Скопие посегна и на притчата за Хан Кубрат и снопа пръчки!

Каракачанов: Компромиси с историята на България няма да допусна!
Обновена: 8 дек 2018 12:00 | 8 дек 2018 12:00, Елка Василева
224
Скопие посегна и на притчата за Хан Кубрат и снопа пръчки!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Компромиси с историята на България няма да допусна. Това се казва в официална позиция на председателя на ВМРО – Българско национално движение и заместник министър-председател по обществения ред и сигурност Красимир Каракачанов във връзка с поредното провокативно изказване на Зоран Заев пред парламента на Македония, в което той вменява внушението, че договорът с Гърция, известен като Преспанския договор, дава идентификация за наличието на македонски език и никой няма право да противоречи на това.

"Като лидер на ВМРО и вицепремиер по националната сигурност категорично се противопоставям на това твърдение. Прочитът на един междудържавен договор може да е само и единствено на основата на правата и задълженията, които той поражда. В случая документът не поражда приписваните изкуствено от Заев права, а именно македонският език, който е непризнат от никого като официален език, да бъде считан за законен такъв на територията на цялата Северна Македония", заявява Каракачанов.

Северна Македония е географско наименование, което включва и настоящи земи от Република България, пояснява вицепремиерът."Г-н Заев с този размах утре може да поиска използваният, напълно идентичен български диалект да бъде изучаван като официален чужд език и у нас. Това е недопустимо. Това е провокация", категоричен е Каракачанов.

Още по темата

"Паралелно с тази манипулация категорично искам да подчертая, че и работата на българо-македонската комисия по исторически въпроси върви в посока, която определено не е в полза на историческата истина. Напълно правилно и в интерес на България и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отбеляза, че не вижда напредък в работата ѝ. Тезите на хора като Литовски и Каров, налагани от страна на Македония, са в противовес на реалността. Още по-притеснителен е фактът, че година и половина след подписването на Договора за добросъседство между България и Македония на нас ни е предоставен списък с учебници, отново от македонска страна, в които според твърденията съдържат "националистически", "реваншистки", "авторитарни" и т.н. внушения, които заедно с отправянето на заявки към Македония като "неосвободените български земи", били против интересите на македонското общество", посочва лидерът на ВМРО.

Най-голямото нахалство от скопска страна е посегателството и към притчата за Хан Кубрат и снопа пръчки, Цар Самуил, Братя Миладинови и т.н, към които пък се предявяват претенции за историческа принадлежност, оценява Каракачанов.

"Аз категорично няма да допусна подобно агресивно и нагло поведение от страна на представителите на Македония и все повече се убеждавам, че в този си вид, особено и с наложените от ответната страна груби манипулации, въпросната Комисия няма да защити българските интереси", заявява Каракачанов.

Той отново подчертава, че македонските земи са български и това е исторически факт. "От Освобождението до 1944 г. за тях се водят неспирни битки на всички фронтове – дипломатически и военни, именно защото това са доказано български територии. Конспирациите на Коминтерна окончателно ги разделят от нашето землище, като оставят един народ на територията на две държави. Внимателният прочит на Балканската история сочи точно това", припомня Каракачанов.

Поради всичко това като историк и председател на ВМРО – БНД той смята, че настоящата работа на Комисията и претенциите на нейните членове от македонска страна искат да се валидизира фалшива историческа версия. Това е недопустимо.

"Аз не дължа политическа коректност на никого, защото Македония е моя кауза. Затова заявявам напълно официално, че няма да приема хора с неясни възгледи и с обърнат прочит на историята да се промъкнат в НАТО и ЕС, на гърба и за сметка на България и историческата справедливост, още по-малко, внедрявайки задкулисно македонския език", заявява Каракачанов.

"Нещо повече - подчертавам още веднъж, че ако дори един неистинен исторически факт бъде допуснат, ако дори един исторически факт бъде подменен, ще поискам категоричната позиция от страна на държавата кандидатурата на Македония за НАТО и ЕС да не бъде подкрепена. Това е наше право", категоричен е вицепремиерът.

Настоящото управление в лицето на ГЕРБ и "Обединени патриоти" доказа своята твърдост и последователност в отстояването на българския интерес, а за мен подмяната на историята в ущърб на България е посегателство над страната ни, декларира вицепремиерът.

Това е грубо погазване на 1300-годишната памет на Родината ни и поругава паметта на нашите деди, които са дали живота си за свободата, включително и на териториите на днешна Македония, заявява той.

"Ето защо в качеството на председател на ВМРО – БНД и заместник министър-председател по обществен ред и сигурност ще поискам ако Комисията не излезе с ясно и категорично становище, че историята на днешна Македония е обща с тази на Република България до 1944 г., да бъде изготвен Анекс към Договора за добросъседство, в който официалните власти от другата страна на границата да признаят това. Ако откажат – няма да получат нашата подкрепа за НАТО и ЕС. Компромиси с историята няма да допусна!", заключава Красимир Каракачанов.

 


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
1
 
1
 
! Отговори
ССС преди 1 година
Когато преговаряха Гърция и Македония нашите политици се радваха че техния спор се урежда!!!Ако бяха държавници имислеха за българските интереси и бългатите зад граница ,ще участваха в преговорите,като ще трябваше дададът вето на новото име Северна Македония!!!Гърция имат област Македония,а нашата Югозападна есевернана нея!!!Мизия,Тракия,Македония товаеБългария,а нашите политици се наведоха в Г стойки и сега плачат!!!Нойския договор сложи надгробната плоча на Майкедония,казал го е Андрей Ляпчев!
194
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този път- наистина твърдо! И всички наши политици да се обединят! Ако и сега отстъпим, македонските ни "братя" ще решат, че могат да правят всичко. Не трябва повече да им прощаваме, ясно е, че не разбират от благородство. Никакъв ЕС, докато не получим твърди гаранции, че ще спрат с подлите си лъжи и манипулации.
193
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само така - дръжте се твърдо с тия подли измамници, докато не клекнат и не си кажат истината. Стига дотогава Русия да не им се притече на помощ, защото тя е майка на македонизма - не е "коминтерна"!
192
0
 
10
 
! Отговори
-- преди 1 година
Най-големият майтап е паметника на светите Солунски братя в Скопие! Под статуите на двамата пише ""св.св.КИРИЛ и МЕТОДИJ"!!! Буквата "J" е много славянска и може би те самите са я измислили :)))
191
0
 
3
 
! Отговори
тоти преди 1 година
Ясно е едно,че мястото на вълците е в гората и тъпите ,,македонци'' остават сами сред вълците.Аз казвам м..та им да се оправят.Щом на някой му подаваш ръка да не се удави а той не иска да изплува го остави на акулите....
190
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЦЯЛАТА ИМ ИСТОРИЯ Е КРАДЕНА!!

ОТ НАС СА СВИЛИ УПРАВНИЦИТЕ И СА СИ ГИ ПИСАЛИ КАТО ТЕХНИ :D

ТО ДА БЕШЕ САМО КУБРАТ :D ЯКА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИ ИМА В ИСТОРИЯТА ИМ :D

ТЕ ПЪК КАЗВАТ , ЧЕ НИЕ СМЕ ИМ ОТКРАДНАЛИ ИСТОРИЯТА :D
189
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 196 добре Албанците какво са ти виновни те на са прости като мекетата да не знаят какви са .Мекетата са със Сръбски манталитет лъжат и крадат и опитват да са лукави като Гърците.За другото те подкрепям!
188
3
 
9
 
! Отговори
Не трябва да преди 1 година
позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.
Тези "македонци", които са от български произход ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.
Забележка: На Заев и семейството му да не се дава български паспорт!
187
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък вече няколко пъти гледах филми по немската телевизия за Мацедониен и Александър дер Гросе и там на картите, които показват България още не е съществувала. Странно нали.
186
3
 
10
 
! Отговори
Рускиня преди 1 година
Притча за бащата, синовете и сноп пръчки съществува в германски, руски и естонски епоси. Вероятно има и в други.
185
4
 
20
 
! Отговори
българин преди 1 година
Абе , вие не разбрахте ли , че тия , измислените няма да престанат с техните претенции !!!!! Никакви договори и споразумения не важат за тях !!!! Мразят ни и ни презират и така ще бъде винаги !!!!!!
184
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 194 Че
Точно така!
След десетилетия на усмиване на булгарите-татаri ,и басните за жестокостите на бугарите-фашисти!
Дойде момента през 90те да се пласира идеята за наследниците на древните македонци.
В чужбина е по престижно да си македонец ,само че чужденците знаят гърците като наследници на Ал.Велики!
Лошото е за скопяните ,че чуждите историци не се връзват на техните басни и това много повече ги обижда от българските претенции!
183
15
 
7
 
! Отговори
Do Karakachanov преди 1 година
Отивай си в Русе и преяждай и напивай се там Шпионин руски.Трябва да се освободим от подобни недоразвити същества за които личния интерес е по-важен от интересите на България. Той в момента а и преди е срещу България, защото защитава само корупцията насочена към него и близките.
182
15
 
2
 
! Отговори
Чегевара преди 1 година
Както и да го погледнеш,по престижно е да си наследник на Александър Велики от колкото на онугондур номад развяващ конска опашка.
181
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето затова България ще подкрепи Албания като Югославяните много се перят !
180
2
 
20
 
! Отговори
Типичен турчин преди 1 година
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!Джендър не е-Конвенция прави!
179
19
 
17
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Споко,българите са вече на изчезване.Скоро на никой няма да му пука !
178
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно, не им се ще да са пришълци, че албанците ще ги подгонят
177
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
продължава двойната игра на зайо-байо и всичко това е следствие на прекалено прибързаният и неогледан "договор" с макетата, както и като цяло на твърде мекушавата и с много голям авансов реверанс тополитика спрямо македония!

това момче вече 3-4-и път подхвърля реплики в стила на "властелина на крим" по отношение на азбуката "от македонските земи"!
голяма грешка беше НЕучастието в договора за името, много голяма, груба грешка на борисов!
176
4
 
5
 
! Отговори
Я па я...! преди 1 година
До Честно 174 Ама Александър Македонски съществувал ли е някога изобщо ? Да не би да е измислен? Как ще се обърне в гроба ?