Българите от РС Македония: Спорните въпроси да се решат сега

Нереформирана РСМ ще вкара в ЕС още проводници на кремълските интереси
17 мар 2022 11:08, Елка Василева
32
Българите от РС Македония: Спорните въпроси да се решат сега
Снимка: архив, БГНЕС

Настояваме да се решат всички спорни въпроси сега – преди започване на преговорите на РС Македония с ЕС. За да няма никога повече предпоставки България да спира този процес. Ние работим и се стремим към бърза писта след решени проблеми, а не към бъдещи неразбирателства и нови блокади.

Това се казва в открито писмо на организации на българите от РС Македония, изпратено до президентите и премиерите на България и РС Македония - Румен Радев, Стево Пендаровски, Кирил Петков, Димитър Ковачевски.

Още по темата
Аргументите срещу подлата и недобронамерена позиция, която има за цел да си затворим сега очите пред отворените въпроси, са много. Те имат за цел да пренебрегнем тези въпроси, така че те или никога да не се решат, или да заложат сериозен капан в процеса на европейска интеграция на РСМ. Членството в ЕС би следвало да бъде резултат от покриване на критерии и споделяне на ценности, а не само стремеж към усвояване на европейски фондове, се посочва в писмото.

Базирайки се на днешната ситуация с руската инвазия в Украйна, определени сили призовават веднага и безусловно да се започнат преговори на РС Македония с ЕС, без значение че липсва какъвто и да било напредък по спорните въпроси. В този случай няма как да не напомним ключовата роля на Съветския съюз в процеса на създаване на македонизма и неговото насилствено налагане като държавна политика в България и Югославия, се припомня в текста.

Поставянето на една нереформирана Македония на европейския път всъщност ще вкара в ЕС още проводници на кремълските интереси. ЕС не бива да се ползва за легитимиране на посегателства върху човешките права и достойнство на българите в Македония.

Сърбия от години води преговори с ЕС и тази реалност не е изиграла особена роля за намаляване на руското влияние. Точно обратно – отваря и ще отвори по-широко вратите за това влияние в Европа. Това ли е съдбата, която тези уж загрижени хора подготвят за Република Северна Македония?, питат българите от РСМ.

Спазването на правата на човека, особено правото на самоопределение, правото на работа, не са ли един от основните стълбове, върху които се гради разбирането за европейските ценности? Защо и до днес в Република Северна Македония се допуска да има граждани „втора категория“, какъвто е примерът с македонските българи? Защо да не решим този въпрос сега и кои са тези антиевропейски сили, които искат да заложат „бомбата със закъснител“ в преговорния процес на Македония?

Езикът на омразата, който се генерира в образователния процес, и фалшифициране на историята на Македония не е ли директна атака срещу европейските ценности и разбирането за добросъседство? Докога нашите деца ще бъдат обиждани, че са внуци на „фашисти, окупатори, убийци“? Докога всички деца на Македония ще бъдат облъчвани с омраза към България, която всъщност е и омраза към идеята за Европа без граници? Защо да не решим тези въпроси сега и кои са тези сили, искащи да заложат този капан в преговорите на Македония с ЕС?

Правото на самоопределение е универсална човешка ценност, която се отнася и към хората, които не са между живите. Докога някой ще си позволява, особено в Северна Македония, да подменя самоопределението на хора, починали преди 50 или 100 години, да подменя каузите им, да фалшифицира историята и всичко това да бъде ползвано за индоктринация на подрастващото поколение с език на омраза към българите? Уважаването на историята, защитата и зачитането на културно-историческото наследство не са ли европейски ценности?  

Докога ще толерираме факта, че престъпленията и кощунствата на комунистическия режим в Югославия, особено тези към македонските българи, ще останат тайна за света и за нас? Архивите на комунистическите служби трябва да бъдат отворени, за да узнаем всички истината за „палачите“ на нашия народ в Македония и да осъдим злините им? Това не ли е европейска ценност? Защо хилядите избити и репресирани българи в Македония след 1944 г. все още не са политически и морално реабилитирани?

Има още много аргументи срещу подлата и недобронамерена позиция, която има за цел да си затворим сега очите пред отворените въпроси. Да пренебрегнем тези въпроси така, че те или никога да не се решат, или да заложат сериозен капан в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония, се казва в писмото.

Ние, организациите на македонските българи, се обръщаме към Вас да ви окуражим да решите политическите предизвикателства между България и Северна Македония и да пристъпите към начало на преговори за ЕС, само когато има реални гаранции за трайни решения. Защото тези решения директно засягат нас, нашите предци, но и нашите деца, завършва писмото, което е подписано от Люпчо Георгиевски - КЦ „Иван Михайлов“- Битоля,
Елизабета Найдоска Величкова - Сдружение „Трибуна“- Прилеп, Добре Митрев - Сдружение „Македонско-българско приятелство“- Скопие, Владимир Перев - Сдружение „Коридор 8“- Скопие, Владо Треневски - Сдружение „Интеракция“- Охрид, Столе Велков - Сдружение „Единство“- Кочани, Петар Колев - ПП Гражданско демократичен съюз.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
0
 
! Отговори
By fv преди 2 години
Къв народ е тоа македонски бе мамито ви ши***а да...
21
0
 
0
 
! Отговори
От открит преди 2 години
Анонимен, извинявам се,.останал съм с грешни впечатления от първия ти коментар
20
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Писмото да се изпрати до европейските институции, иначе досегашните адресати е бошлаф работа.
19
4
 
1
 
! Отговори
Открит преди 2 години
Анонимен"хубавецо" престани да ръсиш глупости,ставаш много досаден. Отивай си при работодателите!
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонския етнос е толкова истински или фалшив колкото всички етноси.Ако има един от вас да каже какъв е нашия произход и какви гени имаме ние, ще го призная за велик.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Назначените хора от Каракачанов в СРМ са назначени от Путин хора.Македонците не са Македонци от 1948 или от 1944.Процеса е започнал в началото на 19 век.От тогава до сега има над 220 години.Вие в кой век живеете ? Та самата истина е че България прилича на Русия(Путин) по отношение на Македония.За да разберете истината за Македония трябва да търсите Не-български Учебници.За мен Македоците и Българите са един народ подложен през 19 век на две различни пропаганди.Това не трябва да е причина за Вето
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесно е до 1948 са се определяли като българи след това комунизма ги е определил като македонци! Записват го в учебниците а ЕС признава деянията на комунизма и така.Другия вариант е с кръв да нападат София и квото стане.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представители на несъществуващия етнос македонци.
14
9
 
5
 
! Отговори
Ебтер преди 2 години
Това с Македония та е направо едно в едно с Русия и Украйна! Руснаците са братя както с украинците, така и с Беларус! Но сащ така направиха, че украинците чрез психотропни оръжия действуващи от два сащ кораба и брутална агитация плюс страшен терор против всичко руско настроиха или поне уплашиха украинците да се имат за руснаци, а иначе езика им е в основата руски с полски примеси! При макетата сърбите още по титово време само със страх и терор постигнаха същото, което постигнаха сащ с Украйна!!!
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Македония комунизма не се разобличава. Булеварди са кръстени на Тито и на главорези комунисти и изобщо има паметници на хора убивали и то много хора заради това, че са българи или антикомунисти. Абсурд е това! Как така ЕС за нас обърнаха с хастара всички служби и агенти, а там комунисти- убивали хора са с паметници в центъра?! Тук е забранена комунистическата пропаганда със закон, а там... Това двуличие на ЕС ни е в повече!
12
3
 
36
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Докато са на власт Сърбоманите в Македония няма да мръднат и една стъпка напред. Всички знаем че Москва ги командва отдалечено през Сърбия, винаги са били против България !
11
4
 
25
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
рсм тъне в собствения си батак и докато не се решат основните неща за правата на българите там,за общата ни история,език и култура,да не отпада в никакъв случай ветото наложено от България.Такава рсм,каквато е досега,не е нужна никому,в противен случай ще си вкараме тара*леж в га*щите.
10
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ореваха света, че ако не ги пуснат в ЕС щели да минат към Русия и Китай, сега видяха, че този номер не върви, реват, че били като Украйна, а същевременно подкрепят индиректно Белград и Москва! Докато не впишат българите в Конституцията си и не почнат да се държат, като европейски политици никакъв ЕС ! Освен това албанците са си направили сметката и Велика Албания скоро ще се появи на картата
9
3
 
31
 
! Отговори
Не преди 2 години
език на омразата. Там има действия на омразата срещу българи. Не отговорим ли реципрочно никога няма да се променят. Предпочитам отровна змия за съсед пред македонец!!!
8
4
 
21
 
! Отговори
Т преди 2 години
Какви спорни въпроси бе майка ви нагла
7
1
 
29
 
! Отговори
Бино преди 2 години
Не трябва да влизат в ЕС, защото сега използват войната и се мъчат да минат между капките. Ами не не трябва да влизате в ЕС. ТОЧКА!!!!!!
6
7
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
референдум в македония за членство в нато и ес не повтаряите грешката набългария
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво се разбързаха? Да не се е заклатило столчето на нашата марионетка и да се притесняват, че после няма да има кой да им свърши работата?
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не се решат проблемите между България и северняците никакво започване на преговори !
3
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брат, американците сега са заети да диктуват речите на Зеленкси, що трябва да се мъчат и с речите на Кирчо.Ще влезете, спокойно. Сигурно и репарации ще ни накарат да ви плащаме.