А помните ли мъжът, намерил пари на релсите...

Авторите на "Урок" готови с новия си проект
22 юли 2016 13:22, Петя Славова
9
А помните ли мъжът, намерил пари на релсите...
Снимка: Киномания


След като ни впечатлиха с пълнометражния си дебют "Урок" Петър Вълчанов и Кристина Грозева са готови с втория си проект, по действителен случай - "Слава".

Филмът е селектиран за престижния конкурс на фестивала в Локарно, който ще се състои в началото на август, а там той ще се състезава с друга българска продукция - "Безбог" на Ралица Петрова.

"Слава" ни среща с железопътния кантонер, който намери доста пари на релсите и ги върна добросъвестно в полицията. Случаят бе описан преди няколко години в медиите, а вече може да видим една различна гледна точка към историята, разказана с езика на киното.

Изпипана в детайли и с усет към обстановката и тънките психологически нюанси на героите, умело преплита трагичната слава, която получава скромният железопътен служител, и съдбата на амбициозна и властна PR-специалистка, безуспешно опитваща се да съчетае кариерата с личния си живот, която твърде късно осъзнава до какви последици може да достигне пренебрегването на човешкото отношение в стремежа към професионализъм.

Заглавието на филма е свързано и с марката популярни съветски часовници „Слава”, един от които е в центъра на сюжетната линия.

Заснет от все по-утвърждаващия се оператор Крум Родригес („Подслон”, „Цветът на хамелеона”, „Виктория”, „Урок”) и с впечатляваща актьорска игра, филмът намира баланс между свежите нотки на хумор и силните морални послания, свързани с човешки откровения и себеосъзнаване, които правят развръзката на сюжета интересна и провокативна.

В главните роли ще видим Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов.

Сред другите родни заглавия, които Киномания ще представи, е „Пеещите обувки” на режисьора Радослав Спасов, който разкрива живота и творчеството на легендарната българска певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян. Филмът получи Специалната награда на Московския киофестивал, а българската публика ще го види за първи път в рамките на киносъбитието на НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
bros преди 7 години
Моето семейство на Българи от ИстаМбул дава и фамилията. Постарому е с М. Н е заради стан (Тур. старо - за фортифициран град, държава, окопан лагер).
7
0
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Има логика, но едва ли в така, защото в една и съща статия ту е Истанбул, после Истамбул, та много спорадично се появяват тези спомени... А пък и в сериозна медия претендираща да информира коректно, е нужно да се придържат към актуалното от доста време име.
6
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 7 години
Според стария правопис, името на този град наистина е съдържало буквата м, а не н - допреди около 70 г. се е пишело и произнасяло ИстаМбул.Предполагам, че онзи, който е писал материала, е запомнил как баба му е произнасяла това географско название и механично го е написал така.По същия начин се е произнасяло и пишело името на княз Батенберг - БатеМберг.
5
0
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Помним онзи скромен човек, който не върна, а занесе намерените пари в полицията (защото те не са на полицията, та да й ги връща на нея).Тогава стана нещо, което ме възмути - точно този доблестен човечец трябваше да бъде избран за Мъж на годината. Но онези, от които зависеше това, явно не бяха наясно със значението на понятията морал, ценности, мъжество.Дано кинотворците да направят нещо в тази насока.Ценностите и моралът на нацията се изграждат от нас - всеки един от нас е отговорен
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Фокус тези дни се поизложиха, Истанбул в тук-там беше написан като Истамбул, което за сериозни журналисти е недопустимо.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво се учудваш приятел, те тук събирани от кол и въже. Драскачи, преписвачи и нeгpaмoтници.Същата картинка е и в дир(ник).бг, близ, вести, дневник, новини и където се сетиш в "електрическите медии", както казваше един популярен анекдот с група рИмляни... Ако искаш новини и грамотни статии, чети БТА и Фокус. Там има журналисти.
2
0
 
0
 
! Отговори
God преди 7 години
Ако е "хит" като "Жажда" отсега го отписвам от филмите за гледане.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
помните ли ....КОГО??? мъжА...мъжЪТ помни, а вие помните мъжА...здрава деградация на уменията за писане..