Маестро Найден Тодоров: Дори и по време на война е имало концерти

Според него, кризата ще настъпи след свалянето на мерките
10 апр 2020 12:36, Нели Христова
10
Маестро Найден Тодоров: Дори и по време на война е имало концерти
Снимка: БГНЕС

"В годините, във вековете, винаги когато е имало някаква криза, изкуството е било в растеж. Дори по време на война е имало концерти. Но тази криза е нещо ново, защото в момента това, което най-малко се очаква от хората е да бъдат заедно. А нашата работа е предназначена точно затова – да събираме заедно хората, да ги караме да се чувстват, че са заедно и всичко това в момента не работи", това каза пред БГНЕС директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров.

Според него, културата е най-силно ударена от пандемията.

„Хората, които се занимават с изкуство, особено музикантите, творят за другите хора. Те не го правят за себе си. Един скулптор може да се затвори в своето ателие и да работи, един писател може да направи същото, но музикантите свирят за хората. Ние сме едни от най-силно ударените от това, което се случва. Дори да нямаше извънредно положение щеше да се наложи да избираме между това да творим за хората и да ги поставим в ситуация на опасност за здравето им. В момента сме в една доста неизгодна позиция с нашата професия“, убеден е маестрото и добави, че въпреки тежката ситуация в страната, заплатите на музикантите не са спрени.

Попитан какво очаква да се случи след отмяна на извънредното положение, той е категоричен, че именно тогава ще настъпи истинската криза.

Наред с отменянето и отлагането на планирани концерти на световноизвестни артисти като Шломо Минц, Евгени Божанов, Шарл Дютоа, Камий Тома, Светлин Русев, маестро Тодоров откроява други два съществени проблема.

„Това, което ни притеснява са две други неща. От една страна в момента, в който приключи това извънредно положение ще настъпи истинската криза – икономическата. Ние не знаем как ще се отрази тази криза на изкуството. Всеки подобен момент на криза връща човека обратно към животинското, а изкуството тегли човека в съвсем друга посока. Ще се окаже в един момент, че изкуството ще бъде за много хора на заден план. Това ще бъде един тежък момент за много хора. Надявам се ние да го преодолеем сравнително по-лесно“, не губи вярата си директорът на филхармонията.

И добавя: „Другият момент, който не е за подценяване е, че с приключването на извънредното положение, ние не знаем какво ще е състоянието на хората. Този наслагван през месеците страх хората да бъдат заедно. Тук говорим за една зала с 1100 места и въобще не знаем как те ще отреагират на възможността да бъдат заедно в залата, толкова скоро, след тази пандемия. А ние зависим от това, тъй като образованието, здравеопазването и културата са на делегиран бюджет и липсата на публика в залата може да се окаже пагубно за нашето съществуване“, подчертава маестрото.

Той коментира, че ако хората изберат страха пред надеждата тогава много от проектите, които подготвя Софийската филхармония могат да пропаднат.

„Ние работим с артисти от чужбина, които правят своите планове напред в бъдещето, някои от тях с много години занапред. Много от тези концерти, които предстоят в следващата половина на годината са договаряни преди 2-3 години. Често договореностите включват, че ние сме длъжни да осигурим на тези хора, не само идеалните условия за работа, но и публиката, която да ги слуша. И ако ние не успеем да напълним залата за техните концерти съществува опасността те просто повече да не желаят да дойдат в България“, заяви маестро Тодоров.

„Сега сме в една интересна ситуация – от една страна искаме да направим нещо за хората, а от друга страна, не знаем как ще реагират на това нещо във връзка с всичко, което се случва в момента. За нас остава надеждата, че хората няма да са загубили човешкото в себе си, онова което ги тегли нагоре към развитието, и че тази криза, по-скоро ще е изострила тяхната нужда за красивото, доброто и нуждата за изкуство. Точно с тази надежда, ние подготвяме и следващия ни сезон, който ако няма големи изненади от управляващите на България, се надявам да бъде един деликатес за нашата публика“, разкрива опасенията и надеждите си той и добавя, че ще има отлив на публика от залата, защото много хора ще изпитват страх от това да бъдат с други хора. За него обаче е важно да се види в каква степен ще е този отлив и колко бързо хората ще успеят да преодолеят този страх.

А дотогава музикантите ще продължат да влизат в домовете на своите почитатели посредством онлайн концертите, които филхармонията им подарява.

„Още преди две години и половина започнахме да излъчваме наши концерти онлайн, но ги излъчвахме в една специална платформа срещу заплащане. Основният акцент за нас не беше онлайн излъчването на концертите, а живото изпълнение и присъствието в концертната залата. В настоящия момент сме принудени от обстоятелствата да дадем нашата дан, да помогнем на хората да се справят с това положение. Ролята на изкуството е да кара хората да се чувстват по-добре, да ги кара да имат повече надежда, да събужда в тях доброто. Затова решихме да излъчваме безплатно нашите концерти включително и записи на най-добрите ни концерти от последните години, за да могат хората да запазят усещането за нормалност и да не губят надежда, че това нещо ще премине и отново ще се върнем в един по-истински живот“, заявява Тодоров.

Маестрото ни уверява, че са се постарали да предложат богато разнообразие от музикални изпълнения.

„Постарали сме да обхванем пълния спектър на класическата музика, за да може всеки един човек в тази криза да намери себе си в някой от тези концерти и да му дадем възможността да усети надеждата, която музиката дава. През изминалата седмица излъчихме музика от Макс Брух, Антон Брукнер, преди това имахме музика от Лудвиг ван Бетовен. Сега предстоят два концерта с българска музика, единият с произведения от живи композитори, а другият с музика от класически български композитори. Също така и по повод предстоящите великденски празници ще излъчим „Реквием“ на Джузепе Верди. Ще пуснем също така и едно произведение, което е с двойно послание. Това е месата на Карл Дженкинс „Въоръженият човек“. Тя е за мир. Въпреки, че не сме във война в момента, ние се намираме в едно почти военно положение. Ние се борим с един невидим враг. Тази меса има двойно послание, тя иска да ни напомни да бъдем, първо, хора, и да не забравяме да бъдем човеци“, обяснява той и добавя, че ще бъдат излъчени концерти с изпълнения на произведения от Моцарт, Шостакович и др.

Тодоров коментира , че онлайн концертите се радват на огромен интерес и те се гледат от десетки хиляди. Той се надява, че след пандемията ще влязат и много хора, които са преоткрили красотата и магията на тази музика и ще прекрачат прага на зала „България“ за първи път.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
dada преди 1 месец
Найден на три морета ! <3
8
3
 
1
 
! Отговори
Много преди 1 месец
Куктура много нещо!И всичко вика "дай"!Поне махнаха народен",заслужил",че иначе Мама мия!На първо време,хайде на розобер и там можем да пеем и танцуваме!
7
4
 
2
 
! Отговори
One преди 1 месец
Простаците ги псуват, защото за тях изкуство е глория или преслава. А тези пък си вярват, че са нещо велико и невиждано.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако няма доходи, няма да има хора да ходят да гледат театър! Стига с тези културтрегери и колко са нещастни! 90% пият сутрин алкохол, а не кафе! От това си и умират! Не е време за култура а за оцеляване!
5
2
 
5
 
! Отговори
Bungar преди 1 месец
Сега е момента да разберем какво е Култура.Нека осмислим Средата в която живеем как изглежда.Ние как живеем и какви Отношения имаме между нас.Това са истинските измерения на Културата.Отношението към Изкуствата е малка част от добрата Култура на нацията.Тук незнам защо бъркаме Култура с Изкуство.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имало е маестояни, ама не са били в карантина. Имам чувстовот, че никой не може да ползва мозъка си. Просто не знае как.
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изкуство отдавна няма, а сега не е време за халтурки. Работа има в селското стопанство например, но артистчетата не искат да работят, а да получават наготово.
2
5
 
9
 
! Отговори
4 преди 1 месец
По време на война е нямало чума.
1
6
 
4
 
! Отговори
Берлиоз преди 1 месец
Лениградска симфония ли ще изпълняват? Дано не я докараме чак дотам.