Ася Статева (позната от "Супершоу Невада" и "Шоу Такси") за участие в предаването. Феновете предупреждават, че ако искането им не бъде удовлетворено догодина, през 2009 г. те ще направят протест пред сградата на Нова Телевизия в столицата. Новината се разпространи като клюка из форуми и чатове в Интернет преди броени дни.Напоследък има много слухове в Интернет пространството, че Ася Статева ще участва във Вип Брадър догодина.Що се отнася до евентуалното бъдещо протестно шествие пред бТВ, става въпрос за "Шоуто на Слави". Въпреки, че Слави Трифонов подписа с бТВ нов тригодишен договор, феновете се безпокоят шоуто му да не бъде спряно, защото непрекъснато се появяват слухове за спирането на шоуто му. "Шоуто не е изчерпано, а е последното стойностно предаване в тази държава.", коментират разпалени фенове по форумите.Ако поне едно от тези протестни действия се осъществи, това ще бъде за първи път в нашата страна. Относно гей-парада в София, хората искащи да направят шоествията пред бТВ и Нова са категорични: "Щом гейовете и лесбийките имат право на шествия, ние, ТВ зрителите също имаме това право по закон". Крайно време беше ТВ зрителите да започнат да търсят правата си.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Напоследък има много слухове в Интернет пространството, че Ася Статева (водеща в култовите предавания от 90-те Супершоу Невада и Шоу Такси) ще участва във Вип Брадър догодина Надявам се продуцентите на предаването да четат и да си направят сметката Аз бях забравил коя е Ася, но после се сетих ме тя е една от най-известните ТВ водещи на 90-те Надявам се наистина да бъде поканена Ако не, ние нейните фенове, които през 90-те гледахме Супершоу Невада и Шоу Такси ще направим проблем на Нова Телевизия и ще направим бум Ще идем пред сградата на Нова телевизия с ако трябва
10
0
 
0
 
! Отговори
zdravka преди 15 години
Predlagam celiq centur na sofia da e zabranen za MPS. 6te bude neveroqtno, samo pe6ehodci i kolela, napravo me4ta...
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
triabwa da zapochnem da karame poweche kolela, az si kupih chisto nowa Sklasa naskoro, no w Sofia si karam koleloto!