9 причини да ядете амарант

Много полезна храна
28 май 2020 13:00, Ивета Иванова
8
9 причини да ядете амарант
Снимка: Pixabay

 В миналото растението амарант е било основна хранителна култура в Южна Америка, а напоследък тази суперхрана набира все по-голяма популярност. Някои казват, че вкусът на този продукт не е особено хубав, но семената на амаранта са с много висока хранителна стойност и носят безброй ползи за здравето.

Има много различни рецепти с амарант. В Мексико го правят на пуканки и го смесват със захарен сироп - така става като десерт. В Перу правят питие от амарант, наричано хиха, което се доближава до бирата по вкус. В Еквадор варят цветовете на растението и също правят напитка, като смесват оцветената вода с ром. 
 
Амарантът е богат на протеини, затова у нас често го използват за закуска - с мляко, както се ядат зърнените закуски, или като част от кашата. Някои домакини правят и палачинки с брашно от амарант. Амарантът не е много познат в европейската кухня, защото е свързан с традициите и бита на ацтеките. Той се отглежда в Южна Америка. Но ако успеете да го намерите по магазините и започнете да го ядете редовно, това ще донесе много ползи на организма ви.
 
Ето защо е полезен, според "SunWarrior".

1. Няма глутен
Чудесен избор за хората с глутенова непоносимост. Той не съдържа глутен и с него може да заместите пшеницата, ръжта и ечевика. Може да застройвате супите с брашно от амарант и да месите с него.
 
2. Намалява холестерола
Мазнините и фитостеролът в амаранта помагат за намаляване на нивата на холестерол в кръвта.

3. Бори се с възпаленията
Тази суперхрана има антивъзпалителни свойства, защото съдържа определени мазнини и пептиди. Амарантът може да намалява болката и възпалението и е много полезен за хора, страдащи от диабет, сърдечни заболявания и такива, прекарали инфаркт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
ikar преди 3 години
А да сте видели прасе или кокошка болни от диабет? Нома е защото ядат амарант. :)
6
1
 
7
 
! Отговори
ikar преди 3 години
Извинявам се за грешките, разбъркала съм пръстите. На амаранта нормалното название е ЩИР, с листата се хранят кокошките и прасетата. Но друго е да кажеш амарант, друго е щир, нали?
5
1
 
6
 
! Отговори
ikar преди 3 години
На ачалавна нормалното название е ЩИР, с листата се хранят кокошките и прасетата. Но друго е да кажеш амарант, друго е щир, нали?
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли така, една порция агнешко с пресен лук или баница с препятствия от айран,за да се нахрани човек,какви са тези семена,за кошките на двора стават ли?
3
3
 
11
 
! Отговори
бай Ламби преди 3 години
Кой туй нящо бре?!?!До ония ден требеше да зобаме киноа,преди туй беше неква елда,по-преди туй ко беше чи ни помня...ааа...овесени ядки беши.Чи кат е тръгнало вийй утре ши кажити че и конските *** требе да идеми.
2
3
 
28
 
! Отговори
Аззз преди 3 години
9 причини да ядете амарант1) Имате повод да казвате на познатите си "аз ям амарант" 2) Харесва ви как звучи думата3) Правите се на интересни във фейсбук като поствате статус "Ям амарант"4) Вие сте хипстър5) Вие сте кифла6) Нямате вкусови рецептори7) Омръзна Ви да ядете киноа8) На самотен остров сте и за ядене има само амарант9) Кефи Ви да обяснявате, че сте алергични към глутен, въпреки че не сте
1
4
 
25
 
! Отговори
Канарче преди 3 години
Това не се яде, а се кълве.