Какво трябва да знаете за тибетския мастиф?

Ето любопитни факти за породата
29 юли 2020 15:42, Ивета Иванова
18
Какво трябва да знаете за тибетския мастиф?
Снимка: Pixabay

Тибетският мастиф е древна порода кучета, използвани предимно като впрегатни, а също и традиционно за пазачи в хималайските манастири.

Породата е позната също като тибетски дог. Тази порода е една от най-старите - тя датира поне от 3000 години като за нея съобщава Аристотел още в 350 г. пр. Хр., а по-късно е описана и от Марко Поло около 1270 г. Кръстоски от породата се разпространяват в Европа отдавна, но оригиналната порода, без примеси, е въведана на нашия континент едва през 19 в.

 
Ако искате да отглеждате такова куче вкъщи, се препоръчва да го направите в къща с голям двор, за да може тибетският мастиф да прави упражненията си. Ето какво трябва да знаете за него.
 
Характеристики
 
Кучетата от тази порода са с голяма и гъста козина. Затова, не е хубаво да се отглеждат на места с горещ и влажен климат. През летните месеци, когато времето навън е много горещо, трябва да им осигурите сянка и постоянен достъп до вода.
 
Mъжĸитe тибeтcĸи мacтифи мoгaт дa дocтигнaт виcoчинa дo 81 cм. Женските представители са високи минимум 61 см.
 
Що се отнася до теглото, мъжките са между 70 и 120 кг, а женските - 50 – 80 кг.
 
Главата на тези кучета е голяма и широка, а ушите им са в триъгълна форма. Най-често срещаните цветове на козината са черно, кафяво, синьо-сиво и различните нюанси на златистото. Сменят козината си веднъж годишно - в края на зимата или началото на пролетта. Живеят между 10-12 години, пишат от akc.org.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
8
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Знам, че ако видя тибетски мастиф на живо, ще напълня гащите. Това е.
10
1
 
15
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Тва мокрото на снимката повече прилича на ирландски вълкодав, а не на тибетски дог. Тибетците са като чау-чау, като мечета пухкави.
9
1
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Породата е позната също като тибетски дог. Тази порода е една от най-старите - тя датира поне от 3000 години като за нея съобщава Аристотел още в 350 г. пр. ХрКъде ни "хвърлихте" в тъча? Аристотел не е могъл дори да предположи, че в ТИБЕТ има подобно куче, защото е живял в ДРЕВНА ГЪРЦИЯ!
8
0
 
11
 
! Отговори
Панчен лама преди 3 години
Това на снимката е нещо друго! Тибетският мастиф въобще не прилича на това грозно създание! Има огромна глава, прилича на лъв! Бебетата му са очарователни!Работете съвестно!
7
0
 
11
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
И защо тая *** сложихте на снимката?. ...
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не трябва да знаем--------------------------------Не е вярно, имах познати, възпитаха зло животно, но и много други от породата са зли и възпитавани за бой с кучета. Видите ли едър младеж с татуировки и мастиф, бягайте, нищо добро не ви чака. А за подземния живот на картофите - ми те ни изхранват, бе човек, като ги изяде поповото прасе, ние какво ще ядем? Много е вълнуващ даже животът им, малко са по-вкусните неща от пържени картофки със сирене
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това горе не е 70 кг мастиф! Ама никакъв! Нито тибетски, нито неаполитански, нито английски!...
4
1
 
26
 
! Отговори
Koko преди 3 години
Статията ви е преписана 1:1 от Уикипедия. Всеки може да провери. Поне малко творчество, или цитат на източникапоне. Освен това кучето на снимката не е от тази порода.
3
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво трябва да знаете за тибетския мастиф?Нищо не трябва да знаем. Нито сме овчари да ни трябват кучета, нито сме в Тибет. По същия начин може да напишете и статия за вълнуващия подземен живот на картофите.
2
5
 
12
 
! Отговори
Знаещ преди 3 години
Знам че е мастиф и че е от Тибет ....... другото са дребни и ненужни подробноисти.
1
9
 
13
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
А защо трябва да знаем нещо за тия ку.чета? Нова мода е да се отглеждат в България ли е? Обичат да хапят много ли?