Изкуство или гротеска? Провокативна статуя в Бургас пали страсти

Защо скулптурата от бронз предизвика противоречия?
109

Четириметровата статуя до Морската гара в Бургас провокира разнопосочни страсти в града на художниците и поетите. Мненията са от пълно отрицание до колебливо одобрение на провокативната скулптура, изобразяваща гол до кръста човек във вериги, с вълча глава отзад.

Скулптурата от бронз е на Боян Мага - син на Симеон Велики и брат на Иван Рилски, проводник на богомилството в България. Неин автор е художникът Георги Андонов, предаде Bulgaria ON AIR.

"Розенкуист казва, че съвременното изкуство вече не може да бъде красиво и омиротворяващо. Аз не мисля, че Боян е страшен и грозен. Това, че има хора, които имат негативи, това е техен проблем. Нека те оставят нещо! Аз няма да ги коментирам. Предпочитам да съм коментиран”, казва художникът Андонов.

Според бившия председател на СБХ Бургас Митко Иванов обаче статуята е поставена без съгласуване с Министерството на културата и без обществено обсъждане. Казва, че на постамента е имало и масонски символи, които сега са заличени.

"Контури от тях, очертания се виждат много добре, например пергела. Мисля, че е разпознаваем знак на масонска ложа. Нека се събират там в някакви стаи с едни синджири, да се снимат, да се публикуват, но да не ни занимават с тяхната символика!", смята Иванов.

Според Андонов такива символики има от хилядолетия.

"Всеки може да си търси каквото иска. Доста хора ми звънят и ми казват "Жоро, благодаря!". Разбрахме кой е Боян Мага и какъв е бил и какво е оставил", добави той.

Иво Гъдев е пето поколение бургазлия. За него статуята е с неясна символика и мястото ѝ не е подходящо.

"Винаги съм искал, когато корабите влизат в пристанището, да виждат една голяма статуя на Св. Николай или Архангел Михаил. Не съм чул Боян Мага да е спасявал някого от бури, може и да е спасявал. Но Св. Николай е свързан с Бургас! Къде е неговата статуя?!", заяви Гъдев.

От Общинския съвет в Бургас заявиха, че поставянето на паметници, които не са на общинска територия, не подлежи на съгласуване с местната власт.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
6
 
! Отговори
" СКЛУПТОР ? &q преди 1 месец
Да се премахне моментално! Този, "склуптор" - глуптор сапунисан масон, да си го сложи в хола и да плаши децата си в къщи! Ако иска да бъде уважаван от своите съграждани като
творец на искуството, уважаван дори от всички българи, да направи склуптура на "Св. Николай " олицетворяваща морския град Бургас. Такива завоалирани простотии на масонство не вървят, - г-н Георги Андонов !
97
5
 
3
 
! Отговори
malart преди 1 месец
Първо да си изясним, че богомилите са били назадничав и деструктивен елемент в историята и обществото ни. Приписваните им достойнства са съмнителни и преувеличени. Отричане на държавата и стожерите й. Пряка покана за чуждите нашественици. Неслучайно богомилите първи приемат исляма. Толкова за "вярата" им. Масоните също самохвалстват колко добро са направили за цивилизацията. А колко злини са сътворили не казват
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Халтура. Поне очите му не светят.
95
1
 
5
 
! Отговори
Изкуство преди 1 месец
Май някои си, които обичат да се събират по без дрехи, да се оковават във вериги и да беснеят, са овековечили забавленията си.
94
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големи сте ми критици ама :) и тая бабишкера там ко го снима да ходи да пали свещи против демони :))) *** простото племе
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До морски

И ко? Разплака ли те от умиление?
92
3
 
12
 
! Отговори
морски преди 1 месец
В одеското ристанище също има статуя , но тя е с моряшка жена и детенце което е с вдигната ръка и поздравява моряците !!!
91
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей балкански шматки :) това ли е ви е проблема? :) Защо все се бунтувате за глупости, а не се бунтувате за наистина важните неща? Нямате здравна система, нямате образование, нямате работещи институции ама за това не ви пука нали? Излизате на протест щото ви забравнили да ходите у мОла или като забранят на шепа пияни селяни да влязат в една река да играят хоро. Ето за това сте на този хал 30 години и така ще си отидете.
90
1
 
5
 
! Отговори
Ел Булгаро преди 1 месец
Вениамин е бил ЧЕТВЪРТИЯТ син на Симеон след Михаил, Иван и Петър.
89
5
 
19
 
! Отговори
Бс преди 1 месец
НЕ МУ Е ТАМ МЯСТОТО , ГРОЗНО Е.ДАЖЕ ПОДТИСКАЩО ТОВА ,,ТВОРЕНИЕ,,
РЕДНО Е ДА СЕ МАХНЕ.
88
4
 
23
 
! Отговори
Ко? Не? преди 1 месец
"Това, че има хора, които имат негативи, това е техен проблем. Нека те оставят нещо!" ?!?! Гледай сега Андонов, аз всяка сутрин оставям по нещо в тоалетната ама не го натиквам в очите на хората, капиш ?!
87
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ноитадноуф

"Богомилите са били сегашните босненци ,албанци и помаци. Приемат исляма защото са ги клали християните заради богомилството..."
--------
Тези,които си изредил,изобщо не са били на Балканите по време на богомилството, босненци и албанци тогава изобщо не е имало на Балканите, нито помаци,които са си българи по произход,но са мохамедани,насилствено ислямизирани през 16-17 век.
86
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Много произведения на изкуството са били отричани от съвременниците си от неразбиране, нищо ново под слънцето.
-------
Като я харесваш,прибери си я у вас, да си я гледаш или на бустана да плаши гаргите!
85
16
 
2
 
! Отговори
Ноитадноуф преди 1 месец
Богомилите са били сегашните босненци ,албанци и помаци. Приемат исляма защото са ги клали християните заради богомилството...
84
8
 
4
 
! Отговори
Еинарбос преди 1 месец
Раковски и Левски са масони.Раковски е бил масон към Истанбулската ложа дори се жени за дъщеря на месетн масон взема цирка в Цариград все едно сега да купи Нетфликс и става милярдер.Той е дал парите са Софийския университет и 2000 коня и пушки на възтанниците с парите на Цариградските зрители.
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо е завързан с верига? Иска ви се да не се завърнат, но се завръщат.
82
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много произведения на изкуството са били отричани от съвременниците си от неразбиране, нищо ново под слънцето.
81
14
 
5
 
! Отговори
Striker преди 1 месец
За самата статуя - мисля, че е малко недовършена, но пък има замисъл.
По-жалкото е, че МОЧА в центъра(!!) на София и оня изнасилвач и крадец Альоша в Пловдив стоят...така, че на тоя фон, Боян Мага си е направо шедьовър!
80
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Толкова са били християни богомилите,че са ги изгонвали навсякъде от държавите си, включително и от християнските държави са ги изгонили!Това са деца на анархията и разсипията,изгонени от Византия и България и нямат нищо общо с никакви владетели,а в съвремието са просто една секта.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе това е Кралят на нощта от Игра на тронове, подсъзнателно или не, баш него е направил. Щеше да е гот да изобрази Боян Магесник над земята, ама и на него му е промит мозъкът от попкултурата.