В Сърбия откриха "сръбски говори" чак до София!

На кой език са известни денят и годината на раждане, пита сръбски учен
27 май 2020 18:00, Елка Василева
227
В Сърбия откриха "сръбски говори" чак до София!

Една част от сръбските говори от Призренско-Тимошките говори, които са се формирали на територията на днешната Метохия / историко-географска област, обхващаща югозападната третина на Косово/, чрез миграциите са стигнали чак до София и малко на територията на днешна Македония. Това твърди сръбският учен д-р Виктор Савич от института по сръбски език от Сръбската академия на науките и изкуствата.

Според него българите смятали този говор за български, тъй като е с по-проста граматична структура и прилича на техния език. Това пише сръбското издание „Курир“ под заглавие: „Скандално. Българската академия удари сръбския: Български корени от Дунав до Гевгели, от Копаоник до Тимок, Пчиня и Охрид!“.

Повод за изявлението на Савич е, че „БАН публикува книга /не се посочва име, автор и т.н./, в която се посочва, че езикът в земите от Дунав до Гевгели и от Копаоник до Тимок, Пчиня и Охрид е с български корени“. Сдружението „Спона“ от Северна Македония било се обърнало към Сръбската академия на науките и изкуствата, която да реагира.

Още по темата

Пред ТВ Първа Виктор Савич каза, че сръбският език, както и всички славянски езици, произхожда от праславянския и по времето, когато се е формирал сръбският език, българите изобщо не са били славяни.

Според сръбския учен българите били дошли по-късно от сърбите на Балканите, като тогава те са били част от „турската“ група народи /вероятно се има предвид тюркска/, както и някои други номади, които минали през тези земи.

„Славяните, които се оказали на територията на България в онзи момент, са се асимилирали и са започнали да се идентифицират като българи, докато нашата идентичност се е формирала единствено като сръбска“, каза Савич.

„Сръбският народ не живее само в Сърбия и той не е „внесен“ на територията на Босна и Черна гора, а е там от време оно“, зави той.

„Народният език, както казва Савич, е реален език, който се говори на терен, като на терена на сръбския народен език са изникнали, съответно са били внесени, хърватският, бошняшкият, и както каза Савич, „така нареченият черногорски“, пише сръбското издание.

„Политик днес пожелае неговата нация, не е важно как се е появила тя, да има свой език. И те казват „Ето, ние обявяваме черногорски език“. Извинявайте, на кой език са известни денят и годината на раждане? На сръбския език не се знаят нито денят, нито годината на раждане“, каза Савич.

Според него при езиците, чиято дата на поява е известна, става дума за езиков инженеринг, както и инженеринг на идентичност, заключава „Курир“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
2
 
! Отговори
Vivko преди 3 години
Дали Византия в документите някъде споменава за "славяни" на Балканите? В средните векове в понятията Българин и Сърбин не се е правело разлика
191
0
 
6
 
! Отговори
КОРНЕЛИЙ преди 3 години
Сръбската редакция на старобългарския език е една от редакциите на старобългарския, формирала се в Сърбия. Най-старите писмени паметници, представители на сръбската редакция на старобългарския език са писани с кирилица и се явяват към края на 12 век (Мирославовото евангелие, Повелята на бан Кулин към дубровчаните). Това е езикът на всички сръбски църковни книжовни ръкописи до навлизането на руско-славянския или църковно-руския език. Едва 11 век е първата държавност на сърби- Рашка. Стига лъжи!
190
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква история да имат сърбите, като никой исторически източник не ги споменава до 12-ти век като сърби. Преди това са имали някакви племенни вождове на 5 села, васални я на България, я на Византия, я на Унгария. Познайте кога Сърбия е приела християнството като религия и кирилицата като азбука!? Ами едновременно с България, защо е била част от България.
189
7
 
1
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Ами какво да ги откриват.То си ги има и се вижда и чува. Не обича истината българина и това е...Дай ни да си измисляме велика история,няма значение дали е вярна.
188
15
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Българската история е 99% измишлйотини. Незнам за Сръбската, но ми се струва по достоверна.
187
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този ,защо не чете книги! Защо не провери световни литературни източници! "Славяни" е измислено през средновековието наименование на тези народи.Те никога не са се наричали така. Славяни идва от "словен" - човек на словото ,ограмотен! А кой даде словото на сърбите? Коя държава даде буквите на балканите?Чий град е бил Белград и в чия територия е влизал? Защо се казва "бел"?И кои са най-старите жители на Балканите да вземе да прочете този "историк"!Че може да се окажем потомци на трако-българите!
186
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък Савич е инженеринг на името Савов.
185
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не ги подценявайте, защото са тарикати и използвачи, и се нагаждат навсякъде, и по-рано, и сега ще е така. Да, свили са се до собствените си земи, то и Великобритания се сви. Според мен това размахване на томахавки от когото и да е било до нищо няма да доведе, а ще си бъдем все такива грачещи, бедни, ориенталци, мразещи се и т.н. Нима европейските държави не бяха воювали помежду си от векове?
184
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха
183
5
 
19
 
! Отговори
SERVI преди 3 години
SERVI н латински значи слуги , така са наричали областта от която римляните са вземали роби ислуги от друга страна SCLAVE НА ЛАТИНСКИ ЗНАЧИ РОБ така са наричали племената от оито при набези са вземали роби и слуги и тези племена на славяни склавяни .българите никога не са били роби и са държавотворен народ , който създава држави , където и да отиде. Унгария например носи името си ОТ ЕДНО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПЛЕМАНА ХОНОГУИ и въпречи нгарците наричат себе си маджари светът ги знае като хоногури хун
182
3
 
24
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Сърбите са "мегаломани" от край време!!!!Искат да са "фактор",но когато си получат заслуженото и почват да се изказват неподготвени,непознавайки историята!!!!!Също както "македонците" се опитват да я "пренаписват" или "омаловажават" от "патриотични" "подбуди"!!!!!Жалките опити на тяхното ДС(също и македонския клон) са просто "плоски" и "нелепи"!!!!!Всички коментари по повечето теми от историята са излишни!!!!!Историята си е история и колкото и лъжи да изричат няма да променят ФАКТИТЕ!!!!!!
181
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам за какво са всичките тези препирни и наежени и накокошинени високопарни патриотични слова, стремящи се да доказват че ние българите сме "по-по-най" като в предаване на бате Енчо?Тук става въпрос за чисто научни теоретични спорове, за които, ако всеки от нас си сложи ръка на сърцето и си признае честно, никой от нас не е нито подготвен, нито му е работа да се занимава.Ние преди всичко трябва да помислим за проблемите от ежедневието - образование, здравеопазване, наука!
180
2
 
14
 
! Отговори
Тервел преди 3 години
И Ощ край завоя на река,, Черна,, времето навъсено яростно поглежда и от хълма на рида се разнася... Ужасяващо то, гибелното българско Ура аааа!Ноще ще се върнем *** сръоски... И, тогава...
179
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
србе на върбе! сърбоманите удавени в най-близката река до тяхнот местоположение.
178
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
славянофили, сърбомани и наркомани на херца са с абсолютно едно и също ментално ниво, което просто не им позволява да мислят в синхрон с очевидни исторически факти, успяли да намерят мястото си на повърхността, след като червената чума умря, неспособна да води икономическа война с нормалните и адекватни държави.
177
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самите турски архиви показват че България е предимно славянска страна - Прочетете книгата на академик Христо Гандев в интернет също я има - Българската народност през петнайсти век. ДНЕШНИТЕ ИСТОРИЦИ ЛЪЖЦИ ЛАКЕИ НА СОРОС НЯМА КАК ДА ПРОМЕНЯТ ИСТОРИЯТА. И ДА, ЗА РАЗЛИКА ОТ СЛАВЯНСКИТЕ ПЛЕМЕНА ТИМОЧАНИ, БРАНИЧЕВЦИ И ОБОДРИТИ-ПОЛСКО СЛАВЯНСКО ПЛЕМЕ, ВДИГАЛИ ВЪЗСТАНИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИТЕ ХАНОВЕ И КЛАНИ, СЪРБИТЕ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ТРИ ГОДИНИ ВИНАГИ СА БИЛИ НЕЗАВИСИМИ ОТ БЪЛГАРИЯ И ВИЗАНТИЯ И СА ХОРА!!
176
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ БЪЛГАРИТЕ ОТРИЧАТ СЛАВЯНСКИЯ СИ ПРОИЗХОД, А ШПИОНИТЕ НА ЗАПАДА И ПЛАТЕНИТЕ ИСТОРИЧАРИ които охулват българския народ защото мразят баща си и майка си даже. Прабългарите са се славянизирали и турцизирали в Лудогорието а славяните пазят името българско. Неслучайно Плиска и Преслав падат под византийско 50 години преди Охрид и София. Най-западното прабългарско погребение е в Румъния над Никопол. Най-много са около селото на Ахмед Доган - чист турцизиран прабългарин.
175
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аЛО ЛЪЖЕЦА, СЪБРАЛ ОСЕМ ОДОБРЕНИЯ НА ЛЪЖАТА СИ, ЧЕ НА СЪРБИТЕ ИМ БИЛО ПОЗВОЛЕНО ДА СЕ ЗАСЕЛЯТ В БЪЛГАРСКОТО ЦАРСТВО. пОСМАЛИ МАлкО ХАХАХА. НИКОЙ НЕ Е ПОЗВОЛЯВАЛ НА ЮЖНИТЕ СЛАВЯНИ ДА СЕ ЗАСЕЛВАТ НА БАЛКАНИТЕ НИТО НА ТЕЗИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ГРУПА НИТО НА ТЕЗИ ОТ СРЪБСКО-ДУКЛЯНСКО-ХЪРВАТСКО-СЛОВЕНСКАТА ГРУПА. ТЕ СА СИ ЗАВОЮВАЛИ ЗЕМЯТА С ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ВИЗАНТИЙСКИТЕ ПЪЛЧИЩА. ДРЕВНИТЕ ВИЗАНТИЙСКИ ХРОНИСТИ ПОДРОБНО СИ ОПИСВАТ ПОРАЖЕНИЯТА И УНИЖЕНИЯТА ЦЕЛИЯ ПОЛУОСТРОВ ДА СТАНЕ СЛАВЯНСКИ.
174
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НИЕ, БЪЛГАРИТЕ ГОВОРИМ НА СЛАВЯНСКИ ЕЗИК. и СЪРБИТЕ ГОВОРЯТ НА СЛАВЯНСКИ ЕЗИК. ЧОВЕКЪТ НЕ КАЗВА НИЩО НЕВЯРНО, СРЪБСКИТЕ ГОВОРИ ОКАЗВАТ ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ДОСТА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ДИАЛЕКТИ И ОБРАТНОТО СЪЩО Е ВАРНО, БЪЛГАРСКИТЕ ГОВОРИ ОКАЗВАТ ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ СРЪБСКИТЕ ДИАЛЕКТИ. ТАКА ЧЕ И КНИГАТА НА БАН Е ВЯРНА И ТЕЗАТА НА СРЪБСКИТЕ УЧЕНИ СЪЩО Е ВЯРНА. НАПРИМЕР В ТРЪНСКИЯ ДИАЛЕКТ ИМА 6 ПАДЕЖИ КАТО В СРЪБСКИЯ И Е БЛИЗЪК ДО СТАРОРУСКИЯ ПО ВРЕМЕТО НА НАПИСВАНЕТО НА ПОВЕСТ ВРЕМЕННИХ ЛЕТ В ДРЕВНА РУСИЯ.
173
2
 
28
 
! Отговори
:) преди 3 години
И сърбите и макетата нямат свой език и писменост.Говорят на западнобългарския шопски диалект.Когато фактите говорят и боговете мълчат.