Ердоган: Осмомартенското шествие бе неуважително към исляма

Полицията използва сълзотворен газ срещу участничките
10 мар 2019 21:21,
95
Ердоган: Осмомартенското шествие бе неуважително към исляма
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес женско шествие в центъра на Истанбул на 8 март в неуважение към исляма заради освирквания по време на ислямския призив за молитва, предаде Ройтерс.

Няколко хиляди жени се събраха в центъра на Истанбул в петък вечерта, за да отбележат с шествие Международния ден на жената, но полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне, предава БТА.

На излъчван по телевизията предизборен митинг днес Ердоган показа видео, заснето по време на протеста, показващо как жените скандират по време на призив за молитва, идващ от намираща се наблизо джамия.

"Те показаха неуважение към призива за молитва чрез скандирания, възгласи и освиркване", заяви Ердоган пред тълпата.

Жените, които участваха в шествието, заявиха в Туитър, че скандиранията и освиркването са били част от демонстрацията и не са били насочени към призива за молитва, който започнал по време на протеста.

Турската полиция редовно предотвратява демонстрации в центъра на Истанбул и други места. Анкара затегне ограниченията след налагането на извънредно положение след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Извънредното положение беше премахнато миналия юли.

Ердоган участва днес в митинг преди насрочените за 31 март местни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Серж да целува Местан си е обида за православието и паметта на далите си живота за свободата на България. За награда го пращаме в Брюксел да целува други лидери, ако го иска може да му го пратим да използват един език и да се разберат
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямата проблема. По-добре да го обиждат по-често, може дори да се разкара.
54
3
 
15
 
! Отговори
До 54 преди 5 години
Никой не те кара да живееш в нашата християнска държава ако йскаш да ти вият като гладни вълци джамии колко щеш пресели се до джамия да може некои дрът *** ходжа да ти пее корана.
53
5
 
22
 
! Отговори
Ъ преди 5 години
Турците са я закъсали яко с Ер !Този фанатик ще им разбие джакпота.Жална им майка , нямат право на глас ,нямат право на нищо.Всички ще бягат насам.И е готов да избие всички само да е на власт.Жив няма да сдаде властта!
52
5
 
18
 
! Отговори
:)))) преди 5 години
Ако имаше шествие на кози,всичко щеше да е точно.Анадолските мъже щяха да са зад тях.
51
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е държавата в която през 2011 година е договорена Истанбулската конвенция,а разгонват жени на осмомартенско шествие със сълзотворен газ.
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че Ердоган е отворил и темата за уважението към религията.В България още помним как предците му който възхвалява и хитлер който също харесва уважаваха чуждите религии като налагаха насила своята и убиваха всеки който не я приеме сега пак това правят но с атентати.А че всеки дето протестира срещу Ердоган и ислямския фанатизъм трябва да е в затвора знам той исляма открай време така си решава проблемите като избива несъгласните.Пък ако са и жени още по бързо по най-дивашкия възможен метод.
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха схванах значи осми март е неуважение към ислямската религия.Интересно, а самият Ердоган си изразява уважението към ислямската религия като избива мюсюлмани в Сирия и Ирак защото не са турци а кюрди и защото не искат да са част от турската държава ето му го уважението.Били не знам коя икономика заради исляма супер тя е седма а първите три са християнски държави явно християнството е икономически по-правилно.
48
22
 
5
 
! Отговори
999 преди 5 години
И МЕНЕ МНОГО МЕ ДРАЗНИ , КОГАТО СПЯ И МЕ БУДИ КАМБАНЕНИЯ ЗВЪН НА ЦЪРКВАТА В НЕДЕЛНАТА УТРИН .ПО ВАШАТА ЛОГИКА И ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ - МИ ДАЙТЕ ДА СПРЕТНЕМ СТАЧКА - И ДА СВАЛИМ ВСИЧКИ КАМБАНИ ОТ ЦЪРКВИТЕ !А БЕ ВИЕ В БЪЛГАРИЯ - НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ БЕ ?СПОСОБНИ ЛИ СТЕ ДА МИСЛИТЕ И РАЗСЪЖДАВАТЕ ?
47
11
 
2
 
! Отговори
999 преди 5 години
До Не!ДА ВЗЕМЕ ДА СЕ ГРЪМНЕШ ВЕДНАГА - ЩЕ НАПРАВИШ ПО-ДОБРОТО ЗА СЕБЕ СИ!
46
8
 
36
 
! Отговори
Не! преди 5 години
Всяка религия е зло, но една е екстремно зло. Този султан трябва да бъде детрониран колкото е възможно по-скоро!
45
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените в Турция трябва да вдигнат една 365 дневна стачкаЩе го видим ердъо тогава ....
44
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Варварска държава
43
8
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До Това е Турция!*//Не сте прави ,само преди няколко дни един германски вестник ,отправи нещо като призив,че осми март не е празник,така ,че такива серсеми нямат националност и бродят по целия свят
42
3
 
26
 
! Отговори
шматка преди 5 години
По Конвенция така ли се прави.Ердоган я подписа а сега не я зачита.
41
32
 
3
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
TURCIYA E ISLYAMSKA....I MUSULMANI SA GRAJDANITE Y....NAPULNO NORMALNO....V BULGARIYA HORATA VYARVAT V BOG....I T.N! SAMO DA VI PRIPOMNYA....TURCIYA E 17 IKONOMIKA V SVETA....5 VOENNA SILA...PROIZVEJDA OT IGLA DO SAMOLETI......BLAGODARENIE NA ISKYAMA...SILNI DUHOM!
40
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважението се печели ежедневно, а не се налага едностранно от страна на " мъжете" с насилие (физическо, психическо и сексуално) върху жените, които жени са третирани като роби, вещи и предмети в ислямския свят!!!
39
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тук, наши диваци обиждат на диваци!
38
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извратената им религия ги е увредила умствено!
37
10
 
35
 
! Отговори
Това е Турция! преди 5 години
Вари ги, печи ги, все диваци ще си останат, живеят още в средновековието! А уж са подписали джендърската конвенция!?