Най-хубавото жилище е собственото

Или как да направите най-добрия избор при закупуването на дом
Спонсорирано съдържание | Обновена: 6 апр 2017 11:44 | 6 апр 2017 08:00, Екип на Dnes.bg
Най-хубавото жилище е собственото

Покупката на собствен дом е етап от живота на човек, който може да се определи по много начини – важен, решаващ или пък обвързващ. А защо не и емоционален.

Искате да инвестирате в нещо за себе си и за семейството? Искате да се сбогувате с живота под наем? Осъзнавате нуждата от повече самостоятелност и независимост? Искате да осигурите комфорт и спокойствие за децата си?

Ако отговорът на някой от тези въпроси е положителен, вероятно решението е покупка на жилище.  Но когато пред вас стои толкова важен избор, неминуемо се появяват хиляди въпроси – от най-малката до най-голямата подробност. Взимането  на най-правилното решение по всички въпроси е от изключително значение, защото не бихте желали да променяте избора си поне в близките 10 години, нали? Много от въпросите и техните отговори може да са строго индивидуални, но експертният съвет винаги ще ви бъде от полза.

Запознайте се с 3 важни стъпки, които описват какво е необходимо да направите, преди да пристъпите към покупката на мечтания дом.

1. Проучване на пазара на недвижими имоти

Видът на жилището (тип строителство, местоположение и годината) често оказва влияние върху процента финансиране, който банките предлагат при ипотечното кредитиране, затова е важно да обмислите този фактор, преди да пристъпите към разглеждане на оферти за кредити и планиране на разходите. Банките обикновено финансират под 100% от пазарната оценка на имота, която прави лицензиран външен оценител. Вие трябва да имате поне 10-15% ваши средства, с които да участвате в покупката.

По данни на Райфайзенбанк най-предпочитаният тип имот за 2016 г. е апартаментът. Той е бил изборът на 94,4% от клиентите на Райфайзенбанк. Къща или вила е предпочитаният имот за едва 5,6% от клиентите.

По отношение вида на конструкциите границата между различните варианти не е толкова рязка, но и изборът е много по-зависещ от личните предпочитания. През 2016 г. монолитното строителство категорично е било най-предпочитано, като заема над половината от общия дял на конструкциите. След него са панел, ЕПК и ППП. 39% от хората са предпочели новото строителство след 2000 г. Втората най-предпочитана опция са жилищните сгради, построени между 1980-а и 2000-а – за 30% от клиентите.

2. Личен финансов портрет - приходи, разходи и спестявания

Подробен анализ на личния или семейния бюджет е важна стъпка преди да определите вида на кредита, срока и сумата, и възможната месечна внoска. Преценете внимателно дали разполагате със спестявания, които можете да заделите за целта, както и дали бихте получили финансовата подкрепа от близки/роднини.

Анализите на Райфайзенбанк на отпуснатите ипотечни кредити за 2016 г. сочат, че мъжете на средна възраст 37 години и със среден месечен доход над 1300 лв. най-често теглят жилищен кредит.

Вероятно ви е любопитно и на каква стойност са изтеглените ипотечни кредити? Данните сочат, че средната отпусната сума за жилищни кредити е 94 000 лв., а средният срок за изплащане е 19 години. Валутата, в която най-често се теглят ипотечните кредити (при 90% от случаите) е лева, а средният размер на месечната вноската е около 600 лева.

3. Проучване на оферти за жилищен кредит

След като си отговорите на горните въпроси, и вече знаете тенденциите на пазара ще можете да се ориентирате за сумата на кредита, която ще търсите. Сега е моментът да разгледате поне 2-3 оферти на банки, за да придобиете и представа за условията, които се предлагат на пазара.

Най-добре е като за начало да се обърнете към банката, в която получавате заплата си, защото е много вероятно именно тя да ви предложи по-добри преференциални условия и бонуси. Консултацията с банката в проучвателния етап на офертите е много важна, за да уточните най-подходящия за вас продукт. За  улеснение на своите клиенти, Райфайзенбанк предоставя възможността да изпратите запитване онлайн от сайта на банката rbb.bg, както и да изчислите примерна месечна вноска , според промоционалните условия, които предлага към момента на запитването. Удобно е и спестява време от посещения на банков офис.

Когато сравнявате офертите на различните банки, съветваме ви да го направите на база еднакви параметри.

·     Цена на кредита - Най-подходящия измерител на цената на кредита е Годишния процент на  разходите (ГПР) . Това означава, че е важно да обърнете внимание не само на обявената лихва, а и на всички съпътстващи разходи по обслужване и отпускане на кредита.

·     Допълнителни продукти и услуги - имайте предвид, че жилищният кредит е дългосрочен продукт и невинаги най-ниското ценово предложение на пазара към момента е най-доброто. Добре е да се информирате и какви допълнителните продукти и услуги може да получите, които да улеснят изплащането на кредита – кредитни карти, електронно банкиране. Някои от тях могат да се окажат голямо предимство, особено като се има предвид, че при покупка на имот, имате и много странични разходи. Кредитна карта с предварително одобрен лимит към жилищния кредит е още една възможност за финансиране.

•     Фиксирана или плаваща лихва – Преценете дали лихвата по кредита искате да бъде фиксирана или плаваща . При кредит с фиксирана лихва, тя остава непроменена за определен период или за целия срок на кредита, и промяната в пазарните лихвени нива не оказва влияние върху погасителния план. Тя обичайно е предпочитана  от хора, които искат да  знаят точния размер на вноската, която ще заплащат, за да могат да планират разходите си. Ако не знаете дали да изберете фиксирана или плаваща лихва за вашия кредит,  може да чуете съветите на експерта: •     Застрахователната защита – разберете какви застраховки са включени в офертите, какви рискове покриват и какви са разходите по тях. Експертите ни съветват да не гледате на застраховката като излишен или допълнителен разход, от който може да спестите. Застраховката защитава вас, имота ви и вашите близки в дългосрочен план и без нея не бихте могли да разчитате на компенсация на направени от вас разходи.

•     Избор на валута на кредита – тъй като жилищните кредити са дългосрочни, решаващ фактор при избора на валута на кредита е в каква валута получавате доходите се. Експертите на Райфайзенбанк съветват жилищният кредит да е във валутата, в която получавате доходите си.  Така ще спестите от курсови разлики всеки месец, в дългосрочен план. Винаги можете да превалутирате кредита си, ако настъпят промени на пазара.

И още един важен съвет – четете внимателно и се запознавайте подробно с условията в Договора, за да сте наясно при какви условия сключвате сделката. Всяка банка трябва да може да ви предостави преддоговорна информация още на проучвателния етап на офертите. Възползвайте се от това свое право на потребител.

Вашият мечтан дом е дългосрочна инвестиция, затова е важно да бъдете  максимално информирани и да знаете, че можете да разчитате на професионализъм и експертност от страна на вашия банков консултант.

Експертите от Райфайзенбанк знаят, че при покупката на собствен дом всеки детайл е от значение, а създаването на домашна идилия изисква време, усилия и сигурност. Затова те с удоволствие ще отговарят на всеки ваш въпрос, свързан с жилищното кредитиране на www.rbb.bg


Още по темата: кредитРайфайзен
Още от