Да харчим ефективно: Идеи за "умен" дом

Вижте 5 предложения
Обновена: 28 юни 2021 12:46 | 28 юни 2021 08:43, Мария Дуковска
1
Да харчим ефективно: Идеи за "умен" дом
Снимка: Istock

Може и все още да не го осъзнаваме напълно, но смарт технологиите са част от живота ни, без която ежедневието ни постепенно става немислимо. Технологиите ни позволяват да улесним някои от най-досадните и отнемащи време дейности, превръщайки ги в приятен момент от деня ни. Това, което е от най-съществено значение, когато говорим за технологии е как ги използваме и дали умеем да пазаруваме разумно, така че средствата, които харчим за нашия умен дом, да са ефективно изразходени.

Какво значи това?

Да не купуваме, само защото даден продукт или технология е модерна, а да избираме с критерии и в посока, че покупката ще внесе повече комфорт в ежедневието, повече стил и красота, но най-вече, ще ни помогне да спестим от ресурса, който няма цена – времето.

Когато говорим за умен дом и как можем да превърнем нашия в такъв, е добре да знаем какво всъщност представлява т. нар. „умен“ дом. Всяко едно устройство и технология, които ни помагат да улесним ежедневието в дома ни, да оптимизираме досадните домакински задължения, прехвърляйки тежестта именно върху технологиите, и да правим всичко това от дистанция – това е смарт жилище.

Но за да не хвърляме парите си на вятъра, а да бъдат изразходени смислено и ефективно, ще ви представим няколко идеи за „умен“ дом:

Диелектрични огледала

Това иновативно предложение съчетава стил, практичност и смарт технология едновременно. Диелектричните огледала могат да функционират по различни начини, в зависимост от вашето желание.

Освен като традиционно огледало, то би могло да маскира зад себе си телевизор или друг вид дисплей. По този начин можете да скриете монитора, когато не искате да го използвате и същевременно да имате стилно решение под формата на диелектрично огледало с класическа визия.

Този тип огледала са чудесен вариант за спални помещения и бани, в които не искате да разваляте интериора с монтаж на голям телевизор. За да не ви дразни присъствието му непрекъснато, можете да го прикриете именно с такова иновативно огледало.

Сензори, които улавят дим, изтичане на вода, влага

Случва се в забързаното ежедневие да пропуснем някои процеси в дома ни, които обаче могат да имат опасни последици. Такива например са изтичането на вода, нивата на влага в дома, промени в температурата, появата на дим. Благодарение на технологиите съществуват различни системи, чиято цел е точно това – да предпази дома и имуществото ни от разрушения.

Как работят?

Този тип системи използват съществуващата електрическа система в дома ни, като се разполагат сензори на ключови места, които да следят за промени в температурата и влажността. Когато бъдат засечени подобни промени като изтичане на вода например, ние ще получим известие за точното място, и то директно на нашия смарт телефон.

Подобен тип системи защитават и от един от най-големите страхове на почти всеки човек – пожарът. Колко пъти ви се е случвало да излизате от вкъщи и да се колебаете дали сте изключили всички уреди у дома, дали не сте забравили някоя включена ютия или пък печка?

Голяма част от системите за дим вече са снабдени с технология, която да ни известява, ако се включи алармата за дим. Тези системи следят не само за поява на дим, но и проследяват качеството на въздуха у дома.

Ако искате да се радвате на комфорта да имате „умен“ дом, но без да нарушавате месечния си бюджет, можете да го направите чрез специалната шопинг карта на UniCredit Bulbank. С нея имате възможност да пазарувате по изцяло свои правила и за покупки над 50 лв. да ги разсрочвате на вноски по ваш избор.

Още идеи за умен дом вижте тук


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тия заплати умен дом се прави зор