Как Словения пребори коронавируса?

Очаква се държавата да загуби 830 млн. евро приходи от туризма
28 май 2020 20:12, Красимир Ангелов
6

Преди повече от 10 дни Словения обяви край на епидемията от коронавирус. Решението на властите в Любляна дойде, след като в продължение на седмици не бяха отчитани нови случаи. Заразените тогава бяха около 1 500, а в момента са само няколко души.

Ани Милчева живее в четвъртия по големина град Кран и споделя, че мерките са били взети рано. Страната обяви извънредно положение oще на 12 март.

"Всичко се случи доста плавно и самото правителство не внесе този смут. Бяха затворени всички търговски центрове, с изключение на хранителните магазини и аптеките", разказва тя пред Bulgaria ON AIR.

Словенците пък са показали завидна дисциплина.

"По време на карантината правилото да не се струпват повече от 5 човека се следеше стриктно и съответно имаше глоби за неспазването му. Между 300 и 500 евро", споделя Ани.

Вилияна Ваклинова, която в момента учи в 12-и клас в Любляна, разказва, че и сега важат някои мерки. "Въпреки отмяната на извънредното положение и сега в затворени пространства е задължително носенето на защитни маски", добави Вилияна.

В парламента приеха, че всеки по време на епидемията, който работи от своето работно място, а не от вкъщи, ще получава по 200 евро към своята заплата. Словенското правителство отпусна 2 милиарда за възстановяване на икономиката. Туристическият сектор, който е сред основните пера в икономиката на страната, също ще получи финансова помощ.

Въпреки помощта от държавата, очакванията са Словения да загуби 830 милиона евро приходи от туризма, който осигурява над 10% от брутния ѝ вътрешен продукт. Към момента в сила остава и 14-дневната карантина за влизане в страната.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ми я хвали тази селска държава. Ако са толкова добре, защо границите им остават затворени освен с Хърватия?
2
0
 
1
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 1 месец
Ха! Дават по 200 евро на хората които са на работното място,а при нас някои фирми вземаха от заплатата на служителите по 120тина евро,а други пък режеха 60тина евро и преназначаване служителите на 4часов работен ден ,въпреки че си работеха по 8;12часа! БГ.работодател - не стават,а заслужават сега едно колективно напускане на всичките им работници!
1
0
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Никой не може да пребори НИКОЙ вирус.Има си пик и застой хахахаха.... Когато решат да правят икономическа криза...имат медии и аидитория-много!